Δεν ήταν μια ευνοϊκή χρονιά για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Εν μέσω πολέμου, πανδημίας και υποτονικών αγορών, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 87, ενώ η αξία τους συρρικνώθηκε κατά 400 δισ. δολάρια σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των Δισεκατομμυριούχων του Forbes. Η αθροιστική αξία των 2.668 μελών της φετινής λίστας αγγίζει τα 12,7 τρισ. δολάρια.
Παρολ'αυτά, συνολικά 236 νέα πρόσωπα εισήλθαν στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων το περασμένο έτος, όπως το αστέρι της ποπ Rihanna, ο σκηνοθέτης του Lord of the Rings Peter Jackson αλλά και ο venture capitalist Josh Kushner.
Η λίστα καταγράφει και 329 απώλειες, με μεγάλο χαμένο τη Ρωσία η οποία μετρά 34 «απουσίες» σε σχέση με τη λίστα του 2021, στον απόηχο της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.
Τα Μπαρμπέιντος, η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Ουρουγουάη είχαν τον πρώτο δισεκατομμυριούχο στην ιστορία τους. Και παρά τις αντίξοες συνθήκες, 1.050 δισεκατομμυριούχοι είναι πλουσιότεροι από ό,τι πέρυσι.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα με 735 δισεκατομμυριούχους και αθροιστική αξία 4,7 τρισ. δολαρίων. Ένας από αυτούς είναι ο Έλον Μασκ, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά στην 1η θέση της κατάταξης. Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα, με 607 δισεκατομμυριούχους και αθροιστική αξία 2,3 τρισ. δολαρίων.
Ο Changpeng Zhao, ιδρυτής και CEO του Binance, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, με εκτιμώμενη περιουσία 65 δισ. δολαρίων.
Οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο
1) Έλον Μασκ 219 δισ. δολ.
Μετά από 4 χρόνια κυριαρχίας του Τζεφ Μπέζος στην κορυφή, υπάρχει καινούριο Νο 1. Το Forbes εκτιμά ότι ο 50χρονος Μασκ, CEO των Tesla και SpaceX αξίζει 48 δισ. δολάρια περισσότερα από τον Μπέζος, που ακολουθεί στη 2η θέση. Ακόμη και μετά την πώληση μετοχών της Tesla αξίας πολλών δισ. δολαρίων πέρυσι και την οφειλή υψηλών φόρων από τα κέρδη των πωλήσεων, η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά 68 δισ. δολάρια.
2) Τζεφ Μπέζος 171 δισ. δολ
Ο Μπέζος ίδρυσε τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon το 1994 σε ένα γκαράζ στο Σηάτλ. Αποχώρησε από CEO για να γίνει εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας τον Ιούλιο του 2021.
3) Μπερνάρ Αρνό & Οικογένεια 158 δισ. δολ.
Ο Αρνό επιβλέπει την «αυτοκρατορία» της LMHV με τα περίπου 70 brands μόδας και καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton και Sephora.
4) Μπιλ Γκέιτς 129 δισ. δολ.
O Γκέιτς δημιούργησε την περιουσία του από την Microsoft, ωστόσο πλέον την αντλεί από διαφοροποιημένες πηγές, όπως οι επενδύσεις σε ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
5) Γουόρεν Μπάφετ 118 δισ. δολ.
Γνωστός και ως ο «Μάγος της Ομάχα», ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών.
6) Λάρι Πέιτζ 111 δισ. δολ.
Ο Πέιτζ αποχώρησε από CEO της Alphabet, μητρικής της Google, τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά παραμένει μέλος του δ.σ. και μέτοχος πλειοψηφίας.
7) Σεργκέι Μπριν 107 δισ. δολ.
Ο Μπριν αποχώρησε από Πρόεδρος της της Alphabet, μητρικής της Google, τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά παραμένει μέλος του δ.σ. και μεγαλομέτοχος.
8) Λάρι Ελισον 106 δισ. δολ.
Ο Έλισον είναι Πρόεδρος, επικεφαλής τεχνολογίας και συνιδρυτής του γίγαντα λογισμικού Oracle, όπου ελέγχει μερίδιο περίπου 35%.
9) Στιβ Μπάλμερ 91,4 δισ. δολ.
Πρόκειται για τον πανίσχυρο πρώην CEO της Microsoft, ο οποίος βρισκόταν στο «τιμόνι» της από το 2000 έως το 2014
10) Μουκές Αμπάνι 90,7 δισ. δολ.
Διοικεί την αξίας 74 δισ. δολαρίων (έσοδα) Reliance Industries η οποία έχει συμφέροντα σε πετροχημικά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες και λιανική.
Τέσσερις Έλληνες στη λίστα
Τέσσερις Έλληνες βρίσκονται στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes για το 2022, που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό περιοδικό.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βίκυ Σαφρά, με περιουσία που υπολογίζεται στα 7,4 δισ. δολάρια λαμβάνοντας την 321η θέση έναντι της 339ης θέσης το 2021.
Η 69χρονη κληρονόμησε την περιουσία της από από τον Λιβανοβραζιλιάνο σύζυγο της, Τζότζεφ Σάφρα, που έφυγε από τη ζωή το 2020, με την Βίκυ και την οικογένεια της να συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Safra Group, στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των κατασκευών.
Στη δεύτερη θέση των Ελλήνων και στην 822η της συνολικής λίστας (από την 1.362η θέση το 2021) βρίσκεται ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης, με περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων. Ο 60χρονος επιχειρηματίας αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή της Glencore το 2018 και το 2021 προχώρησε σε επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον.
Στην τρίτη θέση μεταξύ Ελλήνων είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, κληρονόμος του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια και στην 1.096η θέση της συνολικής λίστας του Forbes (από την 1.111η το 2021).
Στην τελευταία θέση των ελληνικών «συμμετοχών» στη λίστα του Forbes βρίσκεται ο Βάρδης Βαρδινογιάννης και η οικογένεια του, με επενδύσεις σε σειρά κλάδων, από την Motor Oil έως τον χώρο των media.
Με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην 2.076η θέση της λίστας του Forbes (από την 2.141η το 2021).
Τα νέα πρόσωπα της λίστας
Οι 236 νέες «αφίξεις» προέρχονται από 34 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων τα Μπαρμπέιντος, η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Ουρουγουάη -στην πρώτη τους «εκπροσώπηση». Παρά την καταστολή της δραστηριότητας στον τεχνολογικό κλάδο από την κινεζική κυβέρνηση, η Κίνα «παρήγαγε» 62 νέους δισεκατομμυριούχους (συμπεριλαμβανομένων δύο από το Χονγκ Κονγκ), τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μεταξύ αυτών, ο 52χρονος Chris Xu (με περιουσία περίπου 5,4 δισ. δολαρίων), ο μυστηριώδης ιδρυτής της εταιρείας fast-fashion Shein, και ο 54χρονος καθηγητής μηχανικής Tang Xiao'ou (με αξία 5,7 δισεκατομμύρια δολ.), του οποίου η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime αντλεί περίπου το ήμισυ των εσόδων της από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (οι αμερικανοί επενδυτές δεν είχαν δικαίωμα να αγοράσουν μετοχές της IPO στο Χονγκ Χονγκ τον Δεκέμβριο λόγω κυρώσεων). Ο πιο πλούσιος αυτοδημιούργητος νεοφερμένος είναι από την κοντινή Ταϊβάν: ο 74χρονος Zhang Congyuan (11,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ιδρυτής της υποδηματοποιίας Huali Industrial, η οποία φτιάχνει παπούτσια για δεκάδες brands, συμπεριλαμβανομένων των Nike, Puma, UGG και Vans. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του.
Ακολούθησαν οι ΗΠΑ, με 50 νέες συμμετοχές στη λίστα. Ανάμεσά τους, ο 28χρονος Garry Wang (5,9 δισ. δολ.), ο συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, με έδρα τις Μπαχάμες και ο 44χρονος Scott Shleifer (5 δισ. δολ.), συνιδρυτής του βραχίονα private equity του hedge fund Tiger Global Management.
Οι πλουσιότεροι της Ευρώπης
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων της Ευρώπης και η αθροιστική τους αξία υποχώρησαν φέτος, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης του αριθμού των Ρώσων δισεκατομμυριούχων και των περιουσιών τους ως αποτέλεσμα των κυρώσεων. Από τους συνολικά 2.668 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, οι 592 είναι Ευρωπαίοι, από 628 πέρυσι. Συνδυαστικά, ο πλούτος τους υποχώρησε κάτω από το περυσινό επίπεδο των 3 τρισ. δολαρίων, στα 2,8 τρισ. δολάρια. Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, το αποδυναμωμένο ρούβλι και οι χαμηλότερες αποτιμήσεις ρωσικών εταιρειών έριξαν τον αριθμό των Ρώσων δισεκατομμυριούχων στους 83 από 117 πέρυσι.
Η χώρα με τις περισσότερες 10ψήφιες περιουσίες είναι η Γερμανία που μετρά 134 πρόσωπα με αθροιστική αξία 608 δισ. δολαρίων. Η Γαλλία παρέμεινε hotspot για τους δισεκατομμυριούχους, με τους 43 Γάλλους της λίστας να βλέπουν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 7% από πέρυσι στα 550 δισ. δολάρια. Στο μεταξύ η Σουηδία, για χώρα με πληθυσμό μόλις 10 εκατομμυρίων, μετρά 45 δισεκατομμυριούχους.
Οι δέκα πλουσιότεροι Ευρωπαίοι:
1. Bernard Arnault, Γαλλία, $158 δισ.
2. Francoise Bettencourt Meyers, Γαλλία, $74 δισ.
3. Amancio Ortega, Ισπανία, $59 δισ.
4. Dieter Schwarz, Γερμανία, $47 δισ.
5. Rodolphe Saade, Γαλλία, $41 δισ.
6. Francois Pinault, Γαλλία, $40 δισ.
7. Klaus Michael Kuehne, Γερμανία, $37 δισ.
8. Beate Heister & Karl Albrecht Jr, Γερμανία $36 δισ.
9. Giovanni Ferrero, Ιταλία, $36 δισ.
10. Alain Wertheimer, Γαλλία, $31 δισ.
10. Gerard Wertheimer, Γαλλία, $31 δισ.
Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο
Για δεύτερη συνεχή χρονιά στη λίστα του Forbes με τους Δισεκατομμυριούχους του Κόσμου, η πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη είναι η κληρονόμος της L'Oréal, Françoise Bettencourt Meyers από τη Γαλλία.
Με εκτιμώμενη περιουσία 74,8 δισ. δολαρίων, η Bettencourt Meyers, είναι κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, κατακτώντας τη 14η θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.
Η 68χρονη Γαλλίδα είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της L'Oréal, της μεγαλύτερης εταιρείας καλλυντικών και ομορφιάς στον κόσμο, την οποία ίδρυσε ο παππούς της χημικός Eugène Paul Louis Schueller το 1909. Η Bettencourt Meyers βρέθηκε για πρώτη φορά στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2018, αφότου η μητέρα της, Liliane Bettencourt –η τότε πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη– απεβίωσε το 2017 σε ηλικία 94 ετών. Το 2007, η Bettencourt Meyers μήνυσε τον François-Marie Banier, στενό φίλο της μητέρας της, επειδή φέρεται να απέσπασε ύπουλα δώρα αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων από την ηλικιωμένη γυναίκα. Ο Banier καταδικάστηκε αργότερα σε τριετή φυλάκιση και διατάχθηκε να επιστρέψει 16,5 εκατομμύρια δολάρια στην Bettencourt και την οικογένειά της.