Εφικτοί οι εθνικοί στόχοι της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας τον Αύγουστο, αλλά και της κατάκτησης του investment grade μέσα στο 2023, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε πάνελ στην τελευταία ημέρα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Την ίδια στιγμή, επεσήμανε την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία και μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, «δείχνοντας» προς την Σύνοδο Κορυφή στα τέλη του Μαΐου, και επιχειρηματολογώντας για την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου παρά τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία 3 χρόνια, ξεχωρίζοντας την πανδημία, τον πόλεμο, και την έκρηξη των ενεργειακών τιμών.
Απαρίθμησε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες για τις οποίες εκταμιεύτηκαν κεφάλαια του RRF, ενώ μνημονεύοντας τις χθεσινές δηλώσεις Ντομπρόσβσκις, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, λέγοντας «εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν τον «τρομάζει» η έξοδος, καθώς το χρέος της Ελλάδας αν και έχει αυξηθεί, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως τα χαμηλά επιτόκια και τον μακρύ χρόνο ωρίμανσης, γεγονός που μας καθιστά «ελκυστικούς» στις αγορές, και μας κάνει να θέλουμε να βγούμε από την εποπτεία δίνοντας ένα μήνυμα στις αγορές πως μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας, έστω κι αν υπάρχουν αποκλίσεις εξαιτίας της κατάστασης, στους στόχους ανάπτυξης για το 2022.
Ο πρωθυπουργός ακόμα, υπογράμμισε πως ο επόμενος στόχος είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ενώ είπε πως έως τότε θα καταγράφουμε πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα που οι αγορές θα εκτιμήσουν. Με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμά ο πρωθυπουργός, θα κλείσει ένα «σκοτεινό» κεφάλαιο κρίσης 12 ετών για την χώρα.
Οι ενεργειακές τιμές
Για το φλέγον ζήτημα των ενεργειακών τιμών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πως απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση.
Ο πόλεμος που συνέβαλλε στην έκρηξη των τιμών, έχει παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις. Στην Ελλάδα, εξαιτίας των παραπάνω, οι ελπίδες για ανάπτυξη 5% το 2022 δεν θα πραγματωθούν, αν και πάλι αναμένεται αύξηση, προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ωστόσο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι μια πρόκληση, τόνισε, και γι’ αυτό πρότεινε την αποσύνδεση των τιμών αερίου και ρεύματος. Επεσήμανε πως «δεν υπάρχει νόημα να καθορίζεται η τιμή του ρεύματος από το πλέον ακριβό αέριο», την στιγμή που οι ΑΠΕ μπορούν να παράγουν πολύ φθηνότερη ενέργεια. Ωστόσο ο πρωθυπουργός, αναγνώρισε πως οι ΑΠΕ δεν επαρκούν για να καλύψουμε 100% τις ανάγκες μας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως γίνεται μια σοβαρή δουλειά πάνω στο ζήτημα από την Κομισιόν, αλλά εξαρτάται από τα κράτη μέλη, και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου για να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για την αποσύνδεση αερίου-ρεύματος, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει την πρόταση για πλαφόν στις τιμές του αερίου.
Ο πρωθυπουργός θύμισε το παράδειγμα του 2020 και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το RRF μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και τόνισε πως μια αντίστοιχη απόφαση χρειάζεται και σήμερα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Υπογράμμισε δε, πως υπάρχουν 230 δισ. ευρώ σε δάνεια του RRF τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και τόνισε πως υπάρχει η ανάγκη να βρεθούν οι τρόποι να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και δημιουργικά, καθώς, σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει κάνει κινήσεις επιδότησης του ενεργειακού κόστους, αλλά πρέπει να υπάρξουν λύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να βρεθούν αυτές οι ευρωπαϊκές λύσεις, αν δεν θέλουμε να χάσουμε την υποστήριξη των πολιτών μας και να δώσουμε χώρο στην άνοδο των δυνάμεων του λαϊκισμού.