Bernstein: Τα νέα lockdown στην Κίνα απειλούν περισσότερο την παγκόσμια οικονομία από αυτά του 2020

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bernstein: Τα νέα lockdown στην Κίνα απειλούν περισσότερο την παγκόσμια οικονομία από αυτά του 2020
Στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία από την επαναφορά των αυστηρών Lockdown σε μία σειρά κινεζικών πόλεων -με σημαντικότερο αυτό της Σανγκάης των 26,3 εκατ. κατοίκων αναφέρεται σημείωμα των αναλυτών του διεθνούς επενδυτικού fund Bernstein

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία από την επαναφορά των αυστηρών lockdown σε μία σειρά κινεζικών πόλεων -με σημαντικότερο αυτό της Σανγκάης των 26,3 εκατ. κατοίκων- αναφέρεται σημείωμα των αναλυτών της Bernstein, που έφερε στη δημοσιότητα το δίκτυο CNBC.

Πιο αναλυτικά, οι αναλυτές της Bernstein εκτιμούν πως η εκ νέου επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε αρκετές πόλεις της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη θα έχει σημαντικά μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2020, καθώς πλέον η εξάρτηση για κινεζικά προϊόντα είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές για το 2021 εκτοξεύτηκε στο 15,4%, γεγονός που συνιστά την καλύτερη επίδοση για την κινεζική οικονομία από το 2012, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια ο «γίγαντας» της Ασίας κατάφερε να συνεχίσει την παραγωγή αγαθών στην ίδια σχεδόν κλίμακα με το παρελθόν, την στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος έμπαινε σε ένα σπιράλ περιοριστικών μέτρων, σε μία προσπάθεια ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, κάτι που επηρέασε σημαντικά και ακόμα εξακολουθεί να επηρεάζει τις οικονομίες.

Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού και των διάφορων υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών της απειλεί να θέσει τέλος με εμφατικό τρόπο στο κινεζικό success story, καθώς η επιμονή της ηγεσίας της χώρας στην πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων» έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία και στις εξαγωγές προϊόντων.

«Εκτιμούμε ότι ο μακροοικονομικός αντίκτυπος των lockdown στην Κίνα θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλός» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα των αναλυτών της Bernstein, ενώ υπογραμμίζεται πως «ακόμα οι αγορές δεν έχουν εκτιμήσει τους παραπάνω κινδύνους».

Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι αυξήσεις στα κόστη μεταφοράς των προϊόντων αναμένεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν ανησυχία σχετικά με την διατήρηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ήδη στη Σανγκάη στο διάστημα που ακολούθησε το πρώτο χρόνο της πανδημίας, οι τιμές των ναύλων για αεροπορικές μεταφορές και των κοντέινερ για μεταφορές δια θαλάσσης έχουν διπλασιαστεί και πενταπλασιαστεί αντίστοιχα.

«Το παραπάνω γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αύξηση του πληθωρισμού, ειδικά στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Κίνας», τονίζουν οι αναλυτές της Bernstein, σημειώνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε σημαντικά την ανάκαμψη της ζήτησης στο ίδιο το εσωτερικό της Κίνας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Αμετάβλητο το επιτόκιο σε μια κίνηση-έκπληξη

Κίνα: Η αυστηρή τήρηση των μέτρων για την πανδημία θα φέρει τη νίκη, εκτίμησε ο προέδρος Σι

gazzetta
gazzetta reader insider insider