Goldman Sachs: Στο 35% οι πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Στο 35% οι πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια
Η Federal Reserve θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τόσο ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ.

Η Federal Reserve θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τόσο ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ, με τις πιθανότητες μιας συρρίκνωσης να ανέρχονται περίπου στο 35% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group.

Η κύρια πρόκληση της Fed είναι να μειώσει το χάσμα μεταξύ θέσεων εργασίας και εργαζομένων και να επιβραδύνει την αύξηση των μισθών σε ρυθμό που να συνάδει με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος Jan Hatzius, σε έκθεση.

Η επίτευξη της λεγόμενης ήπιας προσγείωσης μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή ιστορικά μεγάλες μειώσεις του χάσματος στις ΗΠΑ σημειώθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια ύφεσης. «Αυτά τα ιστορικά μοτίβα υποδηλώνουν ότι η Fed αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μονοπάτι για μια ήπια προσγείωση», πρόσθεσε.

Η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη επειδή οι ομαλοποιήσεις της προσφοράς εργασίας και των τιμών των διαρκών αγαθών μετά την Covid-19 θα βοηθήσουν τη Fed, είπε ο Hatzius. Υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών της Ομάδας των 10 προηγμένων οικονομιών -- που περιλαμβάνει επίσης το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο -- που πέτυχαν την ομαλή προσγείωση, συμπλήρωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Έντεκα από τους 14 κύκλους οικονομικής σύσφιξης στις ΗΠΑ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα ακολουθήθηκαν από ύφεση μέσα σε δύο χρόνια, αλλά μόνο οκτώ από αυτούς μπορούν έστω και εν μέρει να αποδοθούν στη σύσφιξη της Fed, τόνισε ο Hatzius, εκτιμώντας πως οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες είναι περίπου 15%.

Όπως σημειώνει σε δημοσκόπησή του το Bloomberg, πλέον το 27,5% των οικονομολόγων αναμένει συρρίκνωση την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, από 20% έναν μήνα νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές αυτού του μήνα, η Deutsche Bank έγινε μια από τις πρώτες μεγάλες τράπεζες που προέβλεψε ύφεση στις ΗΠΑ, το επόμενο έτος. Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau και Peter Hooper, προβλέπουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της, φτάνοντας στο 3,5% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Κίνδυνος ευρωπαϊκής ύφεσης από την διακοπή του ρωσικού αερίου - Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Η Deutsche Bank προβλέπει ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ το 2023, λόγω Fed

Goldman Sachs: Στο «χείλος της ύφεσης» η Ευρωζώνη εάν διακοπεί η ενεργειακή «σύνδεση» με τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider