Έρχεται κρίσιμο διήμερο για δημοσιονομικά και «κόκκινα δάνεια»

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται κρίσιμο διήμερο για δημοσιονομικά και «κόκκινα δάνεια»

Με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) και τα «κόκκινα δάνεια» θα συνεχιστούν την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:00-12:00 Δημοσιονομικά (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης)

12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος)

14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- Τράπεζα της Ελλάδος- ΗFSF)

18:30-19:30 Δικαιοσύνη (υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος).

Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθεί μεταξύ άλλων το θέμα της αναμόρφωσης του νόμου Δένδια ,δηλαδή οι ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων προς τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία μέσω εξωδικαστικής διαδικασίας.Ειδικότερα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ρυθμίσεις που θα αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους ή τζίρου.

Όπως ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης χθες στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μια πρώτη γενική επισκόπηση όλων των θεμάτων ενώ τέθηκε στο τραπέζι και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Ωστόσο το θέμα δεν συζητήθηκε σε βάθος.

Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι υπάρχουν δυσκολίες για το εάν το κούρεμα που προβλέπεται στις διατάξεις για εξωδικαστικές ρυθμίσεις ,εκτός από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα θα αφορά και κεφάλαιο για τα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση και θα τεθεί στην έγκριση των θεσμών προσφέρει την δυνατότητα ακόμα και διαγραφών χρεών μόνο εφόσον οι επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα κρίνονται βιώσιμες μετά από μελέτη βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο και θα επικυρώνεται από δικαστήριο. Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν σε επιμέρους σημεία κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τελικά θα δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχέδιο έως το τέλος του μήνα.

Πάντως η διαχείριση των κόκκινων δανείων ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με τους θεσμούς και στη συνάντηση που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα στέλεχος της Τράπεζας τη Ελλάδος έχει ήδη υπάρξει βελτίωση στην αντιμετώπιση του θέματος καθώς τα κόκκινα δάνεια που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους περιορίσθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το θέμα της πώλησης κόκκινων δανείων σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ήδη λάβει άδεια έξι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων και υπάρχει ενδιαφέρον . Επίσης στο τραπέζι της συζήτησης με τους θεσμούς τέθηκε και το θέμα της αποβολής από «κόκκινες» επιχειρήσεις μετοχών επιχειρηματιών που δεν μετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των εταιρειών τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider