Διαφωνίες θεσμών για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαφωνίες θεσμών για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ

Διαφωνιών συνέχεια μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα στην πρώτη συνάντηση της ημέρας που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Σταθάκης και Ευκλείδη Τσακαλώτο εξέφρασαν ενστάσεις σχετικά με το την μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, που μετείχαν στη συνάντηση,οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τη διαφωνία τους εκδηλώνοντας φόβους ότι με την μετεξέλιξη αυτή θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ενώ τόνισαν ακόμη ότι για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός απαιτείται το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGcom).Ωστόσο δεν ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο το ΕΤΕΑΝ να διαχειριστεί περισσότερους πόρους και προγράμματα από ότι σήμερα.

Πάντως σε ανακοίνωση του για το θέμα το υπουργείο αναφέρει οτι «το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού επιδιώκει τη ριζική αναβάθμιση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό θεσμό. Σύμφωνα και με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Ο σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης
  • Ο πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται
  • Η στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων
  • Η ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ, το οποίο αποτελεί Ταμείο Συμμετοχών
  • Η διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις Τράπεζες.

Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank για την διαχείριση των κόκκινων μεγάλων δανείων των επιχειρήσεων, αίτημα που έχουν θέσειτο τελευταίο διάστημα από τραπεζικά στελέχη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε κάτι τέτοιο. "Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό,τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε", τόνισε μετά την συνάντηση.Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον αναπτυξιακό νόμο και την πορεία του ΕΣΠΑ.

Στη σημερινή συνάντηση της οποία αντικείμενο ήταν ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας χαρακτήρισε « ζωή μετά το μνημόνιο». Το σχέδιο έχει ήδη ολοκληρωθεί ,έχουν γίνει παρατηρήσεις από τους θεσμούς και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες . Σε αυτό θα περιλαμβάνονται εργαλεία χρηματοδότησης και θεσμικές αλλαγές που άπτονται της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Το επόμενο ραντεβού του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη έχει προγραμματιστεί για αύριο και θα έχει σαν αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider