ΥΠΕΝ: Στα «χέρια» των Δήμων τα σχέδια για την «Αστική Προσβασιμότητα»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Στα «χέρια» των Δήμων τα σχέδια για την «Αστική Προσβασιμότητα»
Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων απηύθυνε το «Πράσινο Ταμείο», σε μεγάλους και μεσαίους Δήμους της χώρας που καλούνται να ανταποκριθούν σε μια δράση ύψους 13,622 εκατ. ευρώ.

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων που αφορούν Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας απηύθυνε το «Πράσινο Ταμείο», σε μεγάλους και μεσαίους Δήμους της χώρας που καλούνται να ανταποκριθούν σε μια δράση ύψους 13,622 εκατ. ευρώ, όσες είναι οι πιστώσεις που υπολογίζονται για φέτος.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Πράσινου Ταμείου», Ευστάθιος Σταθόπουλος, καλεί τους φορείς εκπόνησης του «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)», να υποβάλλουν τις προτάσεις τους (σύμφωνα με τον Οδηγό Διαχείρισης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» 2022).

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όλοι οι δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, οι δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι, όπως αναφέρεται και στη σχετική πρόσκληση που αναρτήθηκε προ ημερών στη «Διαύγεια».

Όπως αναφέρονταν σε παλιότερο ΦΕΚ (πέρυσι τον Νοέμβριο), ως «Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας» ορίζεται το στρατηγικό σχέδιο των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας που εκπονείται από τους δήμους για την περιοχή εντός των διοικητικών τους ορίων. Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Στους δυνητικούς δικαιούχους παρέχεται η δυνατότητα υποβολής προς ένταξη ήδη συμβασιοποιημένων υπηρεσιών ή υπηρεσιών των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης και καλύπτουν τα κριτήρια της επιλεξιμότητας που αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό Διαχείρισης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος. Προϋπόθεση είναι α) η υπογραφή της σύμβασης ή η έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης να έχει γίνει εντός του έτους 2022 β) να υπάρχει και να βεβαιώνεται η ομαλή εξέλιξή τους μέσω σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια Υπηρεσία του εκάστοτε δικαιούχου και γ) να μην αποτελούν αντικείμενο συμπληρωματικής σύμβασης.

Όπως αναφέρθηκε, η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την παρούσα Πρόσκληση εκτιμάται σε 13.622.640 ευρώ για το έτος 2022. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή από την Δευτέρα 09 Μαΐου 2022 έως και την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00, που είναι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων.

Επισημαίνεται, ότι για κάθε δήμο υπάρχει ο περιορισμός της υποβολής μιας (1) μόνο πρότασης για τα διοικητικά του όρια είτε οι προτάσεις υποβληθούν από το δήμο είτε από αρμόδιο Σύνδεσμο ΟΤΑ είτε από Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον Οδηγό Διαχείρισης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος. Στην περίπτωση υποβολής πρότασης από Σύνδεσμο Δήμων ή Περιφερειακή Ένωση Δήμων το ανώτατο συνολικό ποσό χρηματοδότησης δεν πρέπει να υπερβαίνει το άθροισμα των ποσών που δικαιούται κάθε επιμέρους Δήμος μεμονωμένα. Στην περίπτωση που ορίζεται ως φορέας εκπόνησης Π.Ε.Δ., απαιτείται να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δικαιούχων ΟΤΑ και της ΠΕΔ.

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις εξετάζονται άμεσα σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αξιολόγησης, όπως αυτά προβλέπονται ειδικότερα στην ενότητα 5 του Οδηγού και της παρούσας.

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, από την ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου www.prasinotameio.gr, με είσοδο στις ψηφιακές υπηρεσίες https://prasinotameio.intelliflow.gr. Για την υποβολή, ο Δικαιούχος θα κάνει χρήση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων του Πράσινου Ταμείου, χρησιμοποιώντας του κωδικούς που ήδη διαθέτει. Κατά το χρονικό διάστημα υποβολής, ο Δικαιούχος θα μπορεί να συμπληρώνει σταδιακά την πρότασή του και να την αποθηκεύει προσωρινά μέχρι την οριστική υποβολή. Η οριστική υποβολή της γίνεται άπαξ και θα λαμβάνει αυτόματα Αριθμό Πρωτοκόλλου από το Πράσινο Ταμείο.

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις εξετάζονται άμεσα σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αξιολόγησης. Κάθε πρόταση που υποβάλλεται, αξιολογείται άμεσα χωρίς να απαιτείται να παρέλθει η προθεσμία υποβολής. Εφόσον πληρούν το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης τα έργα εντάσσονται, βάσει του προϋπολογισμού τους.

Η απόφαση ένταξης της πρότασης του δικαιούχου εκδίδεται με βάση τον προϋπολογισμό της, λαμβάνοντας υπόψη το «ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο» σε συνάρτηση με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου. Οι δυνητικοί Δικαιούχοι δύνανται να ασκήσουν αίτηση θεραπείας (ένσταση) σχετικά με την απόφαση ένταξης στο Δ.Σ του Π.Τ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο Ταμείο: Ξεκινούν οι αιτήσεις για προκαταβολή των ΜμΕ στους λιγνιτικούς δήμους

gazzetta
gazzetta reader insider insider