Τρία αγκάθια για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρία αγκάθια για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Τρεις είναι οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τις οποίες πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να προχωρήσει η θεσμοθέτηση για την εξωδικαστική διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις στις χθεσινές συναντήσεις με τους θεσμούς σε μια σειρά θεμάτων που απαιτούνται για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσουν στην συνάντησή που ξεκινά στις 2 το μεσημέρι να πείσουν για την ορθότητα της ελληνικής πρότασης αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και του ΤΧΣ.

Πάρα το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές συνεκτιμούν ότι η εξωδικαστική διευθέτηση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά με τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το Δημόσιο οι διαφορές παραμένουν σε τρία βασικά σημεία τα οποία θα καθορίζουν τελικά και τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εξωδικαστική διαδικασία.

Συγκεκριμένα οι ενστάσεις του κουαρτέτου αφορούν: τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία οι επιχειρήσεις θα κρίνονται ως βιώσιμες για να μπορέσουν να μπουν στις διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Επιπλέον αγκάθι αποτελεί το θέμα του ενδεχόμενο κουρέματος κεφαλαίου ιδιαίτερα για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το ζήτημα του ακαταδίωκτου για τους εμπλεκομένους υπαλλήλους που θα διαχειρίζονται τα ζητήματα διαγραφής χρεών είτε για τις τράπεζες είτε για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι κάθετα αντίθετοι σε ενδεχόμενο κούρεμα κεφαλαίου αναφορικά με τα χρέη προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης συμφώνα με πληροφορίες ζητούν οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι που θα αποφασίζουν τις όποιες ρυθμίσεις- κούρεμα να έχουν διευρυμένη προστασία κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά προβάλλει ενστάσεις εκφράζοντας φόβους ακόμα και για κατάχρηση της προστασίας αυτής.

Τέλος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα κρίνονται οι επιχειρήσεις βιώσιμες οι δανειστές προτείνουν αυστηρά οικονομικά κριτήρια απορρίπτοντας την μελέτη βιωσιμότητας που αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά που όμως θα συνυπολογίζει και άλλες παραμέτρους όπως για παράδειγμα ο αριθμός των απασχολουμένων της επιχείρησης.

Συμφωνία πάντως φαίνεται να υπάρχει στο ποιες επιχειρήσεις θα αφορούν οι ρυθμίσεις ,με την πρόταση της ελληνικής πλευράς να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενα χρέη. Επίσης στο τραπέζι της συζήτησης με τους θεσμούς έχει ήδη τεθεί και το θέμα της αποβολής από «κόκκινες» επιχειρήσεις μετοχών επιχειρηματιών που δεν μετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των εταιρειών τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider