Με διεύρυνση των ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές, μελετά σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr το κυβερνητικό επιτελείο να «πέσει η αυλαία» τον Μάιο της υφιστάμενης δέσμης μέτρων θωράκισης στην ενεργειακή κρίση, η οποία βασίζεται στις επιδοτήσεις.
Όπως είναι γνωστό, το μέτρο θα δώσει τη σκυτάλη τον Ιούνιο στο νέο πλαίσιο στήριξης, κύριο υποψήφιο «όχημα» του οποίου είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, ώστε να ελαφρυνθούν οριζόντια όλοι οι καταναλωτές. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να εξειδικεύει την εφαρμογή του.
Κάλυψη όλου του λογαριασμού για περισσότερα νοικοκυριά
Όσον αφορά τον Μάιο, το υφιστάμενο «δίχτυ προστασίας» εξετάζεται να επεκταθεί και για μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, με σκοπό να μειωθεί το σύνολο του λογαριασμού για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης έχει περίπου το 68% των κύριων κατοικιών (περίπου 2,8 εκατ. παροχές), με συνέπεια να επιδοτούνται όλες οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν.
Επομένως, αυξάνοντας αυτό το «ταβάνι», θα αυξηθεί ο αριθμός των οικιακών καταναλωτών που θα στηριχθεί για το σύνολο της κατανάλωσής του, βλέποντας κατά συνέπεια περαιτέρω μείωση στους λογαριασμούς τους. Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος εκτιμώνται στο 32% των κύριων κατοικιών (περίπου 1,3 εκατ. παροχές).
Σχετικά με την τιμή της επιδότησης για τα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αυτή θα αναπροσαρμοστεί ώστε να απορροφάται το ίδιο ποσοστό αυξήσεων στη χονδρεμπορική.
Επομένως, με δεδομένο ότι η αγορά Επόμενης Ημέρας έκλεισε τον Απρίλιο με μείωση 10% περίπου από τον προηγούμενο μήνα (στα 246,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 272,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), η μέση μηνιαία ενίσχυση αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα των 65 ευρώ, από 72 τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, ίδια αναμένεται να μείνει η ενίσχυση για τις επιχειρήσεις, στα 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Πλαφόν για δραστική μείωση των ρητρών
Όσον αφορά το νέο πλαίσιο στήριξης που θα ισχύσει από τον Μάιο, όπως έχει γράψει το Insider.gr, βασική υποψήφια παρέμβαση είναι η επιβολή πλαφόν στην αγορά Επόμενης Ημέρας, ώστε να μειωθεί η χονδρεμπορική τιμή. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, με αρχικό χρονικό ορίζοντα όλο το δεύτερο μισό του 2022, ώστε η τιμή λιανικής να επιστρέψει στα επίπεδα των 15-16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 32 λεπτά του ευρώ, χωρίς τον συνυπολογισμό της επιδότησης.
Η μείωση του χονδρεμπορικού κόστους θα μειώσει με τη σειρά της τις προσαυξήσεις που προκαλούν οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, οδηγώντας επομένως σε ελάφρυνση των τιμολογίων λιανικής. Όπως είναι φυσικό, με αυτό τον τρόπο η ελάφρυνση θα «αγγίξει» όλα τα τιμολόγια (οικιακά, επαγγελματικά, επιχειρηματικά), περιορίζοντας οριζόντια το κόστος του ρεύματος. Κάτι που δεν ισχύει με το υφιστάμενο σχήμα των επιδοτήσεων, από το οποίο για παράδειγμα εξαιρούνται οι μη κύριες κατοικίες.
Βασικότερη επιλογή για το πλαφόν είναι να επιβληθεί ανώτατο όριο εσόδου για κάθε διαφορετική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικοί σταθμοί, μονάδες αερίου, υδροηλεκτρικά έργα, ΑΠΕ εκτός λειτουργικής ενίσχυσης). Μία εναλλακτική, που συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες, είναι να επιβληθεί ενιαίο πλαφόν για όλες τις τεχνολογίες.
Σε κάθε περίπτωση, για να αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, θα πρέπει οι θερμοηλεκτρικές μονάδες να αμείβονται από την αγορά με ποσά μικρότερα από το λειτουργικό τους κόστος. Επομένως, η διαφορά (με ένα μικρό εύλογο κέρδος) θα καλύπτεται από την πολιτεία με τη μορφή αποζημίωσης.
Πιθανός ο συνδυασμός και με επιδότηση
Το απαιτούμενο ποσό της επιδότησης των θερμοηλεκτρικών μονάδων θα καθορίσει και το επίπεδο στο οποίο θα οριστεί το πλαφόν. Σκοπός πάντως είναι να αποκλιμακωθεί στα επίπεδα των 100-120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από τα 250 ευρώ που κινείται σήμερα, ώστε να μειωθούν κατακόρυφα οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για την αποζημίωση των θερμοηλεκτρικών μονάδων θα χρειαστεί ένα ποσό 2 δισ. ευρώ για το δεύτερο μισό του 2022.
Με βάση το ύψος στο οποίο θα περιορισθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, ανάλογη θα είναι και η αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής. Στην περίπτωση που αυτές δεν επανέλθουν στα 15-16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε είναι πιθανό να προκριθεί ένα «υβριδικό» μοντέλο, με την εφαρμογή επιδότησης για την απορρόφηση της υπόλοιπης αύξησης. Σε αυτή όμως την περίπτωση, η επιδότηση θα καλύπτει και τις μη κύριες κατοικίες, ώστε να καλύψει το σύνολο των νοικοκυριών.