Οι καλύτερες δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος έδωσαν το περιθώριο για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης επισήμανε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων στήριξης. «Προχωράμε σε μία γενναία παρέμβαση, που αφορά τόσο στο σύνολο των νοικοκυριών, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, υψώνουμε μια «ασπίδα προστασίας» για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας» ανέφερε.
Εξειδίκευσε το μέτρο της αναδρομικής αποζημίωσης για τις χρεώσεις ρεύματος εξηγώντας πως θα αφορά σε συνολική αύξηση λογαριασμών ρεύματος από 30 ευρώ και πάνω. Κατά συνέπεια με βάση την κάλυψη του 60% που προβλέπεται για το νέο μέτρο η ελάχιστη κάλυψη θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη κάλυψη 600 ευρώ.
Για το σκοπό αυτό, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα υπάρξει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και την ΑΑΔΕ. Το κόστος αυτού του μέτρου υπολογίζεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ με την εκτίμηση ότι για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ (60% των 464 εκατ. ευρώ).
Πώς θα γίνει η επιστροφή
Αναλυτικά, ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επισήμανε για το μηχανισμό επιστροφής κόστους ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, πως θα επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Τα στοιχεία της παρέμβασης είναι τα εξής:
* Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.
* Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.
* Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας, για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 και αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.
* Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ (και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.
* Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
* Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν, ήδη, καλυφθεί, αναδρομικά, από τον Ιανουάριο. «Κάτι, που θα διαπιστώσουν από τους λογαριασμούς του ρεύματος που θα λάβουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από όπου θα αφαιρεθούν ποσά, που αντιστοιχούν με την ενίσχυση που έπρεπε να λάβουν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο».
«Το πακέτο στήριξης που ανακοινώνουμε, σήμερα, προβλέπεται στον δημοσιονομικό σχεδιασμό που καταθέσαμε πριν από μερικές ημέρες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναμένουμε ότι θα επηρεάσει θετικά και τον πληθωρισμό. Αναμένουμε, δηλαδή, ότι θα μειώσει, τουλάχιστον κατά 0,5 μονάδα, τον πληθωρισμό, σε ετήσια βάση, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες. Κύριος στόχος μας είναι να επέλθει ηρεμία στην οικονομία, όσο αυτό είναι εφικτό, δεδομένου του απεχθούς πολέμου» ανέφερε.
Εξήγησε πως η Ελλάδα όντας η χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος «εξερχόμενοι από την υγειονομική κρίση, δεδομένων των εξωτερικών απειλών και μιας ενεργειακής κρίσης που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, δουλειά μας είναι – και αυτό κάνουμε – να διαφυλάξουμε «σαν κόρη οφθαλμού» μια συνθήκη κανονικότητας στην οικονομία. Για τη διαχείριση αυτών των κρίσιμων στιγμών απαιτείται σύνεση και σοβαρότητα, αρετές που η Κυβέρνησή μας, πιστεύω, ότι έχει αποδείξει έμπρακτα, στη διάρκεια της τριετίας που πέρασε, ότι διαθέτει». Πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν πως Βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας 2022-2025, η πρόβλεψη για το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό % του ΑΕΠ, πλέον διαμορφώνεται, ανά έτος, σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις του 2021. Δηλαδή για το 2022 στο 180,2% του ΑΕΠ (από 189,5%), για το 2023 στο 168,6% από 176,7% και το 2024 στο 155,2% (από 166,1%).
Ο κ. Σκυλακάκης για τις πηγές που τροφοδότησαν το πακέτο μέτρων, πέρα από τις πρόσφατες θετικές, δημοσιονομικές εξελίξεις στο έλλειμμα και στο χρέος ανέφερε επίσης πως ενισχύεται η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς τη χώρα μας και παραμένει δυναμικός ο ρυθμός ανάπτυξης. «Κοινώς, έχουμε μια καλύτερη οικονομική κατάσταση και γι’ αυτό μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα», είπε επισημαίνοντας πως «η πηγή του κακού, είναι το αέριο» και «δεν υπάρχει κανένας στον πλανήτη που θα μπορούσε να μηδενίσει μία αύξηση ενός διεθνούς αγαθού τόσο τρομακτική, ώστε να μην επηρεάσει καθόλου την οικονομία».
Πετραλιάς: Από τον Ιούνιο η αποζημίωση μέσα από την πλατφόρμα – Πως θα γίνονται οι διορθώσεις
Για ένα πολυεπίπεδο εγχείρημα με το οποίο «είμαστε πρωτοποριακοί αυτή τη στιγμή, δεν το έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες», μίλησε ο Θάνος Πετραλιάς, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στην πλατφόρμα επιστροφής στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.
Η πλατφόρμα επιστροφής είναι έτοιμη στο πεδίο των τεχνικών προδιαγραφών και στόχος είναι να γίνουν οι πληρωμές εντός του Ιουνίου, γιατί επιχειρείται να ενταχθούν και οι λογαριασμοί Μαίου, ανέφερε ο Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ. Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ενεργοποίησής της στο τέλος Μαίου.
Η πλατφόρμα θα εμφανίζει την πρώτη κατοικία, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης, εξήγησε. Στην περίπτωση που θα πρέπει να επιβεβαιώνει την ορθότητα των στοιχείων και την περίπτωση αλλαγής της πρώτης κατοικίας θα μπορεί να προβαίνει σε διόρθωση, είπε.
Θα υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, η έκπτωση του παρόχου και η έκπτωση του κράτους. Έτσι θα υπολογίζεται το ποσό αποζημίωσης. Το πόσο θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Για τους φοιτητές, εξήγησε πως θα δηλώνουν το ακίνητο ως κύρια κατοικία στην εφορία. Στην πλατφόρμα όμως θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία ως πρώτη κατοικία. Το πλαίσιο είναι σε συνεννόηση με την ΕΕ, ανέφερε ο κ. Πετραλιάς