Μετά την παράδοση του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τη υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, τη σκυτάλη παίρνει η επεξεργασία των στοιχείων, ώστε να προσδιορισθεί το προς ανάκτηση ποσό, όπως επισημαίνουν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το πόρισμα παραδόθηκε στο ΥΠΕΝ την περασμένη Παρασκευή και προσδιορίζει τα υπερέσοδα στα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία ωστόσο σχεδιάζεται να αφαιρεθούν οι έμμεσες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές (και κυρίως η ΔΕΗ), μέσω των σταθερών τιμολογίων. Την αφαίρεση των εν λόγω ποσών επιβεβαιώνουν τα κυβερνητικά στελέχη, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι σε αυτά θα συνυπολογιστούν οι συμβάσεις με σταθερές χρεώσεις σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (χαμηλή, μέση και υψηλή τάση).
Το επιχείρημα για να μην συνυπολογισθούν αυτές οι έμμεσες εκπτώσεις είναι πως οι χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια καθορίστηκαν πριν από την ενεργειακή κρίση και παρέμειναν αμετάβλητες, παρά την εκτίναξη στο μεταξύ των χονδρεμπορικών τιμών. Επομένως, «μεταφράζονται» σε οικονομική απώλεια των εταιρειών προμήθειας, οι οποίες με αυτό τον τρόπο προστάτευσαν τους αντίστοιχους πελάτες τους από την «έκρηξη» του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος.
Νομικά απρόσβλητη «φόρμουλα»
Όπως είναι γνωστό, από το ποσό που θα προκύψει θα ανακτηθεί το 90%, ώστε να προστεθεί στις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης των νέων μέτρων ελάφρυνσης των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, η ανάκτηση θα γίνει με οριζόντιο τρόπο.
Όπως συμπληρώνουν, για τον σκοπό αυτό δεν προκρίνεται η λύση της φορολόγησης, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να «πέσει» στα δικαστήρια, αν προσέφευγε κάποιος από τους καθετοποιημένους προμηθευτές. Έτσι, θα επιλεγεί μία φόρμουλα «εισφοράς αλληλεγγύης» («μέρισμα αλληλεγγύης»), μέσω της οποίας οι εγχώριοι καθετοποιημένοι ενεργειακοί Όμιλοι θα συνδράμουν στα μέτρα στήριξης και η οποία δεν μπορεί να ανατραπεί δικαστικά.
Οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως ότι οι ενεργειακές εταιρείες έχουν καταλάβει πως πρέπει να συνεισφέρουν στην ελάφρυνση των καταναλωτών. Επομένως, εκτιμάται ότι με τη στάση τους θα καταδείξουν ότι είναι αλληλέγγυες στην ελληνική κοινωνία.
Εξάλειψη των υπερεσόδων από την 1η Ιουλίου
H ανάγκη ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς θα αρθεί από την 1η Ιουλίου, όταν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τη διπλή παρέμβαση στην αγορά. Πρώτος «πυλώνας» του σχεδίου είναι η επιβολή πλαφόν στην αμοιβή κάθε τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής από την πώληση της ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, το οποίο θα ορισθεί συναρτήσει του μεσοσταθμικού κόστους της, προσθέτοντας ένα μικρό εύλογο κέρδος.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε μονάδα θα αμείβεται πλέον στη βάση του κόστους λειτουργίας της και θα πάψει να αποκομίζει υπερέσοδα – όπως συμβαίνει τώρα, που αποζημιώνεται με βάση την προσφορά του ακριβότερου σταθμού που εντάχθηκε στο σύστημα. Με δεδομένο ότι οι ακριβότεροι σταθμοί είναι αυτή τη στιγμή οι σταθμοί φυσικού αερίου (λόγω της έκρηξης του κόστους του καυσίμου), αυτό σημαίνει ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα αποσυνδεθεί από τις τιμές του αερίου.
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, στην περίπτωση των μονάδων αερίου, ο μηχανισμός αυτός θα προβλέπει πλαφόν αμοιβής, λαμβάνοντας ως παραδοχή ότι η τιμή του καυσίμου θα κινείται έως τα 90-110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Προς το παρόν, δεν έχει αποφασισθεί εάν θα υπάρξει επιδότηση των μονάδων, στην περίπτωση που οι τιμές φυσικού αερίου κλιμακωθούν περαιτέρω, με συνέπεια να ξεπερασθεί το ανώτατο όριο αμοιβών που θα ορισθεί.
Όπως συμπληρώνουν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση από την Κομισιόν, με μέτρα πανευρωπαϊκής κλίμακας ώστε να περιορισθεί η τιμή του καυσίμου.
Πρώτη τηλεδιάσκεψη σήμερα με την Κομισιόν για την παρέμβαση στην αγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, σήμερα πρόκειται να γίνει η πρώτη τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΝ με την Κομισιόν, όπου θα παρουσιαστεί το ελληνικό σχέδιο παρέμβασης στην αγορά ρεύματος. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν χρειάζεται έγκριση αλλά απλά γνωστοποίηση, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αποσαφηνιστεί σε συνεργασία με την DG Energy.
Με την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή κάθε μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, θα προκύψει μία μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το συνολικό ενεργειακό μίγμα, η οποία θα είναι σημαντικά μικρότερο από το υφιστάμενο χονδρεμπορικό κόστος, το οποίο προκύπτει από την κανονική επίλυση της αγοράς. Το χονδρεμπορικό κόστος θα χρησιμοποιείται πλέον μόνο για την τιμολόγηση των εξαγωγών.
Οι προμηθευτές θα διασφαλίζουν ενέργεια από την αγορά με βάση αυτή τη μεσοσταθμική τιμή, δηλαδή φθηνότερη από ό,τι σήμερα, μετακυλίοντας τη μείωση στα τιμολόγιά τους. Επίσης, τα τιμολόγια θα συνεχίσουν να επιδοτούνται (με τις επιχορηγήσεις να αποτελούν τον δεύτερο «πυλώνα» της παρέμβασης), ώστε να αποκλιμακωθούν ακόμη περισσότερο.
Το αποτέλεσμα των δύο «πυλώνων» θα είναι η σημαντική μείωση των τιμολογίων ρεύματος στη λιανική. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, με βάση τις σημερινές τιμές, θα απορροφάται για τους ευάλωτους καταναλωτές (που είναι 500.000 νοικοκυριά) το 100% των αυξήσεων, για τα οικιακά τιμολόγια (κύριες κατοικίες και μη) έως το 85% των αυξήσεων, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως το 82% των ανατιμήσεων, ενώ για τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90-95%.