«Η μεγέθυνση της επιχειρηματικότητας, μεγεθύνει και την οικονομία της χώρα μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την έναρξη της συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» στην Επιτροπή Οικονομικών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αυτό «συνιστά τομή καθώς θεσπίζει γενναία φορολογικά κίνητρα για τη μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη συνεργασιών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή, ανέφερε πως το βασικό πρόβλημα που έρχεται η κυβέρνηση με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση να αντιμετωπίσει είναι η δυνατότητα μεγέθυνσης της επιχειρηματικότητας στη χώρα, καθώς με βάση όλες τις ευρωπαϊκές στατιστικές, οι επιχειρήσεις μας είναι πολύ μικρότερες από αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Επισήμανε πως το πολύ μικρό μέγεθος μιας επιχείρησης την κάνει να μην είναι ανταγωνιστική και να μην μπορεί να έχει οικονομίες κλίμακος. Το πρόβλημα των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ανέφερε, είναι καίριο για την ελληνική οικονομία και κυρίως της δυνατότητας στο να μπορούμε να τις βοηθήσουμε καθώς έχουν έλλειψη τραπεζικού προφίλ και πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικά εργαλεία. Αυτός, εξήγησε, είναι και ο λόγος που μια σειρά από κίνητρα μπαίνουν σε επιδοτήσεις όπως του Ταμείου Ανάκαμψης που κατά κύριο λόγο ή συντριπτικά αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ και στον Αναπτυξιακό Νόμο, οι επιδοτήσεις θα έχουν αυτή τη στόχευση. Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε πως αυτό το σχέδιο νόμου δεν αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά τις μικρές. Εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει σοβαρό δημοσιονομικό κόστος. Αντιθέτως, περιμένει ότι θα έχουμε πρόσθετα έσοδα, γιατί θα μειωθεί η φοροδιαφυγή. Σημείωσε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν πλασματικές συγχωνεύσεις. Για τους αγρότες και τη συμβολαιακή γεωργία ανέφερε πως παρέχεται ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνητρο σε αυτούς που συνεργάζονται. Επίσης, δεν αποκλείονται και οι μικρές επιχειρήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει σε συγχώνευση καθώς αίρεται η ρήτρα της πενταετίας που υπήρχε.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, από τη δική του πλευρά, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων με άμεσα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα με αυτό το σχέδιο νόμου λαμβάνει μέτρα για την παροχή καινοτόμων, γενναίων φορολογικών κινήτρων για μετασχηματισμούς πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων. Πρόκειται, όπως είπε, για μια επιλογή που την επιβάλλει η ελληνική οικονομία για να γίνουν πιο ισχυρές και περισσότερο ανταγωνιστικές οι μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η λογική της συνεργασίας προσώπων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Προσέθεσε πως αυτό είναι μία στρατηγική επιλογή για την μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που μεταφράζεται σε βιώσιμους και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων. Επισήμανε πως η φορολογική πολιτική μπορεί και οφείλει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως μέσα από τις διατάξεις και τις στοχεύσεις αυτού του νομοσχεδίου. Μεταξύ των φορολογικών κινήτρων που χορηγούνται για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς είναι η απαλλαγή κατά 30% από την καταβολή του φόρου εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών της νέας εταιρείας ή του συνεργαζόμενου προσώπου. Το συνολικό φορολογικό όφελος αυτού του μέτρου μπορεί να ανέλθει σε έως 500.000 ευρώ για τους μετασχηματισμούς και σε έως 125.000 ευρώ για τη συνεργασίες προσώπων για κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο. Οι ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του φορολογικού οφέλους εντός εννέα φορολογικών ετών. Σημείωσε πως παρέχονται γενναία φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ