Περαιτέρω άνοδο καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι με τη μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης να διαμορφώνεται στα 2,258 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,875 ευρώ ενώ η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τις προτάσεις που έχει θέσει η αγορά αρχής γενομένης από την πιθανότητα επέκτασης της οριζόντιας έκπτωσης κατά 15 λεπτά που ισχύει για το Μάιο για το πετρέλαιο κίνησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το οποίο θα καλύπτει την καλοκαιρινή περίοδο και θα αφορά στα νησιά.
Η τιμή του Brent κινείται κοντά στα 113 δολάρια το βαρέλι ενώ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου τείνει στο 1:1 προδιαγράφοντας υψηλές τιμές διαρκείας, μια εκτίμηση την οποία επιβεβαιώνουν και φορείς της διεθνούς αγοράς.
Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να ζητά μείωση της φορολογίας προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια τόσο για τα πρατήρια όσο και για τους καταναλωτές, ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποκλείει μια τέτοια παρέμβαση. Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένως αξιωματούχοι της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει το ρεύμα και κατόπιν θα αναζητηθεί δημοσιονομικός χώρος για τα καύσιμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα σε ευαίσθητες τουριστικά περιοχές με τη μορφή έκτακτης έκπτωσης.
«Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα – δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Πρόβλημα για τα καύσιμα υπάρχει μεγάλο, και δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια, βέβαια θα βρούμε παραβάτες, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε διπλή αύξηση, από τη μία αύξηση της τιμής του αργού, αλλά από την άλλη και μεγάλη πτώση του ευρώ», εξήγησε ενώ αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργούνται σημείωσε ότι έχουν βρεθεί αρκετές περιπτώσεις παράβασης του πλαφόν και ότι έχουν μπει τα πρώτα πρόστιμα.
Φόβοι για ύφεση λόγω των υψηλών τιμών
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας τη Δευτέρα στο CNBC, χαρακτήρισε τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου «πολύ υψηλές» ενώ υπογράμμισε τη σημαντική επιρροή που θα μπορούσε να έχει η κινεζική ζήτηση τους επόμενους μήνες.
«Είναι επικίνδυνα για την οικονομική ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά στις χώρες εισαγωγής στον αναδυόμενο κόσμο», είπε. «Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, μαζί με τις τιμές των τροφίμων να είναι πολύ, πολύ υψηλές, και νομίζω ότι μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει εμάς, όλο τον κόσμο… σταδιακά σε μια ύφεση», σημείωσε.
Με τις γεωπολιτικές εντάσεις να αυξάνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνεχείς ανησυχίες σχετικά με τη στενή προσφορά που ρίχνει σκιά στις αγορές πετρελαίου, η τιμή του Brent βρίσκεται επί του παρόντος στα 113 δολάρια το βαρέλι.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Μπιρόλ εναπόθεσε τις ελπίδες του στην αύξηση της παραγωγής σε ΗΠΑ, Βραζιλία και ΟΠΕΚ.
«Ελπίζω πολύ ότι η αύξηση που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Βραζιλία, τον Καναδά φέτος, θα συνοδεύεται από την αύξηση που θα προέρχεται από τους βασικούς παραγωγούς στη Μέση Ανατολή και αλλού», είπε. «Διαφορετικά, η μόνη ελπίδα για να μην έχουμε μεγάλα προβλήματα στις αγορές πετρελαίου το καλοκαίρι είναι να παραμείνει πολύ ασθενής η κινεζική ζήτηση», σημείωσε.
Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα αποδυναμώθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς η χώρα επέβαλε μια σειρά αυστηρών περιορισμών σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19.
Εάν η Κίνα επιστρέψει στις συνήθεις τάσεις κατανάλωσης και ζήτησης πετρελαίου, «τότε θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Μπιρόλ.