Ολοένα και ωριμάζουν οι συνθήκες για την προώθηση ενός σημαντικού project που εντάσσεται στην πρώτη φάση της ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά που προωθείται από τη Lamda Development. Ο λόγος για τον διαγωνισμό, εκτιμώμενου ύψους 100 έως 120 εκατ. ευρώ, βάσει αρχικών σχεδίων, που σχετίζεται με τη δημιουργία των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στον χώρο του Ελληνικού.
Στις πλάνο προβλέπονται εγκαταστάσεις και προπονητήρια για κολύμβηση, στίβο, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, ποδόσφαιρο (και επαγγελματικό), μπάσκετ, τένις, beach volley αλλά και ξενώνες διαμονής, χώρους στάθμευσης (η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται σε 1.381 θέσεις, υπόγειες οι 376), σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ποδηλατόδρομου/πεζόδρομους πρόσβασης στις αθλητικές εγκαταστάσεις, κτήρια υποστηρικτικών λειτουργιών και διοίκησης κ.α. Να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις μελετήθηκαν ανταποκρινόμενες στην ανάγκη για εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας.
Όπως έχει αναφέρει ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μετά τις δημοπρατήσεις της πρώτης φάσης των υποδομών (σύμβαση που κέρδισε η ΑΒΑΞ) και του project manager για τον Πύργο Κατοικίων «Marina Tower» (Bouygues – Intrakat), έπονται νέες διεργασίες και διαγωνισμοί, μεταξύ των οποίων η δημοπράτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, εντός Ιουλίου (υπήρχαν εκτιμήσεις για νωρίτερα, τέλη Μαΐου με Ιούνιο, αλλά πάντα σε τέτοιου μεγέθους projects τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά και ενδεικτικά).
«Πράσινο φως» στις ΜΠΕ από Περιφέρεια Αττικής
Η Lamda Development έχει προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό για την ανάθεση σε τεχνική εταιρεία του έργου υπό την ονομασία Αθλητικές εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, με τις προσφορές να προγραμματίζεται να κατατεθούν τον μεθεπόμενο μήνα.
Να σημειωθεί ότι υπήρξε θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «Αθλητικές εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά", με την προϋπόθεση να τηρηθούν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, τεχνικά έργα και μέτρα αντιρρύπανσης καθώς και παρατηρήσεις που εισηγείται η Δ/νση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις
Ειδικότερα, βάσει της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις εγκαταστάσεις του νέου αθλητικού κέντρου στο Ελληνικό συμπεριλαμβάνονται:
- Κέντρο Κολύμβησης με 3 κολυμβητικές δεξαμενές (ΚΔ) και συγκεκριμένα μια στεγασμένη 53m x 25m – βάθος 2m, μια υπαίθρια ΚΔ 50m x 25m – βάθος 2m και μια επίσης υπαίθρια ΚΔ 50m x 25m – βάθος 3m με κερκίδες χωρητικότητας 1000 ατόμων.
- Κλειστό προπονητήριο ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, Ακαδημία Ενόργανης και «πολλαπλό» προπονητήριο.
- Εγκαταστάσεις στίβου (ανοιχτός στίβος, ανοιχτό πεδίο ρίψεων, κλειστό προπονητήριο στίβου και κτήριο κερκίδων στίβου). Ο χαρακτήρας της εγκατάστασης είναι προπονητικός αλλά προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας αγώνων.
- Εγκαταστάσεις Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου με κτήριο αποδυτηρίων και διοίκησης ποδοσφαίρου καθώς και τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.
- Ακαδημία Ποδοσφαίρου με ένα Γήπεδο Ποδοσφαίρου (θα φέρει διαγράμμιση γηπέδου Χόκεϋ) με συνθετικό χλοοτάπητα, 2 γήπεδα 7 x 7 επίσης με συνθετικό χλοοτάπητα, καθώς και ένα Κεντρικό Κτήριο Διοίκησης και Υποστηρικτικών Λειτουργιών.
- Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει κλειστή αρένα για τέλεση και αγώνων και επιπλέον 6 κλειστά προπονητήρια.
- Ακαδημία Αντισφαίρισης (Τένις) η οποία θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 20 Γήπεδα Αντισφαίρισης που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ένα κεντρικό κτήριο διοίκησης και υποστηρικτικών λειτουργιών. Μετά την αποπεράτωση της προτεινόμενης χάραξης της γραμμής του τραμ, προβλέπεται να προστεθούν ακόμη 8 Γήπεδα Αντισφαίρισης, καθώς και ένα επιπλέον κτήριο που θα φιλοξενεί χρήσεις F&B.
- Τέσσερα υπαίθρια γήπεδα beach volley και κτήριο διοίκησης - βοηθητικών χώρων.
- Τρία υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης και 1 υπαίθριο γήπεδο αντισφαίρισης στην περιοχή Κανόε – Καγιάκ.
Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό περιλαμβάνουν επίσης ξενώνες διαμονής αθλητών με 272 κλίνες (121 κλειδιών). Το κτήριο θα αναπτυχθεί σε 2 επίπεδα ανωδομής και 2 επίπεδα υπογείων με συνολική κάλυψη 6.252 τ.μ., μικρότερη της επιτρεπόμενης. Οι μονάδες φιλοξενίας χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, δίκλινων των 25 τ.μ., και τετράκλινων των 50 τ.μ. και των 70 τ.μ.. Οι Ξενώνες χρησιμοποιούνται για την φιλοξενία αθλητών-μελών των εθνικών ομάδων. Οι μονάδες φιλοξενίας χωρίζονται σε δύο (2) κατηγορίες, δίκλινων των 25τ.μ., και τετράκλινων των 50τ.μ. και των 70τ.μ.. Βάσει των προδιαγραφών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) οι ξενώνες που απαιτούνται είναι 12 σουίτες επιφάνειας περίπου 70,00 τ.μ. η καθεμία και 96 δίκλινα δωμάτια μεικτής επιφάνειας περίπου 25,00 τ.μ. το καθένα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΜΠΕ οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό δεν σχεδιάζονται ως ένα συμβατικού τύπου συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα ενός Μητροπολιτικού Αστικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Ως βασική αρχή σχεδιασμού του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου το οποίο περιλαμβάνει αθλητικές κτηριακές εγκαταστάσεις και όχι αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο.
Το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Master Plan) βασίζεται στις εξής αρχές σχεδιασμού, όσον αφορά στην χωροθέτηση των Εγκαταστάσεων:
1. Όσον αφορά στη διάταξη των βασικών αθλητικών εγκαταστάσεων:
1.1. Στο βόρειο άκρο της ΚΕ: Β2 χωροθετείται Κολυμβητικό Κέντρο (σε συνδυασμό με τη Διοίκηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων). Το Κολυμβητικό Κέντρο περιλαμβάνει δύο(2) ανοιχτές πισίνες 25x50, η μία των οποίων με κερκίδα 1000 θεατών και Κλειστό Κολυμβητήριο με πισίνα 25x50. Το Κολυμβητικό Κέντρο συνδυάζεται με την Διοίκηση. Εντός της ΚΕ: Β2 και νοτιότερα του Κολυμβητικού Κέντρου χωροθετούνται οι Εγκαταστάσεις του Στίβου που περιλαμβάνουν ανοικτό Στίβο (ο οποίος ως εδαφική διαμόρφωση επεκτείνεται και εντός της ΚΕ: Β3) με κερκίδα 1000 θεατών, το πεδίο ρίψεων και το κλειστό Προπονητήριο Στίβου.
1.2. Χωροθέτηση στην ΚΕ: Β3 του κλειστού Συγκροτήματος Ενόργανης & Ρυθμικής Γυμναστικής (σε συνδυασμό με Ακαδημία Ενόργανης Γυμναστικής) και των Προπονητηρίων Άρσης Βαρών, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Πάλης, Πυγμαχία, Judo & Ξιφασκίας, τα οποία συνθέτουν το λεγόμενο και «Πολλαπλό Προπονητήριο». Το Συγκρότημα αυτό χωροθετείται στην ΚΕ: Β3 στην ανατολική πλευρά της τριγωνικής Ολυμπιακής Πλατείας, κάτω από ένα είδος ανάλαφρου θόλου που συντίθεται από ειδική μεταλλική επικάλυψη σε συνδυασμό με 16 συμπλέγματα πολύχρωμων κύκλων, που θυμίζουν το σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το σήμα της πάλαι ποτέ κραταιάς «Ολυμπιακής Αεροπορίας: Olympic Airways».
1.3. Στη ανατολική πλευρά της ΚΕ: Β3 χωροθετείται η Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης (Μπάσκετ) που περιλαμβάνει Κλειστή Αρένα για τέλεση & αγώνων και επιπλέον 6 κλειστά προπονητήρια σε συνδυασμό με παιδότοπο και εστιατόριο.
1.4. Κατά μήκος του Κεντρικού Πεζόδρομου και εντός της ΚΕ: B4 χωροθετούνται 3 γήπεδα επαγγελματικού Ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με το κτήριο της Διοίκησης. Στην ίδια ΚΕ: B4 και εκτός αυτής χωροθετείται επίσης, η Ακαδημία Ποδοσφαίρου που περιλαμβάνει ένα γήπεδο Ποδοσφαίρου (με δυνατότητα εξυπηρέτησης και του αθλήματος του Χόκεϋ), 2 γήπεδα 7x7 και κτήριο της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου. Τμήματα των ανοιχτών γηπέδων ποδοσφαίρου ως εδαφικές διαμορφώσεις επεκτείνονται εκτός της Κ.Ε. Β4.
1.5. Στην ΚΕ: Β5 και εκτός κτηριακής ενότητας Β5 δημιουργείται η Ακαδημία Αντισφαίρισης (Τένις) που περιλαμβάνει ως 20 γήπεδα και Κτήριο Διοίκησης. Η μεγάλη πλειοψηφία των γηπέδων τένις, ως εδαφικές διαμορφώσεις επεκτείνονται εκτός της Κ.Ε. Β5.
1.6. Τέλος, η ΚΕ: Β9 φιλοξενεί το Κτήριο των Ξενώνων Διαμονής Αθλητών με εξυπηρετήσεις Σίτισης, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (Χορού) και Αίθουσα που αποδίδεται στο Δημόσιο προκειμένου να προβάλλονται τα ιδεώδη του Αθλητισμού και από την πλευρά της Πολιτείας.
Εκτός των αθλητικών και βοηθητικών τους εγκαταστάσεων, ο παρών σχεδιασμός προβλέπει κατ’ εφαρμογή του Σχεδίου Γενικής Οργάνωσης του Πάρκου και την πιθανή εξάντληση των επιτρεπόμενων όρων δόμησης εντός των συγκεκριμένων κτηριακών ενοτήτων, την χωροθέτηση κτηρίων για την εξυπηρέτηση λοιπών λειτουργιών και χρήσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου (πχ εστίαση, αναψυχή, πολιτισμός, χώροι συνάθροισης κοινού κλπ).
Τα μέγιστα επιτρεπόμενα μεγέθη αυτά έχουν ως εξής: - B2 (66.000 τ.μ.), δόμηση< 16.330 τ.μ., κάλυψη< 11.650 τ.μ. - Β3 (60.500 τ.μ.), δόμηση< 19.320 τ.μ., κάλυψη< 18.100 τ.μ. - Β4 (49,214 τ.μ.), δόμηση< 6.000 τ.μ., κάλυψη< 3.000 τ.μ. - Β5 (τμήμα 3.683τ.μ.), δόμηση (2.890 τ.μ.) < 3.016 τ.μ., κάλυψη (1.445 τ.μ.) < 1.508τ.μ. - Β9 (10.000 τ.μ.) δόμηση< 9.380 τ.μ., κάλυψη< 6.700τ.μ.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΡΟΣ: μεγ. Επιτρ. Ύψος= Δέκα (10) μ., μεγ.αρ. ορόφων= Δύο (2).
Ξενώνες Διαμονής Αθλητών
Η τεχνική περιγραφή, αφορά την αρχιτεκτονική μελέτη κτηριακού διώροφου συγκροτήματος διαμονής αθλητών με δύο (2) επίπεδα υπόγειου χώρου στάθμευσης το οποίο χωροθετείται εντός της Κτηριακής ενότητας Β9. Ο χαρακτήρας του συγκροτήματος είναι στέγασης & φιλοξενίας αθλητικών ομάδων (διημέρευσης και διανυκτέρευσης) για σύντομο χρονικό διάστημα, με τις ανάλογες υποστηρικτικές παροχές υπηρεσιών. Συνοπτικά προβλέπονται υπηρεσίες καθαριότητας, διατροφής, αναψυχής & φυσιοθεραπείας. Το κτηριολογικό πρόγραμμα της μελέτης έχει συνταχθεί βάσει των προδιαγραφών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Διάταξη συγκροτήματος Ξενώνων - Διαμονής Αθλητών
Το συγκρότημα Διαμονής Αθλητών, χωροθετείται εντός των ορίων της κτηριακής ενότητας Β9 συνολικής έκτασης 10,000τ.μ., και αναπτύσσεται κατά μήκος αυτής από Βορρά προς Νότο. Το εν λόγω συγκρότημα, συνολικά 272 κλινών (121 κλειδιών), είναι επίμηκες και σχεδιάζεται με παράλληλες μετατοπίσεις καθαρών όγκων, ακολουθώντας το τοξωτό όριο επί εδάφους, της κτηριακής ενότητας Β9. Το κτήριο αναπτύσσεται σε 2 επίπεδα ανωδομής και 2 επίπεδα υπογείων με συνολική κάλυψη 6.252τ.μ. Τα δωμάτια κατατάσσονται σε Studio των 25τ.μ. & 50 τ.μ. και σε Suites των 70 τ.μ.. Οι Suites αναπτύσσονται και στα δύο επίπεδα ανωδομής στο νοτιοδυτικό όριο προκειμένου να εκμεταλλεύονται θέα μέχρι την θάλασσα του Ελληνικού. Τα Studios αναπτύσσονται διαδοχικά σε σειρές των πέντε (5), κυρίως στην ανατολική πλευρά με θέα προς την τεχνητή λίμνη των ΕΑΚΝ και τον βέλτιστο νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Έχει ληφθεί υπόψιν στον σχεδιασμό των υπαίθριων διαμορφώσεων, αιθρίων, αυλών, χώρων πλατείας και στάσης, ο σεβασμός του τοπίου με στόχο την καλύτερη δυνατή ένταξη του συγκροτήματος σε αυτό.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα ολοκληρωθούν την πρώτη διετία και θα αποτελούν τον μόνο πόλο έλξης μαζικών μετακινήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του βασικού εσωτερικού οδικού δικτύου οι επισκέπτες των αθλητικών εγκαταστάσεων θα έχουν στη διάθεση τους αρκετές εναλλακτικές διαδρομές προσπέλασης. Όσον αφορά στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, έγινε η παραδοχή ότι κατά την περίοδο αιχμής, σύμφωνα και με τα προγραμματικά μεγέθη του Αθλητικού Κέντρου, οι εκδηλώσεις που θα προσελκύουν θεατές θα διοργανώνονται περιστασιακά (μια φορά τον μήνα) και σε καμιά περίπτωση δεν θα περιλαμβάνουν δύο ή παραπάνω δραστηριότητες ταυτόχρονα.
Οι εκτιμήσεις, που αφορούν ένα θεωρητικό μέγιστο αριθμό χρηστών: Αθλητών/Αθλουμένων, Αξιωματούχων όλων των κατηγοριών προπονήσεων ή/και τέλεσης Αγώνων και επισκεπτών/θεατών -σε περίπτωση ταυτόχρονης λειτουργίας όλων των Εγκαταστάσεων, σε ημέρα Αγώνων είναι: 6.200 άτομα (εκ των οποίων 3.200 θεατές). Ο αριθμός αυτός -όπως επισημάνθηκε- είναι θεωρητικός. Ένας μέσος εύλογος αριθμός χρηστών σε ημέρα μη-τέλεσης Αγώνων υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίζει τα 2.400 άτομα.
Υποστηρικτικά δίκτυα
Για την υποστήριξη του έργου προβλέπεται και η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων υποδομής. Για την υποστήριξη του έργου προβλέπεται και η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων υποδομής. Σχετικά με τα προαναφερόμενα δίκτυα αναφέρεται πως
- Η ύδρευση του έργου θα πραγματοποιείται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ μέσω ρυθμιστικής δεξαμενής στα ΒΑ του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού - Αγ Κοσμά με την κατασκευή νέου υδρευτικού δικτύου, το οποίο μετά την κατασκευή του θα περιέλθει στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ όσον αφορά την διαχείριση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του.
- Η άρδευση του έργου θα πραγματοποιείται από Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) που πρόκειται να κατασκευαστεί με σκοπό την παραγωγή νερού άρδευσης του Μητροπολιτικού Πόλου (σε περίπτωση έλλειψης νερού από την ΕΕΛ, για οποιοδήποτε λόγο, υπάρχει πρόβλεψη η δεξαμενή άρδευσης να τροφοδοτείται από το δίκτυο ύδρευσης του Μητροπολιτικού Πόλου).
- Το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων θα αποτελείται από αγωγούς εσωτερικού δικτύου συλλογής ακαθάρτων οι οποίοι συμβάλουν σε συλλεκτήριους αγωγούς. Αποδέκτης των υπό μελέτη δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων θα είναι τα υφιστάμενα έργα της Ε.ΥΔ.Α.Π. που διατρέχουν την λεωφ. Ποσειδώνος.
- Η αποχέτευση των όμβριων υδάτων της περιοχής του έργου θα γίνεται μέσω συλλεκτήρων προς το ρέμα Τραχώνων.
Αναφορικά με το οδικό δίκτυο
Τμήμα του συνολικού εσωτερικού οδικού δικτύου το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμο, σε πρώτη φάση, για την εξυπηρέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων αναφέρεται ακολούθως:
- Οδός 24 Τo Vouliagm: Πρωτεύουσα συλλεκτήρια οδός στην κατεύθυνση ανατολή- δύση, διπλής κατεύθυνσης, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική διαχωριστική νησίδα.
- Οδός 25-N-RING: Πρωτεύουσα συλλεκτήρια οδός στην κατεύθυνση ανατολή-δύση, διπλής κατεύθυνσης με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική διαχωριστική νησίδα.
- Οδός 29-Kanoe: Αποτελεί δευτερεύουσα συλλεκτήρια οδό, σχήματος U, η οποία περιβάλλει την περιοχή των εγκαταστάσεων του Κανόε – Καγιάκ
Μετά την παρέλευση πενταετίας, θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του βασικού εσωτερικού οδικού δικτύου του Ελληνικού, το οποίο θα περιλαμβάνει:
- Τρεις κύριους άξονες στην κατεύθυνση Ανατολή – Δύση.
- Έναν άξονα στην κατεύθυνση Βορράς – Νότος.
- Έναν άξονα στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κοσμά και της μαρίνας.
- Περιφερειακή οδό γύρω από τις εγκαταστάσεις του Κανόε – Καγιάκ.
- Κυκλικούς κόμβους στις 9 σημαντικές διασταυρώσεις του εσωτερικού δικτύου.
- Έξι σηματοδοτούμενους κόμβους σε κρίσιμα σημεία.
Χώροι στάθμευσης
Η υποδομή στάθμευσης των εγκαταστάσεων περιλαμβάνει τους εξής χώρους:
- Υπαίθριος χώρος στάθμευσης SP1 – Χωρητικότητα 361 θέσεις
- Υπαίθριος χώρος στάθμευσης SP2 – Χωρητικότητα 276 θέσεις
- Υπαίθριος χώρος στάθμευσης SP3 – Χωρητικότητα 368 θέσεις
- Υπόγειος χώρος στάθμευσης στο κτήριο ξενώνων – Χωρητικότητα 376 θέσεις