Σε μερικό «λίφτινγκ», δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, θα υποβληθεί ο νέος πτωχευτικός νόμος 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Οι αλλαγές που βρίσκονται καθ΄ οδόν θα δώσουν στον νόμο τη βελτιωμένη του μορφή τον Ιούλιο, διορθώνοντας αρρυθμίες όπου διαπιστώθηκε πως μπλοκάρει η ομαλή ροή υποβολής και έγκρισης αιτήσεων οφειλετών προς ρύθμιση.
Τις αναγκαίες αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο συζήτησαν την εβδομάδα αυτή τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης σε σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριλένα Αθανασοπούλου. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να υποβληθούν ολοκληρωμένες προτάσεις από την πλευρά των πιστωτών, καθώς αυτοί έχουν διαπιστώσει στην πράξη τα σημεία του νόμου που χρήζουν βελτιώσεων ώστε να υπάρξει επιτάχυνση και αύξηση στις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι μέχρι στιγμής ενδιαφέρον να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πτωχευτικού νόμου έχουν εκδηλώσει 35.000 οφειλέτες, με οφειλές αξίας 20 δις. ευρώ. Από τα αιτήματα αυτά, έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα προβλεπόμενα βήματα 5.000, τα οποία αντιστοιχούν σε αξία οφειλών ύψους 2 δισ. ευρώ. Από τους πιστωτές (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) έχουν εγκριθεί πάνω από 1.000 αιτήματα, με αξία άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στις προτάσεις ρύθμισης που έχουν συνομολογηθεί με τους πιστωτές, οι οφειλέτες έχουν εξασφαλίσει «κουρέματα» οφειλών τουλάχιστον κατά 30%, τόσο σε οφειλές προς τράπεζες, όσο και σε οφειλές προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε εβδομαδιαία βάση οριστικοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήματα για οφειλές ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, επομένως υπάρχει μία εισροή οφειλών προς ρύθμιση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο από τα σημεία που ανέφεραν στη σύσκεψη με Σταϊκούρα – Αθανασοπούλου οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν να κάνουν με τα πιστοποιητικά που ζητά από τον οφειλέτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα και με τους διαχειριστές αφερεγγυότητας, οι οποίοι είναι αυτοί που συντάσσουν την έκθεση βιωσιμότητας της ρύθμισης πιστωτών – οφειλετών και υπογράφουν για λογαριασμό του Δημοσίου. Ειδικότερα, πιστοποιητικά ποινικού μητρώου, μη πτώχευσης κ.ά. που πρέπει να προσκομίσει ο οφειλέτης, ζητήθηκε να λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τους πιστωτές, επομένως η πλατφόρμα θα πρέπει να διασυνδεθεί με τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς που εκδίδουν τα πιστοποιητικά. Επίσης, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης πρότειναν να συμβληθούν ως ιδιώτες πιστωτές με τους διαχειριστές αφερεγγυότητας.
Σημειώνεται ότι νόμος 4738/2020 εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα προληπτικό μηχανισμό για την έγκαιρη προειδοποίηση του πολίτη στο πλαίσιο πρόληψης, έτσι ώστε αυτός να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.
Ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης θεσπίζει διαδικασίες ενημέρωσης και παροχής στήριξης στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να καλύψουν ή να αναδιαρθρώσουν τις οφειλές τους, προκειμένου να αποφύγουν τις διαδικασίες ρευστοποίησης.
Οι οφειλέτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία ή αδυναμία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, με δύο τρόπους:
Είτε θα ρυθμίζουν όλες τις οφειλές τους, είτε θα αποκτούν μία «2η ευκαιρία» μέσω της απαλλαγής από τα χρέη τους, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ύστερα από τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων. Η «2η ευκαιρία» διασφαλίζει ότι τα χρέη της μιας γενιάς δεν θα μεταφέρονται στην επόμενη, διαιωνίζοντας το πρόβλημα της υπερχρέωσης.
Ο νόμος προβλέπει ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και παρέχει τη δυνατότητα για την αναδιάρθρωση των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας «κουρέματος» της οφειλής.
Η παροχή ρύθμισης αποφασίζεται από την πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και στην περίπτωση που ακολουθηθεί η πρόταση ρύθμισης που προέκυψε από υπολογιστικό εργαλείο, είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της από το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.
Η διαδικασία διαρκεί για μέγιστο χρονικό διάστημα 2 μηνών, εντός των οποίων προβλέπεται αναστολή της αναγκαστικής ρευστοποίησης των εξασφαλιστικών στοιχείων του οφειλέτη. Προσφέρεται μάλιστα η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε έως 240 δόσεις προς τράπεζες και λοιπούς χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης.