Τα βιβλία της ιστορίας μπορεί να μην το κρίνουν ως κάτι τέτοιο, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο διολισθαίνει σε ύφεση σε όλα, εκτός από το όνομα το 2022 αναφέρει το Bloomberg.
Ενώ οι στατιστικές «ιδιορρυθμίες», συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας μιας επιπλέον τραπεζικής αργίας για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας, σημαίνουν ότι τη Βρετανία μπορεί «τυπικά» να αποφύγει δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας της, όμως σχεδόν κάθε άλλη οικονομική μέτρηση κραυγάζει ύφεση.
Αυτό αφήνει τη Βρετανία μετά την πανδημία σε μια πορεία υποαπόδοσης της οικονομίας- μεγαλύτερη από κάθε άλλη ηγετική οικονομία για το επόμενο έτος- προκαλώντας σοβαρό πονοκέφαλο τόσο στον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι όσο και στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ήδη κάτω από τα επίπεδα που παρατηρούνται σε οποιαδήποτε οικονομική ύφεση, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970, ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι πλήρεις επιπτώσεις του ταχύτερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών. Μια κρατική παρέμβαση για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας βοήθησε, καθώς μέχρι τότε, τα νοικοκυριά αντιμετώπιζαν τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου από τη δεκαετία του 1950.
Ακόμη και η αγορά κατοικίας, μια σαφής επίδειξη της αίσθησης των ανθρώπων για τον πλούτο τους τα τελευταία χρόνια, δείχνει σημάδια υποχώρησης, με τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια να μειώνεται καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.
Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να κορυφώνεται σε διψήφιο αριθμό τον Οκτώβριο, πέντε φορές τον επάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ), ο Μπέιλι και οι συνάδελφοί του δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η κρίση κόστους ζωής βραχυπρόθεσμα θα γίνει χειρότερη.
Για τον Τζόνσον, ο οποίος κόντεψε να εκδιωχθεί από το δικό του Συντηρητικό Κόμμα σε ψηφοφορία μομφής, η διάσωση της οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας, εάν θέλει να επιβιώσει πολιτικά πολύ περισσότερο. Δεν ήταν τυχαίο ότι στην πρώτη του ομιλία μετά την ψηφοφορία, τόνισε την ανάγκη για φορολογικές περικοπές και έβαλε χαμηλότερα τιμολόγια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής.
Σημάδια των αυξανόμενων πιέσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να αποκαλυφθούν στα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.
Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg, μετά από μηδενική ανάπτυξη τους προηγούμενους δύο μήνες. Οι λιανικές πωλήσεις πιστεύεται ότι μειώθηκαν τον Μάιο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αγορά εργασίας έχασε τη δυναμική της.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η BOE την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου, πέμπτη συνεχόμενη αύξηση, για να ανεβάσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.