Πολύτιμα εργαλεία σε ΜμΕ ώστε να ανταγωνιστούν σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής φιλοδοξεί να προσφέρει το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 445 εκατ. ευρώ περίπου.
Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε επίσημα στις 22 Ιουνίου, περιλαμβάνει τρεις δράσεις από τις οποίες αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερες από 200 χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως επεσήμαναν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης.
«Οι ΜμΕ άντεχαν στην πανδημία χάρη στις ενισχύσεις που έλαβαν οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 10 δισ. ευρώ. Καταγράφηκε σημαντική αύξηση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, η οποία συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 χάρη και στην ανάπτυξη του τουρισμού» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου. «Το πρόγραμμα που ανακοινώνουμε σήμερα, δίνει πολύτιμα εργαλεία σε ΜμΕ ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες της σημερινής εποχής» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Το πρόγραμμα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι εξαιρετικά ευρύ, αφορά το 20% των Ψηφιακών Δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, κι εκτιμούμε ότι θα βρει γρήγορη απορρόφηση και υιοθέτηση από την αγορά. Είναι άλλωστε ένα αναγκαίο εργαλείο για τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα σημαντικά ορόσημα. Πλέον ενεργοποιούμε νέα και πολύ χρήσιμα εργαλεία, που θα βοηθήσουν περαιτέρω τις ΜμΕ» επεσήμανε από πλευράς του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης.
Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 δράσεις:
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ,
- Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών και
- Ψηφιακές Συναλλαγές.
«Ψηφιακά Εργαλεία»
Με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας, η δράση «Ψηφιακά Εργαλεία», ύψους 180 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει vouchers που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών εργαλείων. Τα vouchers αυτά προβλέπεται να καλύπτουν το 90% του κόστους των ψηφιακών εργαλείων που θα θελήσουν να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι θα ωφελήσουν περίπου 10.000 επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα μέσω vouchers που θα κυμαίνονται από 900 ευρώ έως 20.000 ευρώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποκτήσουν τυποποιημένα ψηφιακά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία, να αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας και να εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας (hybrid workplace, να ψηφιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ή και να αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαλέγουν μέσα από ένα Marketplace το εργαλείο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Για το λόγο αυτό η πρώτη δράση απευθύνεται τόσο σε δικαιούχους όσο και σε προμηθευτές.
Οι προμηθευτές θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έγκρισης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προς επιδότηση στην ψηφιακή πλατφόρμα https://digitalsme.gov.gr από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, έως και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 ενώ η αγορά των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών με την χρήση των vouchers μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ή εως και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει ο καθένας.
Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων κι υπηρεσιών
Η δεύτερη δράση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αφορά στην Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων κι Υπηρεσιών από επιχειρήσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση ενός από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας. Για την ακρίβεια, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα καταθέσουν επενδυτικά σχέδια ύψους από 200 χιλιάδες ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ και θα λάβουν έως και 50% ενίσχυση για την υλοποίησή τους με την μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ειδικότερα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν business plan για την ανάπτυξη και διάθεση νέων προϊόντων πληροφορικής έως και τις 31 Σεπτεμβρίου 2022 τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν ώστε να αναδειχθούν οι δικαιούχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται με βάση:
- Το μέγεθος της επιχείρησης,
- Το είδος των δραστηριοτήτων και των επιλέξιμων δαπανών,
- τα όρια ενίσχυσης του Γ.Α.Κ.,
Στόχος της δεύτερης δράσης είναι η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης των ΤΠΕ, η ενδυνάμωση του κλάδου ΤΠΕ (σε όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας) και η δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα.
«Ψηφιακές συναλλαγές»
Τέλος, η τρίτη δράση προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ, αφορά στις Ψηφιακές Συναλλαγές και στόχο έχει την υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών.
Μέσω του προγράμματος οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με vouchers από 150 έως 300 ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες Κατηγορίες Ενεργειών:
- Αντικατάσταση EFT/POS
- Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει
- Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης
- Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS
- Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ
- Αντικατάσταση ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η τρίτη δράση του προγράμματος περιλαμβάνει χρονικά ορόσημα τόσο για τους Δυνητικούς Δικαιούχους όσο και τους Προμηθευτές. Συγκεκριμένα οι προμηθευτές μπορούν να υποβάλλουν τα προϊόντα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος ενώ οι αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς Δικαιούχους μπορούν να υποβάλλονται, από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, έως και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.
Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι ημερομηνίες αφορούν την Αντικατάσταση EFT/POS, την τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει και την λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Για τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις από την ΑΑΔΕ για τις τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων και μετά θα οριστούν οι ημερομηνίες.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση και επιλογή των ωφελούμενων στην πρώτη και την τρίτη δράση, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι θα γίνει εφόσον υποβληθούν όλες οι αιτήσεις, μετά δηλαδή τις 14 Σεπτεμβρίου, και θα είναι αυτοματοποιημένη, δίνοντας μπόνους σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.