Ακριβά εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές τα καύσιμα κίνησης καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού.
Η διεθνής τιμή του Brent κινείται κοντά στα 115 δολάρια το βαρέλι και η πτώση των 3-4 λεπτών στην τιμή της απλής αμόλυβδης τις τελευταίες ημέρες δεν δείχνει αρκετή να ανακουφίσει τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,399 ευρώ το λίτρο (έναντι 2,430 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα) και του πετρελαίου κίνησης στα 2,123 ευρώ το λίτρο (έναντι 2,093 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η έκπτωση απευθείας στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης τείνει να απορροφηθεί ενώ οδηγοί και αγορά αναμένουν τη νέα επιδότηση του Fuel Pass 2 καθώς και την επέκταση της έκπτωσης προκειμένου να συντηρηθεί με κάποιον τρόπο η ζήτηση κατά την περίοδο των διακοπών.
Κατατέθηκε η τροπολογία για το Fuel Pass 2
Ένα ακόμη τρίμηνο επιδοτήσεων θα μπορούν να αξιοποιήσουν περί τους 3,1 εκατ. δικαιούχοι μέσω του Fuel Pass 2 καθώς κατατέθηκε η τροπολογία για τη νέα ενίσχυση του κράτους προς τους πολίτες, που έχει ως σκοπό την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.
Η επιδότηση αφορά σε ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσυκλετών (εξαιρούνται τα πενηνταράκια για τα οποία ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναζητείται λύση) ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι προϋποθέσεις παραμένουν οι ίδιες με εκείνες της προηγούμενης δέσμης μέτρων, δηλαδή απαιτείται αίτηση στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr. Στη δήλωση αναφέρεται το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης ενώ όπως συνέβη και στην πρώτη φάση των επιδοτήσεων, κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
Η ενίσχυση η οποία και πάλι αφορά στην αγορά 180 λίτρων συνολικά ή 60 λίτρων ανά μήνα, κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ και το ύψος της διαμορφώνεται από το είδος του οχήματος, την περιοχή μόνιμης κατοικίας και τον τρόπο πίστωσης της επιδότησης (ψηφιακή κάρτα ή τραπεζικός λογαριασμός).
Πιο αναλυτικά, για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση με τη χρήση κάρτα, ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο, για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα γίνει στο τέλος Ιουλίου, ενώ η καταβολή του fuel pass εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου.
Σε οριζόντια μέτρα επιμένει η αγορά
Εκπρόσωποι της αγοράς θεωρούν ότι το Fuel Pass δεν επαρκεί ως μέτρο για να τονωθεί η ζήτηση. πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει οριζόντια μείωση στην αντλία στη βενζίνη.
«Σήμερα, τέλος του Ιουνίου, όσοι έχουν τα χρήματα στην άυλη καύσιμα να πάνε να πάρουν καύσιμα, αλλιώς θα τα χάσουν. Αύριο ξεκινάει το νέο κομμάτι, το τρίμηνο. Εμείς δεν το στηρίζουμε αυτό το μέτρο, το θεωρούμε ψίχουλο το Fuel Pass. Πρέπει να υπάρξει οριζόντια μείωση στην αντλία στη βενζίνη», τόνισε η Mαρία Ζάγκα
Ωστόσο, η μείωση της φορολογίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα μέτρο το οποίο βρίσκεται εκτός της κυβερνητικής ατζέντας.
«Τα μέτρα στα καύσιμα ορθώς δεν είναι οριζόντια, έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Καλύπτουν δε, τους 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων από τα 3,5 εκατομμύρια συνολικά». Αυτό δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως εξήγησε, μια μείωση του ΕΦΚ κατά 0,20 ευρώ έχει κόστος 1,5 δισ. ευρώ. «Άρα, δεν θα κάνουμε κάποιο άλλο μέτρο στήριξης ή θα επιβαρύνουμε τους πολίτες», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι «τα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα είναι αυξημένα (πολύ αυξημένα αυτά από τον ΦΠΑ και ελαφρώς μειωμένα από τον ΕΦΚ). Η πολιτεία τα παίρνει, προσθέτει το ποσό από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και τα επιστρέφει στους πολίτες».