Η άνοδος του ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του 3,1% που έχει τεθεί, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, ερωτηθείς για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Επανέλαβε αμετάβλητους τους στόχους για μείωση ελλείμματος και χρέους φέτος και το 2023 και προανήγγειλε νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων από την υπέρβαση στόχου εσόδων περιγράφοντας και το σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.
Ανέφερε πως τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε πολύ συντηρητικοί στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το 2022 θα έχουμε πάνω από 3,1% ρυθμό ανάπτυξης, παρά τις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας. Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σημαντικά επιτεύγματα επισήμανε αναφερόμενος σε προβλέψεις και του ESM. Εκτίμησε πως η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο δείχνει ότι ο στόχος για άνοδο κατά 3,1% φέτος μπορεί όχι μόνο να αποδειχθεί συνετός «άλλα σημαντικά συνετός».
Ανέλυσε τις παρεμβάσεις που προωθούνται στη xώρα ανά πεδίο και επισήμανε πως τα τελευταία τρία χρόνια παρά τις δύσκολες συνθήκες έχουν ψηφιστεί 333 νομοσχέδια, Έτσι έχουμε πετύχει, όπως επισήμανε, σημαντικούς οικονομικούς στόχους.
Αναφέρθηκε επίσης στην εξυγίανση στο δημοσιονομικό πεδίο και στη σημαντική μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Επισήμανε ότι ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13% το 2021 μία μείωση που είναι ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ πιθανότατα στην ιστορία της Ευρωζώνης. Επανέλαβε τους στόχους του 2022 για επιπλέον μείωση του χρέους κατά 13% του ΑΕΠ, αλλά και για περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ.
«Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε παρατεταμένη αβεβαιότητα, σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους που σχετίζονται κυρίως με τις τιμές της ενέργειας και του πληθωρισμού κάτι που απαιτεί επιμονή επίμονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με στοχευμένα μέτρα στήριξης τα οποία και περιέγραψε.
Έδωσε έμφαση στη φιλική προς την ανάπτυξη μείωση φόρων και εισφορών η οποία θα στηρίξει, όπως είπε, τα φορολογικά έσοδα. Επανέλαβε επίσης το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ το 2023.
Στα 10,2 δισ. ευρώ φτάνουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο ανάκαμψης επισήμανε, αναφέροντας ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες έχει αλλάξει σελίδα και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για αυτό».
Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος και για τις πιθανές απειλές που υπάρχουν αλλά και για το πόσο θα στηρίζεται αυτός ο αριθμός καθώς υπάρχουν πράγματα πέραν του ελέγχου της ελληνικής πλευράς, επισήμανε ότι «για αυτό προσπαθήσαμε να είμαστε συνεπείς στην οικονομική μας πολιτική και να κάνουμε μία εξισορρόπηση ανάμεσα στις θετικές μακροοικονομικές πολιτικές και στον πολύ υψηλότερο πληθωρισμό».
«Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε το δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί και θα δημιουργηθεί καθώς προχωράμε μπροστά και θα κάνουμε κάποια στοχευμένα μέτρα για να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού και θα βρούμε την ισορροπία, είπε. Πράγματι οι εκτιμήσεις μας είναι ότι θα λάβουμε μέτρα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να γίνουν αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ
Σε ερώτημα για πιθανή επιπλέον επικινδυνότητα που υπάρχει για την οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε νέο ρεκόρ επενδύσεων το 2022 αλλά και σε μαξιλάρι ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικά για την απορρόφηση του κόστους της κρίσης. Επισήμανε επίσης ότι ακολουθείται μία συνετή δημοσιονομική πολιτική με συνεχή μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων και με επιστροφή σε πλεονάσματα το 2023.
Αναφέρθηκε επίσης και στις πολιτικές ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες τις οποίες η Ελληνική πλευρά έχει καταθέσει από το Νοέμβριο του 2021.
Επισήμανε πως το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η ανάγκη για μείωση του χρέους δεν θα πρέπει να είναι πια εμπροσθοβαρής εν μέσω δύο κρίσεων και ότι οι παραγωγικές επενδύσεις θα πρέπει να προστατεύονται με ειδική πρόβλεψη, όπως επίσης εξαίρεση θα πρέπει να υπάρχει και για τις αμυντικές δαπάνες. Επίσης υποστηρίζουμε, είπε, ένα πλαίσιο που θα στηρίζει την εθνική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και την ανάπτυξη δημοσιονομικής επάρκειας ως ουσιαστικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και την υιοθέτηση ενός κανόνα δαπανών στον οποίο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά στις τεχνικές διαστάσεις και πτυχές του.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να τηρείται στην Ελλάδα στη μεταβατική φάση που είναι. «Είχαμε σχεδόν ξεχαστεί την περίοδο πληθωρισμού» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ και εξήγησε πως είναι υψηλότερος από αυτόν της ευρωζώνης γιατί γίνεται η σύγκριση με το 2021 όταν υπήρχε αποπληθωρισμός στην Ελλάδα αλλά και λόγω του υψηλού ΑΕΠ.
«Από την άλλη πλευρά από ότι φαίνεται ο πληθωρισμός θα είναι πιο υψηλός σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαμε κάνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρει και επανέλαβε ότι θα προωθούνται μέτρα στήριξης με συνετή δημοσιονομική πολιτική. Εκτίμησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ισχύει ακόμα και το 2024. «Έτσι πρέπει να πάρουμε σώφρονα μέτρα έχοντας κατά νου ότι αυτό που αντιμετωπίσουμε θα έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτό που νομίζαμε στο παρελθόν», είπε.