ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας - Μεγαλώνει ο... φόβος των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας - Μεγαλώνει ο... φόβος των επιτοκίων
Ενισχύοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για επιθετική σύσφιξη των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, δείχνοντας από τη μια σημάδια ενίσχυσης στην απασχόληση της χώρας, ενισχύοντας ωστόσο και τις ανησυχίες των επενδυτών για επιθετική σύσφιξη των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 372.000 θέσεις εργασίας έναντι των 384.000 τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 268.000 θέσεις.

Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 3,6%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάιο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Το μέσο ωρομίσθιο για τους εργαζόμενους αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και 5,1% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια αύξηση 5%.

Τα καλά νέα, τα κακά και η Fed

Τα στοιχεία δείχνουν πως η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει σε ισχυρή θέση, παρά τις πιέσεις του πληθωρισμού στην καταναλωτική δαπάνη των πολιτών (ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται κοντά σε υψηλά 41 ετών).

Στον αντίποδα, η δυνατή αγορά εργασίας εν μέσω της αύξησης των βασικών επιτοκίων της Fed (τον Ιούνιο η τράπεζα αύξηση τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 1994) αυξάνει τις ανησυχίες των επενδυτών για μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και τον ερχόμενο διάστημα, δεδομένου πως φαίνεται ότι η νομισματική πολιτική της τράπεζας δεν πλήττει την ανάκαμψη της απασχόληση στη χώρα.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed αυξάνει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ενισχύει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Αυτό αποτυπώνεται και στην πτωτική πορεία που σημείωσαν οι δείκτης της Wall Street για το α' εξάμηνο του 2022, με μεγάλες απώλειες στο τέλος του Ιουνίου.

Μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων και πριν από το άνοιγμα της Wall Street, τα futures των βασικών δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου σημειώνουν σημαντική πτώση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider