Παρά την μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη, τα ρωσικά καύσιμα «ρέουν» στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρά την μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη, τα ρωσικά καύσιμα «ρέουν» στη Μέση Ανατολή
Αν και οι αποστολές στη Μέση Ανατολή δεν είναι καινούριο φαινόμενο, οι ροές δείχνουν πώς ο πόλεμος ανατρέπει τους μακροχρόνιους εμπορικούς δρόμους και δημιουργεί νέες ευκαιρίες. 

Νέα εμπορικά «μονοπάτια» ενισχύει η Ρωσία, μετά την μείωση των εισαγωγών καυσίμων από την Ευρώπη, καθώς έχουν αυξηθεί ραγδαία οι παραδόσεις προς τη Μέση Ανατολή.

Οι ροές προς τη περιοχή αυξάνονται κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έφτασαν τα 155.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa που επικαλείται το Bloomberg. Αντίθετα, οι εισαγωγές της Ευρώπης μειώθηκαν κατά 30% την ίδια περίοδο.

Αν και οι αποστολές στη Μέση Ανατολή δεν είναι καινούριο φαινόμενο, οι ροές δείχνουν πώς ο πόλεμος ανατρέπει τους μακροχρόνιους εμπορικούς δρόμους και δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τα ρωσικά καύσιμα πετρελαίου και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες συμμορφώνονται με την λογική αποκλεισμού της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που σε κεντρικό επίπεδο η ΕΕ και η Βρετανία πρόκειται να απαγορεύσουν τις θαλάσσιες εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία.

Οι περισσότερες από τις εισαγωγές της Μέσης Ανατολής από τη Ρωσία είναι μαζούτ το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στην παραγωγή ενέργειας και στη ναυτιλία. Περιλαμβάνουν επίσης βενζίνη, καύσιμα τζετ και τύπου ντίζελ, καθώς και λιγότερο γνωστά προϊόντα, σύμφωνα με τη Vortexa.

Πλέον οι εισαγωγές της Μέσης Ανατολής από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από την αρχή του 2016, και βρίσκονται σε ρυθμό για να ξεπεράσουν το ρεκόρ του Ιουνίου, με τις αποστολές να ξεπερνούν τα 220.000 βαρέλια την ημέρα για την 1-11 Ιουλίου.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι πιθανό οι ρωσικές ροές στη Μέση Ανατολή να συνεχιστούν προς το παρόν αλλά πιθανώς τελικά θα επιβραδυνθούν λόγω των μελλοντικών περιορισμών που σχετίζονται με την ασφάλιση της ναυτιλίας, καθώς η Ρωσία στη συνέχεια θα εξαρτάται κυρίως από τον δικό της στόλο για τη μεταφορά φορτίων.

Επιπλέον, οι αποστολές στη Μέση Ανατολή αντιστοιχούν σε ένα κλάσμα των συνολικών εξαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας. Απέχουν επίσης πολύ από το να αντισταθμίσουν τη μείωση των εισαγωγών της Ευρώπης από τη χώρα, οι οποίες μειώθηκαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές και το ρωσικό πετρέλαιο

Συμφωνία των G7 για επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο - Τι απαντά το Κρεμλίνο

Moody's: Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα αυξήσει τις τιμές πετρελαίου το καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider