H θέσπιση ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού δήλωσε την Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς ο πληθωρισμός στην πρώτη οικονομία του κόσμου έχει «εκτιναχθεί» σε υψηλό 40 ετών.
Μιλώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στο Μπαλί, η Τζ. Γέλεν είπε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να χαλιναγωγηθούν δύο βασικές οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, δηλαδή, οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια.
Το υψηλό κόστος ενέργειας συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
«Βλέπουμε αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο σε κάθε γωνιά του κόσμου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια», τόνισε η υπουργός.
Η κ. Γέλεν συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με άλλες χώρες για να αναζητηθεί «τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να βοηθήσουμε άλλους σε όλο τον κόσμο που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας». Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και τον σχεδιασμό και εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, εξήγησε.
«Το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία μας για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο που νιώθουν οι Αμερικανοί και οι οικογένειες σε όλο τον κόσμο στην αντλία της βενζίνης και στο παντοπωλείο αυτή τη στιγμή. Ένα όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα στερήσει στον Πούτιν τα έσοδα που χρειάζεται η πολεμική του μηχανή».
Ο μηχανισμός ανώτατου ορίου τιμών αφορά στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που θα σχηματίσουν ένα καρτέλ για να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή.
«Θα βασιστούμε στις ιστορικές κυρώσεις που έχουμε ήδη εφαρμόσει και που κάνουν πιο δύσκολο να διεξαγάγει τον πόλεμο ή να αναπτύξει την οικονομία του», είπε η Γέλεν για τον Πούτιν.
Η Ρωσία σιωπά σχετικά με την πρόταση, ενώ άλλες χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν έχουν τοποθετηθεί.
Η Τζάνετ Γέλεν επεσήμανε ότι ελπίζει ότι το ανώτατο όριο τιμής θα είναι ελκυστικό για πολλές εταιρείες εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου καθώς θα μετριάσει το υψηλό κόστος εισαγωγής λόγω των ασφαλιστικών και οικονομικών απαγορεύσεων.