Πρόταση για νέο Κανονισμό του Συμβουλίου ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο οποίος θα δίνει στις Βρυξέλλες τη δικαιοδοσία να ενεργοποιήσουν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης κατά 15% από όλα τα κράτη-μέλη, σε περίπτωση που κηρύξουν Ενωσιακή Κατάσταση Επιφυλακής (Επίπεδο Συναγερμού 2) λόγω σημαντικής διαταραχής στις εισαγωγές καυσίμου στη Γηραιά Ήπειρο.
Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Insider.gr, το νέο αυτό νομοθετικό εργαλείο προορίζεται να ενεργοποιηθεί στο ενδεχόμενο που υπάρξει στην πορεία πλήρη διακοπής των ροών από τη Ρωσία.
Η μείωση της κατανάλωσης κατά 15% θα καταστεί δεσμευτική για όλες τις χώρες αν η Κομισιόν κηρύξει την Ε.Ε. συνολικά σε Κατάσταση Επιφυλακής (Επίπεδο Συναγερμού 2) εξαιτίας μείζονος περιορισμού στην προμήθεια αερίου, δηλαδή σε πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών. Επίσης, η Κατάσταση Επιφυλακής θα μπορεί να κηρυχθεί έπειτα από σχετικό αίτημα τριών κρατών-μελών.
Σε εθελοντική βάση, ο ίδιος στόχος για μείωση κατά 15% θα ενεργοποιηθεί άμεσα, για να παραμείνει σε ισχύ από τον Αύγουστο έως το τέλος του Μαρτίου 203. Σκοπός της μη δεσμευτικής μείωσης της ζήτησης σε καύσιμο είναι να επιταχυνθεί η πλήρωση των αποθηκών αερίου και να θωρακισθεί η Ε.Ε. στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ρωσικών εισαγωγών, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Τα μέτρα μείωσης θα αποφασισθούν σε εθνικό επίπεδο, με τα κράτη-μέλη να πρέπει να επικαιροποιήσουν τα Εθνικά Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να τα εντάξουν σε αυτά. Θα πρέπει να αποδείξουν στην Κομισιόν ότι τα μέτρα είναι ικανά για τη μείωση της ζήτησης στον επιθυμητό στόχο, υποβάλλοντας έκθεση κάθε δύο μήνες στην Επιτροπή για την πρόοδο που έχουν πετύχει στη δρομολόγησή τους.
Επίσης, τα κράτη μέλη που ζητούν προμήθειες φυσικού αερίου αλληλεγγύης θα πρέπει να αποδείξουν πως εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.
«Η Ρωσία εκβιάζει χρησιμοποιώντας το άεριο ως όπλο»
Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν όπλο, για να εκβιάσει την Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγωγές από τη Μόσχα κινούνται στο 1/3 των ποσοτήτων που λάμβανε η Ευρώπη πέρυσι την ίδια εποχή.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη είτε για μεγαλύτερο περιορισμό των εισαγωγών είτε για πλήρη διακοπή τους», πρόσθεσε. «Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη δημιουργήσει δύο πυλώνες, για τη διαφοροποίηση της προμήθειας αερίου και τη μείωση συνολικά της ενεργειακής κατανάλωσης. Στόχος της νέας πρότασης είναι να ελαττωθεί ειδικά η ζήτηση του αερίου, ώστε να γεμίσουν οι αποθήκες και η Ευρώπη να αντέξει τον επόμενο χειμώνα».
Επισήμανε ότι, όσον αφορά τη διαφοροποίηση των προμηθειών, η Ε.Ε. έχει καταφέρει να αντικαταστήσει ήδη 35 bcm φυσικού αερίου έως τώρα. Επίσης, μόνο φέτος έχουν προστεθεί νέες ΑΠΕ η παραγωγή των οποίων ισοδυναμεί με την αντικατάσταση επιπλέον 5 bcm καυσίμου.
Όπως έγραφε νωρίτερα το Insider.gr, η επιλογή της πρότασης Κανονισμού του Συμβουλίου δίνει τη δυνατότητα για fast-track έγκριση, καθώς δεν χρειάζεται το «πράσινο φως» του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο προτεινόμενος Κανονισμός θα συζητηθεί στην Έκτακτη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας, στις 26 Ιουλίου, ώστε αν υπάρξει συναίνεση να δρομολογηθεί άμεσα η θέσπισή του.
Παράλληλα, για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τις απαραίτητες μειώσεις της ζήτησης, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης ένα ευρωπαϊκό σχέδιο μείωσης της ζήτησης αερίου το οποίο καθορίζει μέτρα, αρχές και κριτήρια για συντονισμένη μείωση της ζήτησης.
Όπως έχει γράψει το Insider,.gr, το Σχέδιο έχει τίτλο «Εξοικονόμηση αερίου για ασφαλή χειμώνα» και εστιάζει στην υποκατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα και στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς. Στοχεύει στη διασφάλιση του εφοδιασμού σε νοικοκυριά και κρίσιμες υποδομές όπως τα νοσοκομεία, αλλά και βιομηχανίες που είναι καθοριστικές για την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομία, καθώς και για τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Το Σχέδιο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να λάβουν υπόψη τα κράτη μέλη κατά τον προγραμματισμό της περικοπής.