Ειδικός Φόρος και ΦΠΑ βάζουν φωτιά στο πετρέλαιο θέρμανσης

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ειδικός Φόρος και ΦΠΑ βάζουν φωτιά στο πετρέλαιο θέρμανσης

Φωτιά παίρνει όπως όλα δείχνουν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ εκτινάσσει τις τιμές με τις επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να γίνονται δυσβάσταχτοι.

Ο λογαριασμός για τους καταναλωτές από την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τους έμμεσους φόρους τον περασμένο Μάιο στην προσπάθεια της να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση έρχεται τώρα βαρύς στα νοικοκυριά αφού η αύξηση που θα κλιθούν να πληρώσουν για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ξεπερνά το 10%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων των βενζινοπωλών η σεζόν θα ξεκινήσει με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξαιτίας των αυξήσεων σε ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο να διαμορφώνεται περίπου στα 0,85 ευρώ το λίτρο όταν πέρσι στο τέλος της σεζόν η τιμή του ήταν στα 0,73-0,74 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα πρατηριούχοι εκτιμούν ότι εάν οι τιμές διύλισης παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚ και ΦΠΑ τότε δεν αποκλείεται η τιμή στην αντλία να ξεπεράσει 0,90 ευρώ το λίτρο και σημειώνουν ότι αυτό που θα συμβεί είναι η περαιτέρω μείωση των πωλήσεων αφού οι καταναλωτές δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν καύσιμα.

Άλλωστε όπως λένε οι ίδιοι η πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια αυξάνεται βαθμιαία προκαλώντας συνεχώς νέα λουκέτα στην αγορά . Είναι ενδεικτικό ότι μετά και τις τελευταίες αυξήσεις των φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 0,23 ευρώ το λίτρο στα 0,28 ευρώ το λίτρο το ποσοστό των φόρων στην τελική τιμή του προϊόντος ξεπερνά το 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider