Σε ενίσχυση των πληθωριστικών κινδύνων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ειδικά λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων οι οποίες «εκτοξεύτηκαν» από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, πάνω και από το επίπεδο της αύξησης μισθών, αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, κάτι το οποίο αποτέλεσε και την βάση για τις σημερινές αποφάσεις του ΔΣ.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει ανεπιθύμητα υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα, επεσήμανε η κ. Λαγκάρντ, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται επίσης από την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, προσέθεσε η αξιωματούχος. Ωστόσο, ανέφερε πως το ΔΣ, κοιτάζοντας πιο μακριά, προσδοκά πως το ενεργειακό κόστος θα σταθεροποιηθεί και τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό θα αμβλυνθούν, κάτι που σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αναμένεται να υποστηρίξει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
Στο πλαίσιο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού πάρθηκαν οι αποφάσεις από το ΔΣ, αυτές της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. αλλά και έναρξης λειτουργίας του νέου εργαλείου της τράπεζας (TPI) για την ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής.
Όπως ξεκαθάρισε, όλες οι χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις και δικαιούνται την ενεργοποίηση του TPI.
Τι οδήγησε στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων
Η Λαγκάρντ εξήγησε πως στη σημερινή συνεδρίαση ελήφθησαν 2 σημαντικές αποφάσεις: η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και η ομόφωνη έγκριση του TPI.
Το συμβούλιο έθεσε επί τάπητος το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα και με το «σήμα» που είχε στείλει μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, και αποφάσισε ότι ήταν κατάλληλο να κάνει μεγαλύτερο βήμα προς την έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια. Τι άλλαξε από τον Ιούνιο;
Η Λαγκάρντ είπε ότι αφενός ότι επαληθεύτηκε το σενάριο ανοδικής απόκλισης για τις πληθωριστικές προσδοκίες, αφετέρου άλλαξε η κατάσταση σε σχέση με την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. «Δεν είχαμε εφαρμόσει τότε ακόμη τις ευέλικτες επανεπενδύσεις των τίτλων που ωριμάζουν υπό το PEPP και σίγουρα δεν είχαμε ένα εργαλείο ομαλής μετάδοσης πολιτικής».
Το γεγονός ότι η απόφαση για το TPI, έπαιξε ρόλο στην απόφαση για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι το εργαλείο θα βοηθήσει την ΕΚΤ να πετύχει την αποστολή της σταθερότητας των τιμών (επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%).
Τι θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο
Η Λαγκάρντ είπε πως τον Ιούνιο η ΕΚΤ έστειλε «σήμα» για την πρόθεσή της να αυξήσει το επιτόκιο κατά 25. μ.β. και αυτό συνδυαζόταν με το «σήμα» της για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο το σημερινό βήμα - να αυξήσει τελικά τα επιτόκια κατά 50 μ.β- το σήμα δεν ισχύει πλέον.
Η Λαγκάρντ διευκρίνισε πως το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο εξαρτάται από τα δεδομένα από την οικονομία, σημείωσε ωστόσο πως η ΕΚΤ βρίσκεται σε μονοπάτι εξομάλυνσης των επιτοκίων προκειμένου να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πληθωρισμό 2%.
«Για το Σεπτέμβριο, θα το αποφασίσουμε τον Σεπτέμβριο, στη βάση των στοιχείων που θα έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Τι είπε για την πολιτική κρίση στην Ιταλία
Η ΕΚΤ δεν σχολιάζει πολιτικές εξελίξεις των κρατών μελών, διευκρίνισε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική κρίση στην Ιταλία και πως αυτή μπορεί να έχει οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως γνώμονας των αποφάσεων της ΕΚΤ είναι η προσεκτική εξέταση των μακροοικονομικών μεγεθών και μόνο.
Περισσότερα σε λίγο...