Τράπεζες: Πώς σχεδιάζουν να γυρίσουν στην Οικονομία υγιή τα πρώην κόκκινα δάνεια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Πώς σχεδιάζουν να γυρίσουν στην Οικονομία υγιή τα πρώην κόκκινα δάνεια
Ετοιμάζονται να κάνουν χρηματοδοτήσεις, με επιχειρηματικά ή στεγαστικά δάνεια, σε επενδυτές (επιχειρήσεις, ιδιώτες, funds) που θα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία που εξασφάλιζαν τα κόκκινα δάνεια, κυρίως ακίνητα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται σε 50 δισ. ευρώ. 

Ρόλο χρηματοδότη για την επιστροφή πρώην κόκκινων δανείων που εξυγιαίνονται, προκειμένου να μπορέσουν να τα επανεντάξουν στους ισολογισμούς τους ως πράσινα, ετοιμάζονται να αναλάβουν οι τράπεζες. Οι κινήσεις που προετοιμάζουν οι τράπεζες αποτελούν το επόμενο βήμα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και όπως εκτιμάται, αφορούν περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ.

Έχοντας καταγράψει θεαματικές επιδόσεις στη μείωση των NPEs την τελευταία διετία και κινούμενες ήδη σε μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες θέλουν να επαναφέρουν στους κόλπους τους, υγιή πλέον, την πελατεία που απώλεσαν λόγω NPEs. Ο «επαναπατρισμός» των δανειοληπτών στον φυσικό τους χρηματοδότη θα σημάνει και την έξοδο των κόκκινων δανείων από την οικονομία και όχι απλά από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Και βεβαίως, θα είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τις fintech οι οποίες διεκδικούν κομμάτια από την ίδια πελατειακή «πίττα».

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr, αυτή τη στιγμή, περίπου 80 – 100 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων έχουν αλλάξει χέρια, μεταβιβαζόμενα από τις τράπεζες σε επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης. Τώρα πρέπει να γίνει η διαχείριση των δανείων αυτών. Και θα γίνει, κατά κύριο λόγο, είτε με δευτερογενείς πωλήσεις μικρότερων χαρτοφυλακίων δανείων σε άλλους επενδυτές είτε μέσω της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που εξασφάλιζαν τα κόκκινα δάνεια, κυρίως ακίνητα. Αυτά υπολογίζονται από τις τράπεζες σε 50 δισ. ευρώ.

Την διάσταση του θέματος για τις τράπεζες, έδωσε την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Όπως είπε, μιλώντας για την ΕΤΕ, μετά από δέκα και πλέον χρόνια, ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε κάτω από 10%, συγκεκριμένα 7%, συγκλίνοντας ταχύτατα προς τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πλέον, όπως είπε, η πρόκληση για την οικονομία στον τομέα της μείωσης των κόκκινων δανείων δεν είναι πώς τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, αλλά πώς θα καταφέρουν οι εταιρίες διαχείρισης να εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία σχεδόν 50 δις. ευρώ στοιχείων ενεργητικού που διαχειρίζονται. Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι για τον σκοπό αυτό, η Εθνική Τράπεζα σύστησε μία νέα ομάδα εντός της τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές. Προσβλέπει έτσι, να συμβάλει ενεργά στην επανένταξή τους στην υγιή οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η ειδική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας θα χρηματοδοτεί με επιχειρηματικά ή στεγαστικά δάνεια, επενδυτές (επιχειρήσεις, ιδιώτες, funds) που θα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αυτά τα στοιχεία ενεργητικού είτε ως χαρτοφυλάκια (είτε ως real estate assets είτε ως δάνεια) όταν αυτά θα βγαίνουν στην αγορά μέσω πλειστηριασμών, διαγωνισμών κ.λπ., επανεντάσσοντάς τα έτσι υγιή στην οικονομία.

Προφανώς αν πρόκειται για δευτερογενείς πωλήσεις κόκκινων δανείων, οι χρηματοδοτήσεις που θα κάνει η Τράπεζα σε νέους επενδυτές θα γίνονται πολύ επιλεκτικά. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για χρηματοδότηση παλιών κόκκινων πελατών που θα αποκτήσουν τα assets που εξασφάλιζαν τα παλιά κόκκινα δάνεια, αλλά για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτών.

Οι τράπεζες εξετάζουν συνολικά πολύ σοβαρά το θέμα, καθώς θεωρούν ότι το να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά για να γίνουν οι συναλλαγές αυτές θα είναι θετικό για την οικονομία, τις τιτλοποιήσεις και βεβαίως τον «Ηρακλή».

Όπως εκτιμούν, τα δάνεια που θα ρυθμίσουν με βιώσιμες ρυθμίσεις οι Servicers (ιδιαίτερα τα στεγαστικά) θα πρέπει με κάποιο τρόπο – και εφόσον περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα από τη νέα βιώσιμη ρύθμιση και μπορεί να αποδειχτεί ότι τα δάνεια είναι πραγματικά εξυπηρετούμενα με κριτήρια που πρέπει να συμφωνηθούν με τον επόπτη -, να επανέλθουν ως πράσινα, ρυθμισμένα πλέον δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών που είναι οι φυσικοί χώροι στέγασης μακροχρόνιων δανείων.

Σημειώνεται ότι το θέμα της επανένταξης των προβληματικών δανείων που εξυγιαίνονται στην οικονομία, είχε θέσει και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των Εταιρειών Διαχείρισης. Όμως, η επαναφορά των πραγματικά reperforming δανείων στις τράπεζες είναι ένα θέμα για το οποίο ο διάλογος με τον επόπτη δεν έχει προχωρήσει αρκετά και θα γίνει σε επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Τα αδιέξοδα και οι μεγάλες ευθύνες

Β. Ψάλτης: Καθαρή πιστωτική επέκταση 2,7 δισ. ευρώ για την Alpha Bank φέτος – Στα 3 δισ. οδεύουν τα NPEs

Τράπεζες: Αναμένουν έκπληξη από την ανάπτυξη «δια χειρός» Τουρισμού - Γιατί αισιοδοξούν κόντρα στα σύννεφα ύφεσης στην ευρωζώνη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider