Κοντά στα 95 δολάρια κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καταγράφοντας μικρή πτώση μετά από δύο ημέρες κερδών, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά στάθμισαν τις ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η οποία θα περιόριζε τη ζήτηση καυσίμων, έναντι των προσδοκιών για μικρότερες προμήθειες προς το τέλος του έτους.
Η πορεία της οικονομίας της Κίνας, το μέγεθος της παγκόσμιας ύφεσης και η παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ και του ΟΠΕΚ+ αποτελούν τα βασικά πεδία ανησυχίας των διεθνών επενδυτών.
«Η παγκόσμια ύφεση και η καταστροφή της ζήτησης, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Κίνα βρίσκονται στο επίκεντρο και προκαλούν ανησυχία. Τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης είναι διάχυτα και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της PVM.
Φυσικά, ένα πιο ισχυρό δολάριο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι ασιατικές και ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν.
Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent πλησίασε το υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο, μετά την παραγγελία στρατευμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία επιδείνωσε τις ανησυχίες για την προσφορά. Ενώ οι τιμές έκτοτε μειώθηκαν και για την ώρα κινούνται κάτω από τα 100 δολάρια, εξακολουθούν να είναι οδυνηρά υψηλές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Δεν φταίμε εμείς για τις υψηλές τιμές λέει ο ΟΠΕΚ
Μιλώντας στο Reuters την Πέμπτη ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham Al Ghais, απέδωσε τις υψηλές τιμές στη στρατηγική που ακολουθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι νομοθέτες καθώς και στις υποεπενδύσες στον τομέα του upstream.
Η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την πτώση των τιμών που προκλήθηκε από τον COVID-19 μείωσε σημαντικά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και περιόρισε την ικανότητα του ομίλου να ανταποκρίνεται γρήγορα σε περαιτέρω πιθανή διακοπή του εφοδιασμού.
«Μην κατηγορείτε τον ΟΠΕΚ, κατηγορήστε τους δικούς σας πολιτικούς και νομοθέτες, γιατί ο ΟΠΕΚ και οι χώρες παραγωγής πιέζουν ξανά και ξανά για επενδύσεις στο πετρέλαιο (και το φυσικό αέριο)», είπε ο Al Ghais.
Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 10% από πέρυσι, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις άμεσες ελλείψεις στις ρωσικές εξαγωγές έπρεπε να καλυφθούν από την παραγωγή από αλλού.
Την Παρασκευή το πρωί (11:48 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 89,39 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,28% και το Brent στα 95,38 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,25%.