Πετρέλαιο: Οι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά προκαλώντας αστάθεια στις τιμές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά προκαλώντας αστάθεια στις τιμές
Η υψηλή αστάθεια καθυστερεί τις μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες που θα βοηθούσαν την προσφορά να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

Η ενεργειακή κρίση και οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά έχουν οδηγήσει σε αποχώρηση επενδυτών από τον κλάδο του upstream οδηγώντας σε αστάθεια στην αγορά η οποία μεταβάλλεται ταυτόχρονα ανάλογα με τα επίπεδα των παγκοσμίων αποθεμάτων και τις εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτησης.

Οι traders και οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν εγκαταλείψει τις αγορές αργού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, ρίχνοντας τη δραστηριότητα σε χαμηλό επταετίας εν μέσω της χειρότερης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Η αποχώρηση μεγάλων παιχτών της αγοράς, ιδιαίτερα των hedge funds και των κερδοσκόπων, έχει οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρείες να αντισταθμίσουν τις φυσικές αγορές πετρελαίου. Η αστάθεια αυτή έχει αποθαρρύνει τις εταιρείες που χρειάζονται σταθερότητα στην ενεργειακή αγορά για τις δραστηριότητές τους, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τις βιομηχανίες μεταποίησης και τροφίμων και ποτών.

Μεταξύ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 15 Αυγούστου, το ημερήσιο εύρος τιμών για το Brent ήταν κατά μέσο όρο 5,64 δολάρια. Για την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, ο μέσος όρος ήταν 1,99 δολάρια, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Η υψηλή αστάθεια καθυστερεί τις μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες που θα βοηθούσαν την προσφορά να συμβαδίσει με τη ζήτηση ενέργειας, δήλωσε μιλώντας στο Reuters ο ενεργειακός αναλυτής, ο Arjun Murti. Όταν η αστάθεια είναι υψηλή, οι εταιρείες πετρελαίου έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στις προβλέψεις των τιμών.

Πολλοί διαφορετικοί τύποι επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, funds και παραγωγών, έχουν αποχωρήσει καθώς η αγορά ορισμένες ημέρες εκτινάσσεται στα ύψη λόγω απειλών για την προσφορά, ενώ άλλες ημέρες η νεφελώδης οικονομική προοπτική προκαλεί εξίσου απότομες πτώσεις.

Το συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον για την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχει μειωθεί σχεδόν κατά 20% από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent στις αρχές Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 1,802 εκατομμύρια συμβόλαια, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Η πορεία της αγοράς ορίζεται «κυρίως από κερδοσκόπους, ακόλουθους τάσεων και προσανατολισμένα στα μακροοικονομικά μεγέθη funds που αναζητούν αντιστάθμιση κινδύνου έναντι μιας οικονομικής επιβράδυνσης που προεξοφλείται από την αγορά», δήλωσε στο Reuters ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank στην Κοπεγχάγη.

Προβληματισμός στην αγορά

Η αστάθεια είχε σοβαρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις το 2022, έδειξε έρευνα του Ιουλίου από τη Schneider Electric. Από τις 100 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ενέργειας, μεταποίησης και κατασκευών, οι 24 δήλωσαν ότι έχει επηρεάσει σοβαρά τις δραστηριότητές τους.

Το 43% των εταιρειών δήλωσε ότι οι ενεργειακοί προϋπολογισμοί είναι ο μεγαλύτερος επιχειρησιακός τομέας που επηρεάζεται από τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οποίες προήλθαν πρόσφατα από την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξειες.

«Η τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία στις προμήθειες, τον προϋπολογισμό και την παραγωγή που δυσκολευόμαστε ολοένα και περισσότερο να διατηρήσουμε», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας.

Λόγω της μείωσης της συμμετοχής στην αγορά, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται γύρω στα 25 δολάρια το βαρέλι για κάθε 1 εκατομμύριο βαρέλι την ημέρα που καταγράφεται ως διακύμανση της προσφοράς ή της ζήτησης, δήλωσε η JP Morgan. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσό των 15 δολαρίων πριν από την εισβολή της Ρωσίας, πρόσθεσε και δημιουργεί έναν κύκλο στον οποίο οι απότομες διακυμάνσεις αποθαρρύνουν τους επενδυτές να συναλλάσσονται στις αγορές.

Ενδεικτικές της αστάθειας στις τιμές είναι οι κινήσεις που καταγράφει ο μαύρος χρυσός τις τελευταίες ώρες. Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν πάνω από 1 δολάριο νωρίς την Τετάρτη, ανακάμπτοντας από τo χαμηλό έξι μηνών που σημείωσαν την προηγούμενη μέρα, καθώς η απροσδόκητα μεγάλη πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ υπενθύμισε στους επενδυτές ότι η ζήτηση παραμένει σταθερή, παρ’ όλο που έχει επισκιαστεί από την προοπτική παγκόσμιας ύφεσης.

Την Τετάρτη το πρωί (11:21 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 86,16 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,43% και το Brent στα 91,77 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,62%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Το φυσικό αέριο θα επαρκεί για λιγότερο από 3 μήνες εάν η Ρωσία διακόψει την προμήθεια

Ιταλία: Μέχρι τον Φεβρουάριο αρκούν τα αποθέματα αερίου, εάν η Ρωσία σταματήσει την παροχή

Πετρέλαιο: Πόσο θα διαρκέσει η πτώση των τιμών – Τι προσδοκά η αγορά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider