Αργυρού (ΣΟΕ): Οι εξαγωγές της Ελλάδας διπλασιάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αργυρού (ΣΟΕ): Οι εξαγωγές της Ελλάδας διπλασιάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια
Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια εξαγωγική έκπληξη της Ευρώπης αν χτίσει πάνω σε μία σειρά από πλεονεκτήματα που υπάρχουν ανέφερε ο Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια εξαγωγική έκπληξη της Ευρώπης αν χτίσει πάνω σε μία σειρά από πλεονεκτήματα που υπάρχουν ανέφερε ο Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) μιλώντας σε εκδήλωση του ΥΠΟΙΚ με θέμα: «Διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».

Ανέφερε πως οι εξαγωγές της Ελλάδας διπλασιάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, και «μια σιωπηλή μεταμόρφωση λαμβάνει χώρα στον ελληνικό εξωτερικό τομέα». Η Ελλάδα έχει γίνει μια πολύ πιο ανοιχτή οικονομία, κυρίως μετά το 2018. Πιο συγκεκριμένα, από το 2010, η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ (41% έναντι 22%). Έτσι, σήμερα, η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, και έχει σχεδόν φτάσει τη χώρα-πρότυπο ανάπτυξης εξωστρέφειας, την Πορτογαλία. «Αυτή η μεταμόρφωση έχει σε μεγάλο βαθμό περάσει απαρατήρητη στον δημόσιο διάλογο» ανέφερε.

Εξήγησε πως οι εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου – π.χ. επεξεργασμένα, προϊόντα διύλισης– αυξάνονται ταχύτερα από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Όμως, και οι εξαγωγές των υπόλοιπων προϊόντων έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πως η Ελλάδα σταδιακά αναπτύσσει μια εξαγωγική βάση υψηλής ποιότητας όπου έχει σημαντικά καλύτερη επίδοση από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ο λόγος για εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας αφορούν προϊόντα υψηλής έντασης σε R&D, όπως αεροδιαστημική, υπολογιστές, φαρμακευτικά, επιστημονικά εργαλεία, ηλεκτρονικά μηχανήματα. Καταγράφονται πλέον πολύ καλές επιδόσεις υψηλής τεχνολογίας (στο 13% του συνόλου) και έτσι σε αυτό το πεδίο πλησιάζουμε τη Γερμανία (με επίδοση 15%).

Κάνοντας μία αναδρομή εξήγησε πως στο παρελθόν υπήρχε δομικό ζήτημα στις ελληνικές εξαγωγές για πολλά χρόνια: δεν αυξάνονταν παρά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Όμως, είπε υπάρχουν καλές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα.

Η νέα κρίση

Με την νέα κρίση φέτος, η αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο έχει πλέον σχέση όχι με απώλεια ανταγωνιστικότητας αλλά με την πορεία των καυσίμων και της συναλλαγματικής ισοτιμίας. «Πρέπει να επιδιώξουμε να είμαστε ανοικτή οικονομία μέσα από την άνοδο των εξαγωγών» ανέφερε.

Εξήγησε πως το 2021-22 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε. Αιτία είναι το ισοζύγιο στα πρωτεύοντα καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ακολουθούμενο από τα ενδιάμεσα αγαθά, τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τελευταία τα καταναλωτικά αγαθά. Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 2000, η επιδείνωση του ελλείμματος δεν οφείλεται σε απώλειες ανταγωνιστικότητας, εξήγησε.

Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες επισήμανε και τις παρουσίασε. Μίλησε για μια διαδικασία ανακατανομής της βιομηχανικής παραγωγής που έχει ήδη ξεκινήσει: Το πλεονέκτημα εργατικού κόστους της Ασίας (κυρίως της Κίνας) σταδιακά μειώνεται. Αλλά και οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις εκτίμησε πως μάλλον θα επιταχύνουν τη διαδικασία ανακατανομής: η Ευρώπη και η Δύση αναπροσανατολίζονται προς τη στρατηγική αυτονομία.

Επισήμανε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να υποκαταστήσουν προμηθευτές από τρίτες χώρες σε ευρωπαϊκές εφοδιαστικές αλυσίδες, κερδίζοντας μερίδια αγοράς. Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις, ενισχύοντας περαιτέρω τις παραγωγικές/εξαγωγικές μας δυνατότητες. Αυτό ήδη συμβαίνει. Επιπλέον «»μπορούμε (και πρέπει) να επιδιώξουμε την υποκατάσταση των εισαγωγών ενέργειας. Αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής για τον εξωτερικό τομέα της Ελλάδας (και τη γεωπολιτική της θέση)» ανέφερε.

Πλεονεκτήματα

Απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας που όπως είπε ο κ. Αργυρού, είναι τα εξής:

• «Έχουμε μια φιλο-μεταρρυθμιστική, φιλο-αναπτυξιακή κυβέρνηση

• Έχουμε πολιτική σταθερότητα

• Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια έχουμε διαθέσιμα πολλά κεφάλαια προς επένδυση στις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας μας (RRF, MFF, CAP)

• Οι αξίες ενεργητικού και το εργατικό δυναμικό της χώρας μπορούν να υποστηρίξουν κερδοφόρες επενδύσεις. Προσφέρουμε καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

• Είμαστε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης: Έχουμε μια αξιόπιστη, χαμηλού πληθωρισμού νομισματική πολιτική και παρέχουμε πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά.

• Είμαστε αξιόπιστος Δυτικός σύμμαχος. Κάθε friend-shoring επένδυση είναι ασφαλής στη χώρα μας.

• Εν συντομία προσφέρουμε υψηλότερες αναμενόμενες αποδόσεις, με χαμηλότερο ρίσκο. Κυριαρχούμε στοχαστικά, σε σχέση με εναλλακτικούς επενδυτικούς προορισμούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΕΒ: Τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για τις εξαγωγές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider