Σεντένο (ΕΚΤ): Απαιτούνται «μικρά βήματα» στην αύξηση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεντένο (ΕΚΤ): Απαιτούνται «μικρά βήματα» στην αύξηση των επιτοκίων
Υπέρ της πραγματοποίησης μικρών βημάτων για νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ τάσσεται ο Μάριο Σεντένo.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει «όσο το δυνατόν μικρότερα βήματα» για την αύξηση των επιτοκίων της, ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η οικονομία της, δήλωσε την Πέμπτη ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Σεντένο.

«Μια σαφής αυστηροποίηση ή ακόμη και μια πολύ απότομη ομαλοποίηση... θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει αδικαιολόγητα τον μηχανισμό και την πραγματική οικονομία», επεσήμανε ο κ. Σεντένο, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, σε εκδήλωση στη Λισαβόνα.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει προβλέψιμη και να ενεργεί με όσο το δυνατόν μικρότερα βήματα» έσπευσε να προσθέσει.

Σημειώνεται πως στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην δεύτερη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων -αυτή τη φορά κατά 75 μονάδες βάσης- αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αυξήσεις στο μέλλον, καθώς εκτιμάται πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα στοιχεία του πληθωρισμού Αυγούστου, που εμφανίστηκαν μεγαλύτερα των προσδοκιών «συνέτριψαν» τη Wall Street, η οποία προσπαθεί να συνέλθει, με τη Fed που συνεδριάζει 20-21 Σεπτεμβρίου να αναμένεται να υιοθετήσει ακόμη επιθετικότερη νομισματική πολιτική.

Φωτογραφία: ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Εμπορικό έλλειμμα 34 δισ. τον Ιούλιο - Στα «ύψη» οι εισαγωγές λόγω ενεργειακής κρίσης

H&M: Χαμηλότερες των εκτιμήσεων οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο

ΗΠΑ: Ανθεκτικότητα στις λιανικές πωλήσεις - Καλύτερα των εκτιμήσεων τα επιδόματα ανεργίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider