Σταϊκούρας: Στα 1,7 δισ. ευρώ το κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα από τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στα 1,7 δισ. ευρώ το κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα από τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό
«Η κυβέρνηση με αδιάλειπτη ένταση προχωρά την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τις διατάξεις, μία προς μία, του νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή () και περιλαμβάνει μεταξύ πολλΏν άλλων και τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό ανέλυσε σε ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

Για το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό ύψους 2,9 δισ. ευρώ ανέφερε πως αυξάνονται:

  • Οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2,5 δισ. ευρώ.
  • Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και κατά 200 εκατ. ευρώ στο εθνικό σκέλος.

«Η μεθοδική και υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και του «ταμείου» αυτής, καθιστά εφικτή την κατάρτιση και υλοποίηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός που είναι αναγκαίος για την υλοποίηση των μέτρων τα οποία έχουν ήδη ληφθεί και πρόκειται να ληφθούν άμεσα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού» επισήμανε.

Διευκρίνισε πως ένα πολύ μεγάλο ποσό, περίπου 1,7 δισ. ευρώ θα πάει για ηλεκτρικό ρεύμα για το 2022. Από τα υπόλοιπα ποσά, 500 εκατ. ευρώ είναι περίπου το επίδομα Δεκεμβρίου για ευάλωτους συμπολίτες 300 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης, 140 εκατ. ευρώ η αύξηση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ», 149 εκατ. ευρώ η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα κονδύλια, που αφορούν στις υπόλοιπες δράσεις.

Για την κατάσταση της οικονομίας ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «διανύουμε μία ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο καθώς, η παγκόσμια και – πρωτίστως – η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυξημένες και πρωτόγνωρες προκλήσεις, που πηγάζουν από τις διαδοχικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Μέσα σε αυτή την αλληλουχία κρίσεων, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταφέρει, με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, να στέκεται δίπλα στην κοινωνία, στηρίζοντας με γενναία και αποτελεσματικά μέτρα τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα να μην παρακάμπτει και από τον αρχικό, στρατηγικό της σχεδιασμό».

Για το νομοσχέδιο εξήγησε πως περιλαμβάνει επίσης:

  • Ουσιαστικές και εις βάθος μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και για την ίδρυση – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.
  • Διατάξεις για τη διευθέτηση χρόνιων ζητημάτων, όπως είναι η ανέγερση δικαστικών μεγάρων Λαμίας και Βόλου και του Διοικητηρίου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και η καταβολή αποζημίωσης στους πρώην ασφαλισμένους της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».
  • Λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είναι η στήριξη του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, με την αλλαγή του πλαισίου κρατικής αρωγής για την επιχορήγηση των πληγέντων από θεομηνίες.
  • Σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των διαδικασιών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Ανάμεσα στις διατάξεις περιλαμβάνεται η αποζημίωση, με επιπλέον ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ, των πρώην ασφαλισμένων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής. Επίσης, περιλαμβάνει την υλοποίηση του κυβερνητικού πάρκου στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με χώρους διοίκησης και ελεύθερους χώρους πρασίνου (θα απελευθερωθούν πάνω από 100 κτίρια, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών). Θεσπίζονται και οι διατάξεις περί χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν εντός του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά στους όμορους δήμους, δηλαδή στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Η παραχώρηση των εδαφικών αυτών χώρων στους εν λόγω δήμους γίνεται για την αξιοποίησή τους με κοινωφελείς δραστηριότητες, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης υπάρχουν διατάξεις για τη διευκόλυνση της δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως χρηματοδοτικού πυλώνα της χώρας, με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη έργων σε τομείς, όπως είναι η ενέργεια και οι υποδομές, αλλά και δημοσιονομικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής πιστώσεων για τα έσοδα από δωρεές σε χρήμα και την ανακατανομή των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού, με στόχο την αμεσότερη ανταπόκριση σε απρόβλεπτα και έκτακτα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω της επιπλέον παροχής ευελιξίας στον Υπουργό Οικονομικών.

Προβλέπονται επίσης ρυθμίσεις για την ετήσια αξιολόγηση του προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς και για τη σύσταση οργανικής μονάδας στο Υπουργείο Οικονομικών για την ενοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας ως εκπλήρωση ορόσημου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και για την κινητικότητα του διοικητικού προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» στους ευάλωτους να σπεύσουν στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider