Προς ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προς ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022
renewables
Ο αρμόδιος Διαχειριστής (ΔΑΠΕΕΠ) προβλέπει ότι η διείσδυση των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα αυξηθεί φέτος με έργα συνολικής ισχύος 1.900 MW, από 1.233 MW πέρυσι.

Σε τροχιά επίτευξης ιστορικού ρεκόρ στην κατασκευή νέων σταθμών ΑΠΕ βρίσκεται η Ελλάδα, με τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΔΑΠΕΕΠ) να εκτιμά ότι φέτος θα τεθούν σε λειτουργία καινούριες «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.900 MW.

Ενδεικτικό της επιτάχυνσης των «πράσινων» επενδύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι το γεγονός ότι το 2021 εγκαταστάθηκαν νέα έργα συνολικής ισχύος 1.233 MW, δηλαδή περίπου 700 MW λιγότερα. Επομένως, ακόμη κι αν η πραγματική ενίσχυση της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα μας παρεκκλίνει ελαφρώς από την πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ, είναι δεδομένο ότι η φετινή επίδοση θα αποτελέσει «ιστορικό υψηλό» για τον κλάδο των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης), από το νέο αυτό χαρτοφυλάκιο που θα προστεθεί φέτος, τα 910 MW θα προέλθουν από καινούρια αιολικά πάρκα που «θα μπουν στην πρίζα» και τα 950 MW από νέα φωτοβολταϊκά έργα. Σε μικρότερο βαθμό θα εισφέρουν σταθμοί των υπόλοιπων τεχνολογιών, με τα νέα μικρά υδροηλεκτρικά να αντιστοιχούν σε 10 MW, οι μονάδες βιομάζας 10 MW και οι σταθμοί συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) σε 15 MW.

Στα 10.625 MW τα «πράσινα» έργα έως τέλος 2022

Η εκτίμηση του ΔΑΠΕΕΠ σημαίνει ότι η χώρα μας θα «κλείσει» το 2022, έχοντας αυξήσει το portfolio των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που βρίσκονται σε λειτουργία, στα 10.625 MW., έχοντας σπάσει ήδη από τον Σεπτέμβριο το «φράγμα» των 10.000 MW. Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, προβλέπεται ότι θα είναι ισορροπημένη η συμμετοχή αιολικών και φωτοβολταϊκών, με τις μονάδες της πρώτης κατηγορίας να φτάνουν σε συνολική ισχύ τα 5.106 MW.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα αναμένεται να «κλείσουν» το έτος με συνολική ισχύ 4.545 MW. Τα μικρά υδροηλεκτρικά εκτιμάται ότι θα ανέρχονται στα 249 MW, οι μονάδες βιομάζας-βιοαερίου στα 108 MW και οι μονάδες συμπαραγωγής στα 119 MW.

Πλεονασματικός ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Με δεδομένο ότι, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, οι αμοιβές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή τους κινείται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των συμβατικών σταθμών ορυκτών καυσίμων, οι ΑΠΕ έχουν εξελιχθεί σε βασική πηγών χρηματοδότησης των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών. Μάλιστα, από τις αρχές Ιουλίου, η χρηματοδότηση γίνεται με την παρακράτηση σημαντικού μέρους των εσόδων «στην πηγή», με την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή τους στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Παρά την επιβολή του πλαφόν, σύμφωνα με το τελευταίο μηναίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) θα παραμείνει πλεονασματικός έως το τέλος του 2022. Έτσι, με την αφαίρεση του ειδικού αποθεματικού ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ, προκύπτει ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο 1.109,89 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους για τον ΕΛΑΠΕ.

Αν αφαιρεθούν άλλα 1.100 εκατ. ευρώ, σε εκταμιεύσεις προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να στηριχθούν οι καταναλωτές, προκύπτει τελικό ποσό στα 79,89 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider