Οι τιμές του βουτύρου βρίσκονται σε υψηλό όλων των εποχών και οι λόγοι για τη ραγδαία αύξηση δεν είναι τόσο δύσκολο να αναλυθούν.
Χαρακτηριστικό είναι πως μισό κιλό βουτύρου κόστιζε 4,70 δολάρια κατά μέσο όρο τον Αύγουστο, σε σύγκριση με 3,63 δολάρια πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι λόγοι για την δραματική άνοδο στην τιμή
Ο κλοιός της ακρίβειας έχει συμπαρασύρει και τις τιμές των τροφίμων, που αυξήθηκαν 13,5% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1979. Αλλά το βούτυρο παρουσίασε ένα από τα μεγαλύτερα άλματα στην τιμή. Τον περασμένο μήνα, το βούτυρο ήταν 24,6% πιο ακριβό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Τον Αύγουστο, υπήρχαν 1,34 τόνοι βουτύρου σε ψυκτικές αποθήκες, από 1,64 τόνους τον ίδιο μήνα του 2021, αποτελώντας τη χαμηλότερη ποσότητα βουτύρου που αποθηκεύτηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι λόγοι για την ραγδαία άνοδο οφείλονται στο υψηλότερο κόστος παραγωγής και την υπερβολική ζέστη έχουν βλάψει την προσφορά γάλακτος, όπως υπογράμμισε ο Τάνερ Έμκε, επικεφαλής οικονομολόγος για γαλακτοκομικά και εξειδικευμένες καλλιέργειες στην CoBank.
Σε συνθήκες καύσωνα, οι αγελάδες τρώνε λιγότερο - και παράγουν λιγότερο γάλα, με αποτέλεσμα οι αγρότες σε όλες τις ΗΠΑ να αναφέρουν ότι η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε δραματικά. Τα βοοειδή βιώνουν θερμικό στρες όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος και δη οι αγελάδες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον ειδικό.
Γιατί δεν πήραν παραπάνω αγελάδες
Συνήθως, όταν οι τιμές των γαλακτοκομικών είναι υψηλές, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα μεγαλώνουν γρήγορα το κοπάδι τους, αλλά φέτος η αντικατάσταση μιας αγελάδας έγινε πολύ ακριβή, σύμφωνα με όσα εξήγησε στο MarketWatch ο Πίτερ Βιταλιάνο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος (NMPF).
Οι κτηνοτρόφοι δεν αύξησαν τα κοπάδια τους καθώς το κόστος διατήρησης της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων έχει εκτοξευθεί λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών για αγελάδες, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, του καλαμποκιού και της σόγιας.
Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν τις τιμές των ζωοτροφών στα ύψη ενώ μαζί αυξήθηκαν «το εργατικό κόστος, το κόστος μεταφοράς, τα μηχανήματα για το άρμεγμα μιας αγελάδας» με τους κτηνοτρόφους να μην μπορούν να έχουν περισσότερα ζώα.
Προτεραιότητα το τυρί
Κι ενώ η παραγωγή γάλακτος ήταν χαμηλότερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ένα μεγαλύτερο κομμάτι πηγαίνει στην παραγωγή τυριού. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού στις ΗΠΑ αυξάνεται περίπου 1% έως 2% κάθε χρόνο, σύμφωνα με το USDA. Οι εξαγωγές αμερικανικού τυριού αυξήθηκαν επίσης, ιδιαίτερα σε οικονομίες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.
Το τελευταίο κομμάτι από το γάλα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για βούτυρο και δεδομένων των τιμών ρεκόρ, οι καταναλωτές ίσως αναζητήσουν άλλες λύσεις όπως μαργαρίνη ή φυτικά έλαια. Πάντως και η τιμή της μαργαρίνης αυξήθηκε κατά 38%, τη δεύτερη υψηλότερη άνοδο τιμής στη μηνιαία έκθεση του ΔΤΚ μετά τα αυγά. Ωστόσο, ένα κιλό μαργαρίνης εξακολουθεί να κοστίζει λιγότερο από το βούτυρο: από 2,28 έως 3,98 δολάρια, ανάλογα με τη μάρκα. «Βασικά, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα έως ότου μειωθεί το κόστος των ζωοτροφών και όλα τα άλλα έξοδα παραγωγής γάλακτος» προειδοποίησε ο αναλυτής.