Την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ειδική αναφορά στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, επεσήμανε πως το νέο πακέτο κυρώσεων αποτελείται από τρία μέρη με το τελευταίο να εστιάζει στο πετρέλαιο της Μόσχας και το πλαφόν στην τιμή που συμφώνησε η G7.
«Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα κέρδη από την πώληση ορυκτών καυσίμων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της. Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, θα θυμάστε ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει να απαγορεύσουμε από τις 5 Δεκεμβρίου τη μεταφορά δια θαλάσσης ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται ρωσικές πετρελαϊκές προμήθειες, αλλά σε χαμηλές τιμές. Ως εκ τούτου, η G7 συμφώνησε κατ’ αρχήν να θεσπίσει ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο για τις τρίτες χώρες. Αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου θα συμβάλει αφενός στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και αφετέρου θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμης μέτρων, καθορίζουμε τη νομική βάση γι’ αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου» τόνισε.
- Το πρώτο μέρος αφορά τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων, ο οποίος θα παρουσιαστεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο / Αντιπρόεδρο κ. Τζουζέπ Μπορέλ αμέσως μετά.
- Το δεύτερο μέρος αυτών των κυρώσεων περιορίζει ακόμη περισσότερο το εμπόριο καθώς «απομονώνουμε και πλήττουμε ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία».
«Προτείνουμε, λοιπόν, την επιβολή νέων σαρωτικών απαγορεύσεων εισαγωγής ρωσικών προϊόντων. Αυτές οι απαγορεύσεις θα κρατήσουν τα ρωσικά προϊόντα εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς και θα στερήσουν από τη Ρωσία πρόσθετα έσοδα ύψους 7 δισ. ευρώ. Προτείνουμε επίσης την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων που δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν στη Ρωσία. Στόχος είναι να στερηθεί το στρατιωτικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου από βασικές τεχνολογίες. Για παράδειγμα, σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται πρόσθετα είδη που χρησιμοποιούνται στην αεροπορία ή ηλεκτρονικά κατασκευαστικά στοιχεία και ειδικές χημικές ουσίες. Αυτές οι νέες απαγορεύσεις εξαγωγών θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί. Θα προτείνουμε επίσης πρόσθετες απαγορεύσεις για την παροχή ευρωπαϊκών υπηρεσιών στη Ρωσία, καθώς και απαγόρευση για τους υπηκόους της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων. Η Ρωσία δεν θα πρέπει να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή γνώση και εμπειρογνωμοσύνη» επεσήμανε.
Παράλληλα, τόνισε πως η Κομισιόν δεν αποδέχεται τα εικονικά δημοψηφίσματα ούτε οποιοδήποτε είδος προσάρτησης στην Ουκρανία και θα καταστήσει το Κρεμλίνο υπόλογο γι’ αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση μετά και την απειλή Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Τέλος, επεσήμανε πως έρχεται νέος κατάλογος που θα συμπεριλαμβάνει άτομα που καταστρατηγούν τις κυρώσεις. «Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποια άτομα αγοράζουν αγαθά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μεταφέρουν σε τρίτες χώρες και στη συνέχεια στη Ρωσία, αυτό θα αποτελούσε καταστρατήγηση των κυρώσεων μας και τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο. Νομίζω ότι αυτό θα έχει σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Οι κυρώσεις μας έχουν πλήξει σοβαρά το σύστημα του Πούτιν. Έχουν καταστήσει δυσκολότερο γι’ αυτόν να στηρίξει τον πόλεμο. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας και σημειώνουμε πρόοδο».