Αντικείμενο των συζητήσεων των 27 αρχηγών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει η ενεργειακή κρίση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα την Παρασκευή 7η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ και μετέδωσε εχθές και το Reuters, που αναμένεται —αν και υπόκειται σε τροποποιήσεις— να υιοθετηθεί στην Πράγα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών», μέσω και του καθορισμού «ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».
Στο σχέδιο συμπερασμάτων, οι 27 υπογραμμίζουν:
«Οι προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά μας του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2022, καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί επειγόντως πάνω στις ακόλουθες ενέργειες προκειμένου να αναπτύξει οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες:
* Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων που οδηγούν σε ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλότερες τιμές εισαγωγής για την ΕΕ, ιδίως μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.
* Εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου.
* Ανάπτυξη πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη αναφοράς για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.
* Επιτάχυνση των εργασιών για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τον περιορισμό της υπερβολικής αστάθειας των τιμών».
Τέλος, αναμένεται να τονιστεί ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (20ή-21η Οκτωβρίου) θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την επίτευξη πλήρους Ενεργειακής Ένωσης, που «θα εξυπηρετεί τον στόχο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή κυριαρχία και την κλιματική ουδετερότητα».
Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την Παρασκευή μια σειρά μέτρων σε όλο το μπλοκ, όμως διχάζονται για την επόμενη κίνησή τους, την οποία θα συζητήσουν οι ηγέτες στη συνάντησή τους στην Πράγα.
Η πλειονότητα των «27» επιθυμεί ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ. Άλλωστε, ήδη 15 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα την Επιτροπή με κοινή τους επιστολή προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ άλλα κράτη - μέλη είναι αντίθετα, ιδίως η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου της Ευρώπης, με το Βερολίνο να εκφράζει την επιφυλακτικότητά του από ένα τέτοιο μέτρο.