Τελευταία ενημέρωση: 11:02
Σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατέληξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχική πρόταση για το πακέτο, που θα αφορά και πλαφόν στην τιμή πώλησης στο ρωσικό πετρέλαιο, είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται πως ορισμένα κράτη-μέλη φέρεται να έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «πριν το τέλος αυτής της συνεδρίασης, θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία εντός του συμβουλίου και στην υιοθέτηση της κοινής πρότασης που έχει υποβάλει η Κομισιόν».
Σύμφωνα με το Politico, το πλαίσιο της συμφωνίας είχε οριστικοποιηθεί από χθες σε συνάντηση των αρμόδιων διπλωματών. Το προσχέδιο της πρότασης θέτει τις νομικές βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, κίνηση που είχε ήδη συμφωνηθεί στο G7. Αν και δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το ύψος της τιμής ή το εύρος τιμών του μελλοντικού πλαφόν, οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η απόφαση να έλθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά σε σύστημα παρακολούθησης που θα δημιουργήσει η Κομισιόν, με το οποίο θα αξιολογεί πρακτικές που θα προσπαθούν να κάμψουν την ληφθείσα απόφαση. Εάν ωστόσο η Κομισιόν διαπιστώσει πως υπάρχει «σημαντική απώλεια στον επιχειρηματικό τομέα» λόγω των προαναφερθέντων πρακτικών αποφυγής, τότε θα «προτείνει μέτρα αντιστάθμισης» της επίδρασης των τεχνικών αποφυγή του πλαφόν. Επίσης στο προσχέδιο περιέχονται αναφορές για κυρώσεις σε άτομα του περιβάλλοντος του Πούτιν που τον βοηθούν στον πόλεμο με την Ουκρανία, ενώ απαγορεύει σε πολίτες της Ε.Ε. να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών κρατικών εταιρειών.