Στροφή σε πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εξετάζει η Ευρώπη ενόψει χειμώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στροφή σε πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εξετάζει η Ευρώπη ενόψει χειμώνα
Με τον χειμώνα να προμηνύεται δύσκολος από όλες τις απόψεις, η Ευρώπη ψάχνει εναλλακτικές για να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται σε συνομιλίες για την ενεργοποίηση γιγαντιαίων πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς η ήπειρος πασχίζει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ενεργειακές προμήθειες για τον χειμώνα.

Τα λεγόμενα powerships καίνε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ή βιοντίζελ και θα μπορούσαν να αποβιβαστούν στα ευρωπαϊκά λιμάνια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Karpowership με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία κατέχει ένα στόλο τέτοιων πλοίων.

Η Karpowership έχει διαθέσιμα οκτώ πλοία που μπορούν να παράγουν έως και δύο GW ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτήσουν περίπου πέντε εκατομμύρια σπίτια, όπως δηλώνει. Το μεγαλύτερο πλοίο της έχει χωρητικότητα 500 MW.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τέσσερις από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σε συνέντευξή της η Ζεϊνέπ Χαρέζι, επικεφαλής του εμπορικού τμήματος. «Εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, τότε ελπίζουμε ότι θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με πολύ χαμηλό κόστος, ενώ τηρούμε τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ» πρόσθεσε.

Τα ηλεκτροκίνητα πλοία έχουν χρησιμοποιηθεί ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική και σε πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Η στροφή της Ευρώπης προς τα πλοία καύσης ορυκτών καυσίμων μαρτυρά την επείγουσα ανάγκη της για αξιοποίηση πρόσθετων πηγών ενέργειας για τον χειμώνα, καθώς η ήπειρος ανησυχεί για την επάρκεια των ενεργειακών της αποθεμάτων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που συμμετέχουν στις συζητήσεις δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα κάψουν πετρέλαιο ή LNG, όμως η χρήση μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο θα ήταν προτιμότερη λόγω και του αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider