ΕΕ: Συμφωνία επί της αρχής για κοινές αγορές φυσικού αερίου - Σε 4 άξονες το πακέτο της Κομισιόν

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Συμφωνία επί της αρχής για κοινές αγορές φυσικού αερίου - Σε 4 άξονες το πακέτο της Κομισιόν
Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Για την ενεργειακή κρίση συζήτησαν ακόμη μία φορά οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Τσέχο Γιόζεφ Σικέλα να γνωστοποιεί πως υπήρξε συμφωνία μεταξύ των «27» επί της αρχής για κοινές αγορές φυσικού αερίου πριν καλοκαίρι του 2023, ενώ η Κομισιόν θα ανακοινώσει στις 18 Οκτωβρίου νέο πακέτο παρεμβάσεων για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του ενεργειακού σοκ αλλά και το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας «προσωρινός μηχανισμός περιορισμού των τιμών».

Σύμφωνα με τον Σικέλα, η συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Πράγα συνέβαλλε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των κρατών- μελών, υπογραμμίζοντας πως «είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε φυσικό αέριο» για τον επόμενο χειμώνα «μέσω μίας κοινής πλατφόρμας».

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα, πως απαιτείται ένας εναλλακτικός δείκτης τιμολόγησης του φυσικού ενώ οι από κοινού αγορές χρήζουν επιτάχυνσης και πρέπει να αξιοποιηθεί η αγοραστική δύναμη της ευρωπαϊκής ΕΕ για να εξασφαλιστούν οι προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος ίσως αποδειχθεί κρισιμότερος ακόμη και από τον τρέχοντα.

Σε τέσσερις άξονες το πακέτο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Με τη σειρά της, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον επεσήμανε πως η Κομισιόν δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα προτείνει πλαφόν για την τιμή στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όμως αρχικά θα δοθεί προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις «με τους διεθνείς εταίρους μας».

«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον περιορισμό του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εάν η ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζει αυτό το μέτρο», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα.

Ταυτόχρονα, εξήρε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας ότι αναμένει να έχει υιοθετηθεί μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο. Προειδοποίησε δε πως κάθε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου προϋποθέτει τη μείωση στη χρήση του, ενώ έκανε γνωστό πως θα προταθεί μία πανευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του 2023.

Σημείωσε πως ευρωπαϊκά έχουν γίνει σημαντικά βήματα που θεωρούνταν αδιανόητα πριν από ένα χρόνο καθώς «εξασφαλίσαμε επάρκεια στις αποθήκες μας και αποκαταστήσαμε τις ρωσικές προμήθειες με εναλλακτικές πηγές ενέργειας». Αναγνώρισε ωστόσο πως παρά τα μέτρα στήριξης «είναι εμφανές πως οι τιμές είναι μη βιώσιμες και υψηλές ενώ οι ρωσικές ροές έπεσαν κατά 10% και τα κόστη αυξάνονται».

Μάλιστα, σκιαγράφησε τους τέσσερις άξονες της πρότασης της Κομισιόν με έμφαση στο φυσικό αέριο και την μείωση των τιμών του:

  1. Ο δείκτης TTF στο φυσικό αέριο είναι κρίσιμο σημείο αναφοράς και όσο διογκώνεται η τιμή του, χρειάζεται μία νομοθετική ρυθμιστική πρόταση για μια εναλλακτική ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο με στόχο την αποσυμπίεση του κόστους
  2. Παρεμβάσεις για μείωση της ζήτησης ακόμα και με υποχρεωτικούς στόχους καθώς η στήριξη που δίδεται δεν πρέπει να στείλει λάθος μηνύματα και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης «για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο εξοικονόμησης είναι επαρκές». Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμφώνησαν το καλοκαίρι να μειώσουν οικειοθελώς τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15%, μέτρο το οποίο θα καταστεί υποχρεωτικό μόνο εάν πέντε χώρες κηρύξουν εθνικό συναγερμό.
  3. Ενιαία προσέγγιση για μείωση των τιμών με γνώμονα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και εφαρμόσιμες ρυθμίσεις, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για δράση σε περίπτωση ελλείψεων σε ευρωπαϊκές χώρες, με νέες συμφωνίες και παρεμβάσεις
  4. Κοινές αγορές, με όχημα τη συλλογική διαπραγματευτική ισχύ της ΕΕ ως ισχυρής δύναμης στην αγορά για καλύτερες τιμές ώστε να καμφθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών χωρών - μελών του μπλοκ που θα ανέβαζαν τα κόστη αλλά και οι πιο αδύναμες χώρες να επωφεληθούν από τις μεγάλες συμφωνίες και «να είμαστε καλυμμένοι μέχρι και τον άλλο χειμώνα».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τιμές τώρα. Η προτίμηση της Επιτροπής (σε χαμηλότερες τιμές) είναι να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αρκετά γρήγορες» προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Σενάριο για κόμβο αερίου στην Τουρκία για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης

Πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ανησυχία για την ασφάλεια των αγωγών

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα 1η πανευρωπαϊκά στις ελαφρύνσεις από τις υψηλές τιμές ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider