Οι Ευρωπαίοι και οι άνθρωποι που ζουν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ ενδεχομένως να βιώσουν ήπιες θερμοκρασίες και όχι βαρύ χειμώνα, διευκολύνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια εν μέσω εκτίναξης του κόστους ενέργειας.
Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, προχώρησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων, αναφέροντας ότι οι θερμοκρασίες πιθανότατα θα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές κατά την περίοδο αιχμής για τη θέρμανση, δηλαδή μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα 50% με 60% το Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο μέρος των ακτών της Μεσογείου και τμήματα της κεντρικής Ευρώπης να έχουν θερμοκρασίες πολύ πάνω από το μέσο όρο. Η υπόλοιπη ήπειρος έχει πιθανότητα 40%-50% να ξεπεράσει σημαντικά τους ιστορικούς μέσους όρους.
Σημειώνεται πως το μοντέλο Copernicus συγκεντρώνει δεδομένα από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για τις μηνιαίες και εποχιακές προβλέψεις του.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για έναν ήπιο χειμώνα δεν είναι καθολικές μεταξύ των μετεωρολόγων. Το αμερικανικό Commodity Weather Group υποστηρίζει ότι ο χειμώνας της Ευρώπης πιθανότατα θα είναι ψυχρότερος από πέρυσι και ελαφρώς ψυχρότερος από τον μέσο όρο των 10 ετών, όπως μετράται με βαθμοημέρες θέρμανσης. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του, William Henneberg, ο χειμώνας της Ευρώπης πιθανότατα θα είναι ασταθής, χαρακτηριζόμενος από μεταβαλλόμενες περιόδους ψυχρών και ήπιων θερμοκρασιών.
«Σίγουρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα μεγάλο ξέσπασμα ψύχους κάποια στιγμή τον χειμώνα, αλλά το γενικό μοτίβο φαίνεται να είναι τα αδύναμα ψυχρά μέτωπα που κινούνται συχνά», είπε.
Επιπλέον, το Copernicus εκτιμά ότι η πιθανότητα βροχής και χιονιού σε επίπεδα χαμηλότερα του κανονικού σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης είναι μεγαλύτερη από 40%, επηρεάζοντας τις ροές των ποταμών καθώς και τις πίστες του σκι. Στις ΗΠΑ, οι βόρειες πολιτείες προβλέπεται να δέχονται περισσότερες βροχοπτώσεις από το κανονικό, με τμήματα του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον να καταγράφουν πιθανότητα 60% για βροχερό καιρό.
Εξάλλου, οι βροχοπτώσεις θα επηρεαστούν και από το φαινόμενο La Nina, που είναι σε εξέλιξη για τρίτη διαδοχική φορά, κάτι που έχει συμβεί μόνο δύο φορές από το 1950.