Κρατικός Προϋπολογισμός: Αυξημένα κατά 13,7% τα έσοδα στο 9μηνο – Πιέσεις τον Σεπτέμβριο, παραμένει το πλεόνασμα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρατικός Προϋπολογισμός: Αυξημένα κατά 13,7% τα έσοδα στο 9μηνο – Πιέσεις τον Σεπτέμβριο, παραμένει το πλεόνασμα
Στο τραπέζι νέα παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης, αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Αύξηση κατώτατου πλαφόν περιουσίας στο επίδομα θέρμανσης. Διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος το 9μηνο (για 2ο συνεχή μήνα) και άνοδος των φορολογικών εσόδων 13,7%. Υστέρηση στην είσπραξη εσόδων έναντι του στόχου τον Σεπτέμβριο, λόγω των μεγάλων ποσών ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος που προεισπράχτηκαν, κλειδί τα έσοδα από τουρισμό.

Τελευταία ενημέρωση 12:20

Τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό Προϋπολογισμό το 9μηνο (για 2ο συνεχή μήνα), αλλά και την άνοδο των φορολογικών εσόδων κατά 13,7% καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο, δείχνουν και υστέρηση στην είσπραξη εσόδων έναντι του στόχου τον Σεπτέμβριο.

«Αφού ληφθούν υπόψη οι προεισπράξεις ΕΝΦΙΑ και εσόδων από το φόρο εισοδήματος, που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, λόγω της αλλαγής του τρόπου καταβολής των δυο αυτών φόρων, τα φορολογικά έσοδα του μηνός Σεπτεμβρίου είναι συμβατά με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού και των ενδείξεων για ισχυρή ανάπτυξη και το τρίτο τρίμηνο του 2022», αναφέρει σχετικά με την επίδοση του Σεπτεμβρίου ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχουν προεισπραχθεί πολύ μεγάλα ποσά ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος εκ των οποίων ένα κομμάτι αφορούσε το μέλλον και είναι σημαντικό το τι θα γίνει στο τέλος του μήνα με την πορεία των τριμηνιαίων δηλώσεων των απλογραφικών επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί στον τουρισμό τα πιο πολλά έσοδα αναμένεται πως θα αποτυπωθούν τότε.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η υπέρβαση στόχου στον τουρισμό πρέπει να αποδειχθεί πως οδηγεί και σε ανάλογες εισπράξεις φόρων που θα φανούν φέτος (λόγω της χρονικής απόκλισης που υπάρχει έως ότου εμφανισθούν στο δημοσιονομικό σκέλος). Εξάλλου, πολύ κρίσιμη κρίνουν και την πορεία του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο που θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν τον Νοέμβριο για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν πως το «κλείσιμο» του 2022 είναι πολύ σημαντικό λόγω των αγορών και έτσι δεν πρέπει να κινδυνεύσει και στο δημοσιονομικό πεδίο.

Παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης

Συζητάμε την παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης «τις επόμενες ημέρες», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Με στόχο να εφαρμοσθούν από τις αρχές Νοεμβρίου. Μίλησαν για ένα κόστος που είναι μικρό, περίπου 30 εκατ. ευρώ το μήνα και εξήγησαν πως το μέτρο αξιολογείται σε συνάρτηση με την πορεία των διεθνών τιμών. Επίσης, δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στη συζήτηση για το ύψος της επιδότησης, είπαν, σημειώνοντας ότι αυτό που εξετάζεται είναι η πορεία και οι ανάγκες της αγοράς.

Οι ίδιες πηγές απέρριψαν σκέψεις για νέα παρέμβαση στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας ότι η πλατφόρμα για το επίδομα θα ανοίξει τέλος Νοεμβρίου και για 15 ημέρες, με στόχο την καταβολή του στα τέλη Δεκεμβρίου. Εξετάζονται ωστόσο διορθώσεις για όσους χάνουν το επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών και να αυξηθεί το κατώτατο όριο για τον άγαμο (π.χ. από 180.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ). Αναφορικά με την ΚΥΑ για το επίδομα, ανέφεραν πως αναμένεται εντός της εβδομάδος και θα περιλαμβάνει πρόβλεψη και για την μπλε κηροζίνη (για τις σόμπες).

Επίσης, εξήγησαν πως θεωρητικά βοηθά στη λήψη μέτρων η πτώση διεθνούς τιμής του αερίου (γιατί μειώνει το βάρος του πακέτου για το ρεύμα), αλλά, εξήγησαν πως είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να προγραμματίσει, λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον και για την διακύμανση της τιμής του. Έφεραν ως παράδειγμα πως τα δεδομένα στο τέλος Σεπτεμβρίου για πολύ υψηλότερο κόστος φυσικού αερίου από ότι πετρελαίου που οδήγησαν στα μέτρα που τώρα εφαρμόζονται έχουν ανατραπεί, αυτή την στιγμή. Και δεν είναι σαφές αν αυτή η τάση θα αλλάξει και πάλι και πόσο. Και άρα πρέπει να γίνονται προσεκτικές κινήσεις στα μέτρα στήριξης. Η τάση, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, είναι να διατηρηθεί φθηνό το πετρέλαιο θέρμανσης για να θερμανθεί ο κόσμος. Αν όμως διατηρηθεί η πτώση του φυσικού αερίου, τότε αυτό θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για το 2023 και θα οδηγήσει και πάλι τότε σε αλλαγή πολιτικής.

Οι ανακοινώσεις

Αναλυτικά, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν πως παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.236 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 10.081 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10.150 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 37 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.943 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5.960 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Ταμείο Ανάκαμψης

Τον Δεκέμβριο αναμένεται η έγκριση του αιτήματος για το πακέτο δόσεων και θα έρθει ή τον ίδιο μήνα ή τον Ιανουάριο. Επίσης, οι ίδιες πηγές χαμηλώσαν τον πήχη για το REPowerEU καθώς από την ΕΕ υπάρχει η πρόθεση για τη λήψη μόνο δανείων και καθυστερεί η διαδικασία αποφάσεων.

Πορεία 9μήνου

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44.008 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5.203 εκατ. ευρώ ή 13,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48.348 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6.120 εκατ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 40.644 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4.902 εκατ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:

α) στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022,

β) στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,

γ) στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους και

δ) στην είσπραξη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 των πέντε εκ των δέκα δόσεων του ΕΝΦΙΑ οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 με μικρότερο όμως συνολικό αριθμό δόσεων (πέντε εκ των έξι).

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 4.340 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 917 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3.423 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.394 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 466 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.860 εκατ. ευρώ).

Πορεία Σεπτεμβρίου

Για τον Σεπτέμβριο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.776 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 492 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.541 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 279 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.909 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 609 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου, κυρίως σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ λόγω:

(α) της πρόβλεψης για την είσπραξη τον μήνα Σεπτέμβριο της πρώτης ενισχυμένης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2022, ύψους 902 εκατ. ευρώ, από τις έξι συνολικά δόσεις, συνολικού προβλεπόμενου ποσού 2.015 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2022 νομοθεσία. Αντί αυτού, με τη νέα νομοθεσία προβλέπονται 10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης τον Μάιο του 2022, και μετά τις μειώσεις το εκτιμώμενο ποσό είσπραξης που αφορά τον ΕΝΦΙΑ 2022 ανέρχεται σε 1.839 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που έχει ήδη εισπραχθεί κατά τους προηγούμενους μήνες Μάιο έως και Αύγουστο και αφορά τον ΕΝΦΙΑ 2022 ανέρχεται σε 1.341 εκατ. ευρώ, και

(β) της πρόβλεψης, ότι το ποσό που αφορά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα εισπραχθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2022 νομοθεσία. Αντί αυτού με τη νέα νομοθεσία ορίστηκε η πληρωμή του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης τον Ιούλιο 2022.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 765 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 213 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (551 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 473 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 383 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (90 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθαν στα 48.245 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 641 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (48.886 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 972 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 656 εκατ. ευρώ. Μειωμένες παρουσιάζονται και οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 456 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 7.037 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 331 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 6.706 εκατ. ευρώ.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών για δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, έχει ως εξής:

α) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 160 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

β) η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 86 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

γ) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

δ) η ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό στις Περιφέρειες ύψους 71 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

ε) η έκτακτη επιχορήγηση των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, γυμναστηρίων, σχολών χορού κ.λπ. ύψους 44 εκατ. ευρώ, από το ΠΔΕ,

στ) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

ζ) οι πρόσθετες επιχορηγήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 100 εκατ. ευρώ και προς τα νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ, ύψους 91 εκατ. ευρώ καθώς και η αγορά εμβολίων ύψους 269 εκατ. ευρώ,

η) η πρόσθετη επιχορήγηση προς την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ύψους 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας εσόδων λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και η επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη απώλειας εσόδων από τη μείωση των υπέρ της ΔΥΠΑ συνεισπραττόμενων εισφορών και

θ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 54 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, έχει ως εξής:

α) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 207 εκατ. ευρώ η οποία αναλύεται στα εξής επιμέρους: 120 εκατ. ευρώ για την έκτακτη δόση του επιδόματος τέκνου, 46 εκατ. ευρώ για την καταβολή της προσαύξησης της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 33 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ και 7 εκατ. ευρώ για την προσαύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων,

β) επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 135 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων,

γ) επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των καυσίμων κίνησης (fuel pass) ύψους 301 εκατ. ευρώ και για την ενίσχυση λόγω αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (power pass) ύψους 297 εκατ. ευρώ,

δ) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων,

ε) αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ΤΑΞΙ ύψους 5 εκατ. ευρώ και

στ) επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 1.355 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider