Υπεράκτια αιολικά: «Κλειδώνει» ο στόχος για έργα τουλάχιστον 2 GW έως το 2030

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπεράκτια αιολικά: «Κλειδώνει» ο στόχος για έργα τουλάχιστον 2 GW έως το 2030
Ενσωμάτωση του στόχου στο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Μέσα στους επόμενους μήνες θα υποβληθεί αίτημα στην Κομισιόν για την έγκριση σχήματος λειτουργικής ενίσχυσης των έργων.

Δεσμευτικό χαρακτήρα θα αποκτήσει η πρωθυπουργική εξαγγελία για την ανάπτυξη έως το 2030 υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, καθώς πρόκειται να ενσωματωθεί ως στόχος στο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δηλαδή στη νέα εκδοχή του «οδικού χάρτη» με τον οποίο η χώρα μας θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Αυτό επισήμανε σε ενεργειακό συνέδριο ο Βασίλης Τριαντάφυλλος, ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι από την ΕΔΕΥΑΠ (πρώην ΕΔΕΥ) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την επιλογή των καλύτερων πρώτων θαλάσσιων περιοχών για κάλυψη του στόχου της τρέχουσας 10ετίας. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε το στέλεχος του υπουργείου, σημαντικό είναι να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα την κατάρτιση αιτήματος προς την Κομισιόν για την έγκριση ενός σχήματος λειτουργικής ενίσχυσης των πρώτων πάρκων. Στόχος είναι το αίτημα να υποβληθεί στις Βρυξέλλες τους αμέσως επόμενους μήνες.

Για τις περιοχές που θα εκτιμηθούν ως κατάλληλες για υπεράκτια πάρκα (ΠΟΑΥΑΠ), θα εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία θα πιστοποιήσει αν είναι εφικτές οι επενδύσεις σε αυτές τις ζώνες, με παράλληλη προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Η διαδικασία παραχώρησης των θαλάσσιων «οικοπέδων»

Με απόφαση της ΕΔΕΥΑΠ, θα εκκινήσει η διαδικασία χορήγησης Αδειών για συγκεκριμένες ζώνες εντός των οριοθετημένων περιοχών. Οι Άδειες Έρευνας θα χορηγούνται σε ενδιαφερόμενους που θα πληρούν συγκεκριμένα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια και θα υποβάλλουν και σχετική εγγυητική επιστολή.

Οι κάτοχοι των Αδειών Έρευνας θα έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν όλες τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες εντός των περιοχών για τις οποίες έλαβαν την σχετική Άδεια και παράλληλα να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την δυνατότητα εγκατάστασης offshore πάρκου και τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης. Για την ενίσχυση, η ΡΑΕ θα προκηρύξει διαγωνισμό στον οποίο κάθε συμμετέχων θα μπορεί να υποβάλει προσφορά για τις ζώνες που έχει προηγούμενως μελετήσει, με βάση τις Άδειες Έρευνας που έχει πάρει.

Η επιλογή επενδυτή για κάθε ζώνη θα γίνει με βάση την προσφορά για τη μικρότερη ταρίφα. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί για κάθε ζώνη, θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση offshore σταθμού σε αυτήν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider