Η φτώχεια και η ακρίβεια βγάζουν τους λαούς στους δρόμους

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η φτώχεια και η ακρίβεια βγάζουν τους λαούς στους δρόμους
Τα ρεκόρ στον πληθωρισμό και τα ανεπαρκή -όπως κρίνονται- μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις πυροδοτούν ευρωπαϊκές διαδηλώσεις.

Με την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού στο ευρωπαϊκό έδαφος, τις εξωφρενικές τιμές και την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, οι πολίτες διαμαρτύρονται και πραγματοποιούν διαδηλώσεις.

Σήμερα μάλιστα, έγιναν διαδηλώσεις σε έξι γερμανικές πόλεις (Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Αννόβερο, Στουτγάρδη, Δρέσδη και Φρανκφούρτη) με τη συμμετοχή περίπου 24.000 πολιτών που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις τιμές ενέργειας και το κόστος ζωής, ενώ απαίτησαν πιο δίκαιη κατανομή των κρατικών πόρων.

Στη Γαλλία, όπου ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 6,2%, και αποτελεί τον χαμηλότερο στις 19 χώρες της ευρωζώνης, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και τις μεταφορές, οι δάσκαλοι γυμνασίων και οι υπάλληλοι των δημόσιων νοσοκομείων στήριξαν το κάλεσμα ενός συνδικάτου εργαζομένων στην ΤοtalEnergies για αυξήσεις μισθών και να εναντιώθηκαν στην παρέμβαση της κυβέρνησης Μακρόν. Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας αυτή την εβδομάδα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ζητώντας μέτρα προστασίας από την πληθωριστική λαίλαπα.

Βρετανοί εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, νοσηλευτές, λιμενικοί, δικηγόροι και άλλοι έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά απεργιών τους τελευταίους μήνες απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς ώστε να αντέξουν τον φρενήρη πληθωρισμό που χτύπησε ξανά το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, στο 10,1% τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, χιλιάδες Ρουμάνοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Βουκουρέστι για να διαμαρτυρηθούν για το κόστος της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών που στέλνουν εκατομμύρια εργαζομένους στη φτώχεια. Στην Τσεχία, μία λαοθάλασσα κόσμου διαδήλωσε στην Πράγα καλώντας σε παραίτηση τη φιλοδυτική κυβέρνηση συνασπισμού, που στηρίζει ένθερμα της ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ «δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τον κόσμο που δυσκολεύεται να ζήσει από την ενεργειακή κρίση» όπως καταγγέλλεται.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο υψηλός πληθωρισμός ευθύνεται για ένα κύμα διαμαρτυριών και απεργιών που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους και το πώς διαχειρίζονται την κρίση ενέργειας.

Καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, παραιτήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες, αφού τα οικονομικά της σχέδια προκάλεσαν χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και έπληξαν περαιτέρω την ήδη προβληματική οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πολιτικοί ηγέτες πολλών χωρών υποχρεώνονται να λάβουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι Ευρωπαίοι έχουν δει τους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των τροφίμων τους να εκτινάσσονται μετά και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστσόσο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν από τα υψηλά ρεκόρ του καλοκαιριού και οι κυβερνήσεις δίνουν 576 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση των πληθυσμών τους από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με το think tank Bruegel στις Βρυξέλλες, η κατάσταση παραμένει δραματική.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο ανέβηκε στο 10,9%, και στο 9,9% στις χώρες της ευρωζώνης, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες επιβίωσης.

«Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την ενεργειακή κρίση», επισημαίνει ο Τότζμπορν Σόλτβεντ, αναλυτής της Verisk Maplecroft. «Και αν μη τι άλλο, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι μπορεί να είναι χειρότερος το επόμενο έτος από ό,τι ήταν φέτος» πρόσθεσε.

Από τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις δεν πρέπει να παραληφθούν οι πρόσφατες απεργίες των πιλότων της Lufthansa στη Γερμανία και άλλων εργαζομένων σε αεροπορικές εταιρείες και αερολιμένες σε όλο το «μπλοκ» που απαιτούν καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

«Οι κυβερνήσεις έχουν πολύ λίγο χώρο για ελιγμούς. Μέχρι στιγμής, η εξοικονόμηση ενέργειας χάρη στον πιο θερμό για την εποχή Οκτώβριο στην Ευρώπη, έφερε ζήτηση για φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών. Ωστόσο, εάν καταλήξουμε σε μία απροσδόκητη ανικανότητα εξασφάλισης αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2023, τότε, ξέρετε, πιθανότατα θα δούμε μια ακόμη περαιτέρω αύξηση της πολιτικής αναταραχής, του κινδύνου και της κυβερνητικής αστάθειας», προειδοποίησε ο Σόλτβεντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός διευρύνει το χάσμα στη Ευρωζώνη - «Βαρύ» τίμημα για τις βαλτικές χώρες

Πόλεμος και πληθωρισμός καθυστερούν την ανάκαμψη των αερομεταφορών

«Καμπανάκι» από Goldman Sachs: Οι αγορές υποτιμούν το κίνδυνο ύφεσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider