Περιοδεία στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα πραγματοποίησε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, συνοδευόμενος από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ.
Κατά την περιοδεία του το κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ επισκέφτηκε την περιοχή της Αγίας Πελαγίας και της Σητείας όπου συνομίλησε με επιχειρηματίες και κατοίκους των περιοχών των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν.
Το κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά, τον Γεν. Γραμματέα κ. Δημήτρη Βαργιάμη και τον Αντιπρόεδρο κ. Χαράλαμπο Λεκάκη, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ κα Άρτεμις Μαυράκη, καθώς και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Τουρισμού του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Ιωάννη Μαρή, παρευρέθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Σητείας με θέμα τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση σε επιχειρήσεις της περιοχής και τα μέτρα που άμεσα πρέπει να ληφθούν.
Στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λασιθίου κ. Μανώλης Κριθαράκης και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας, του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας, του Συλλόγου Εστίασης Ιεράπετρας, του Συλλόγου Φοροτεχνικών - Λογιστών Ν. Λασιθίου, του Συλλόγου ΕΒΕ Ιεράπετρας, καθώς και εκπρόσωποι του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Σητείας, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς επεσήμανε την άμεση ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων και πολιτών και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η ΓΣΕΒΕΕ με την αποστολή σχετικού υπομνήματος στα αρμόδια Υπουργεία, για άμεση επιχορήγηση των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με 20.000 ευρώ καθώς και αίτημα για απαλλαγή των πληγέντων από κάθε φόρο, ασφαλιστική ή δανειακή υποχρέωση για τους επόμενους 6 μήνες. Μάλιστα τόνισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για τους επαγγελματίες που δεν επλήγησαν άμεσα από την θεομηνία αλλά πλήττονται έμμεσα λόγω των καταστροφών σε υποδομές της περιοχής.
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να προωθηθούν άμεσα οι ακόλουθες παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη και συγκεκριμένα:
Αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων
- Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.
- Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.
- Έκτακτη εφάπαξ προκαταβολή 20.000 € στις πληγείσες επιχειρήσεις.
Ασφαλιστικές - Φορολογικές ελαφρύνσεις
- Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (όχι αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο με δυνατότατα εξαγοράς του σχετικού ασφαλιστικού χρόνου σε μεταγενέστερο χρόνο. Πλήρης κάλυψη της ασφάλιση υγείας για ως άνω εξάμηνο από το Κράτος.
- Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
- Απαλλαγή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων επιχειρήσεων για τουλάχιστον έξι μήνες.
- Για όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών/φορολογικών οφειλών, προτείνεται η μετάθεση των ρυθμίσεων και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.
Δανειακές υποχρεώσεις - Χρηματοδότηση
- Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)
- Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.
- Ειδική ρύθμιση - παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.
Κοινωνική Προστασία – Κοινωνική Συνοχή
- Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους
- Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.
- Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί(βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Σε κάθε περίπτωση οι πληγέντες να τύχουν παράτασης υποβολών δηλώσεων προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αναστολή εργασίας των εργαζομένων, όπως και κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα μέτρα αυτά ζητά η ΓΣΕΒΕΕ να συμπεριλαμβάνουν και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές από την θεομηνία και έχουν έδρα τις πληγείσες περιοχές, με αναστολή επί 4μηνο των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, Τράπεζες, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και Ο.Τ.Α.