Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για τις χώρες της Ευρώπης κατά τον ερχόμενο χειμώνα, του 2023, στέλνουν οι επικεφαλής των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.
Σύμφωνα με το CNBC, τα στελέχη της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν πως ο χειμώνας του 2022 θα είναι δύσκολος αλλά λόγω των ενεργειών που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οι χώρες της ΕΕ θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις.
Όπως είπε ο CEO της Vitol, Ράσελ Χάρντι, μιλώντας σε ενεργειακό πάνελ στο Άμπου Ντάμπι, «έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας και ένα ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα μετά από αυτό γιατί η παραγωγή ενέργειας που θα είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη για το α' εξάμηνο του 2023 θα είναι σημαντικά πιο χαμηλή από αυτή που είχαμε για το α' εξάμηνο του 2022. Επομένως, οι επιπτώσεις των ενεργειακών ελλείψεων και οι αυξήσεις στις τιμές, όλα αυτά που ανεβάσουν το κόστος ζωής και τις προσδοκίες για τα επόμενα προβλήματα, πρέπει να ληφθούν υπόψιν σε αυτό το πλαίσιο».
Ο CEO της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, συμφώνησε με τον Χάρντι, λέγοντας ότι οι ενεργειακές τιμές πλησιάσουν στο επίπεδο που δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μη προσιτές καθώς ορισμένοι πολίτες δαπανούν το 50% ή και παραπάνω των εισοδημάτων τους για ενέργεια, όπως είπε.
Αλλά, με ένα συνδυασμό υψηλών αποθεμάτων στις αποθήκες αερίου και κυβερνητικών δαπανών για τους λογαριασμούς ενέργειας, η Ευρώπη μπορεί να καταφέρει να ανταπεξέλθει στην κρίση για φέτος.
«Θεωρώ πως έχει αντιμετωπιστεί για αυτό τον χειμώνα. Είναι ο επόμενος χειμώνας για τον οποίο πιστεύω ότι πολύ ανησυχούμε, ότι μπορεί να έχει περισσότερες προκλήσεις»
Ο επικεφαλής της ιταλικής Eni, Κλαούντι Ντεσκάλτσι δήλωσε πως «θα είμαστε σε καλή κατάσταση για αυτό τον χειμώνα. Αλλά, το θέμα δεν είναι αυτός ο χειμώνας, είναι ο επόμενος καθώς τότε δεν θα έχουμε καθόλου ρωσικό αέριο, θα έχουμε 98% λιγότερο ή καθόλου ρωσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα».
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα αποθέματα αερίου της Ευρώπης είναι πλήρη κατά 90% για αυτό τον χειμώνα, παρέχοντας κάποια ασφάλεια κατά του ενδεχόμενου μεγάλων ελλείψεων ενέργειας.
Τα κέρδη των εταιρειών
Σχολιάζοντας τις κριτικές για τα μεγάλη κέρδη που έχουν αποκομίζει οι ενεργειακές εταιρείες από την τρέχουσα κρίση, τα στελέχη των επιχειρήσεων που μίλησαν στο συνέδριο του Άμπου Ντάμπι ανέφεραν πως είναι ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης, προσθέτοντας πως εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν καλύτερες πολιτικές επένδυσης στην ενέργειας. Οι επενδύσεις στην ενέργεια έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως είπε ο επικεφαλής της BP, ο κόσμος χρειάζεται να αντιμετωπίζει τις πραγματικότητες του σήμερα και του αύριο, σημειώνοντας πως «υπάρχει η ανάγκη για επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες σήμερα».
Ο Ντεσκάλτσι της Eni υποστήριξε πως υποστήριξε πως η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τις κυβερνήσεις και επενδύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη κρίση το 2023 και πιο μετά, όταν δεν θα υπάρχουν ρωσικό αέριο στα ευρωπαϊκά αποθέματα και καθώς οι άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας γίνονται ολοένα και πιο ακριβές.
«Στην Ευρώπη πληρώνουν από 6,7 ή έως και 15 φορές παραπάνω το ενεργειακό κόστος που πληρώνουμε στις ΗΠΑ... Κάθε χώρα στην Ευρώπη έχει παρουσιάσει κίνητρα για μείωση του κόστους στις βιομηχανίες και για τους πολίτες. Πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της Eni, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να καταλάβουμε, από τεχνικής άποψης, τι είναι προσιτό και τι όχι».