ADP: Αύξηση κατά 239.000 οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ - 7,7% αυξήθηκαν οι μισθοί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ADP: Αύξηση κατά 239.000 οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ - 7,7% αυξήθηκαν οι μισθοί
Η έκθεση της ADP έρχεται δύο ημέρες πριν από την καταμέτρηση των μισθοδοσιών των μη γεωργικών επαγγελμάτων η οποία συγκεντρώνει και την περισσότερη προσοχή από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.

Iσχυρή αύξηση στις μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσιών ADP, ιδιαίτερα στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας.

Οι εταιρείες πρόσθεσαν 239.000 θέσεις για τον μήνα, πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 195.000 και καλύτερες από τις προς τις κάτω αναθεωρημένες 192.000 τον Σεπτέμβριο. Οι μισθοί αυξήθηκαν 7,7% σε ετήσια βάση, με τον ρυθμό μειωμένο κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στον βασικό τομέα αναψυχής και φιλοξενίας, ο οποίος πρόσθεσε 210.000 θέσεις ενώ η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε κατά 11,2%. Ο κλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και συναφείς επιχειρήσεις, θεωρείται προάγγελος εξελίξεων καθώς «χτυπήθηκε» πιο σκληρά από όλους λόγω των lockdown και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η συνολική αύξηση των θέσεων εργασίας προήλθε από κλάδους που σχετίζονται με τις υπηρεσίες, οι οποίες πρόσθεσαν 247.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι κλάδοι αγαθών έχασαν 8.000 θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω της απώλειας θέσεων παραγωγής. Το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 84.000.

«Αυτός είναι ένας πραγματικά ισχυρός αριθμός δεδομένης της ωριμότητας της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά οι προσλήψεις δεν ήταν ευρείας βάσης», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ADP, Nela Richardson. «Οι παραγωγοί αγαθών, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια, οπισθοχωρούν και οι άνθρωποι που αλλάζουν θέσεις εργασίας οδηγούν σε μικρότερες μισθολογικές αυξήσεις. Ενώ βλέπουμε πρώιμα σημάδια συρρίκνωσης της ζήτησης λόγω της Fed, επηρεάζει μόνο ορισμένους τομείς της αγοράς εργασίας».

Ισχυρή η γενική εικόνα, πιο αδύναμη στις λεπτομέρειες

Ενώ τα βασικά μεγέθη της ADP ήταν ισχυρά, οι λεπτομέρειες μοιάζουν πιο αδύναμες.

Μαζί με τη μείωση των θέσεων εργασίας στις κατασκευές, απώλειες παρουσίασαν και οι θέσεις στην πληροφορία (-17.000), οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες (-14.000) και οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (-10.000).

Με βάση το μέγεθος της επιχείρησης, οι εταιρείες με 50 έως 249 υπαλλήλους είχαν σχεδόν παρόμοιες αυξήσεις, προσθέτοντας 241.000.

Η έκθεση της ADP έρχεται δύο ημέρες πριν από την καταμέτρηση των μισθοδοσιών των μη γεωργικών επαγγελμάτων η οποία συγκεντρώνει και την περισσότερη προσοχή από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Αυτή η έκθεση αναμένεται να δείξει αύξηση 205.000, από 263.000 τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ADP: Καλύτερες των εκτιμήσεων οι προσλήψεις εργαζομένων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 

ADP: Μεγάλη μείωση στις νέες προσλήψεις στις ΗΠΑ - Εντείνονται οι ανησυχίες για ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider