ΗΠΑ: Νέα κάμψη για τον δείκτη υπηρεσιών του ISM τον Οκτώβριο λόγω επιτοκίων και πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Νέα κάμψη για τον δείκτη υπηρεσιών του ISM τον Οκτώβριο λόγω επιτοκίων και πληθωρισμού
Αν και ο δείκτης «άγγιξε» χαμηλά 2,5 ετών, εντούτοις επεκτάθηκε με σταθερό ρυθμό καθώς ήταν πάνω από το όριο του 50 που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Σε χαμηλά από την περίοδο της πανδημίας «κατρακύλησε» το επίπεδο της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας, μάλιστα, από αρνητική σκοπιά, και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της συμπίεσης των εισοδημάτων των καταναλωτών εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών του υποχώρησε στο 54,4 τον Οκτώβριο από 56,7 τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης ISM θα φτάσει στο 55,5.

Αν και ο δείκτης «άγγιξε» χαμηλά 2,5 ετών, εντούτοις επεκτάθηκε με σταθερό ρυθμό καθώς ήταν πάνω από το όριο του 50 που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο τομέας των υπηρεσιών είναι καλύτερος από τον τομέα της μεταποίησης. Ο δείκτης ISM Manufacturing που κυκλοφόρησε την Τρίτη έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα σημείωσε μόνο μια μέτρια επέκταση τον Οκτώβριο.

Ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε υποχώρηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω της μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, δήλωσε στο Marketwatch ο Anthony Nieves, πρόεδρος της Επιτροπής Επιχειρηματικής Έρευνας Υπηρεσιών ISM.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε στο 55,7 από 59,1, σηματοδοτώντας βραδύτερη αύξηση της παραγωγής. Ο δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε στις 56,5 από 60,6, υποδηλώνοντας συγκράτηση της ζήτησης.

Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στο 49,1 από 53,0, υποδηλώνοντας ότι τα επίπεδα απασχόλησης των παρόχων υπηρεσιών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις εργοστασιακές παραγγελίες - Επιμένουν οι φόβοι της επιβράδυνσης

S&P Global: Συρρίκνωση των υπηρεσιών στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider