Νέος Αναπτυξιακός: Θέμα ημερών η ενεργοποίηση του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360ο»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέος Αναπτυξιακός: Θέμα ημερών η ενεργοποίηση του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360ο»
Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360ο» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Παπαθανάσης. Είναι το τέταρτο κατά σειρά καθεστώς ενίσχυσης που ανοίγει. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το καθεστώς «ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων» για το οποίο έκλεισαν χθες οι αιτήσεις

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360ο» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων, όπως προανήγγειλε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε επιχειρηματικούς φορείς της Αρκαδίας στο Επιμελητήριο του νομού.

Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα ενεργοποιηθεί, μετά τη «μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα» που άνοιξε πρώτη το περασμένο καλοκαίρι και τα καθεστώτα «αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας» και «ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων» που πήραν στη συνέχεια τη σκυτάλη.

Έκλεισαν οι αιτήσεις για την ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων – Τα πρώτα δείγματα γραφής

Ο πρώτος κύκλος υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς «μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα» ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, ενώ μόλις χθες έκλεισε και ο πρώτος κύκλος υποβολής αιτήσεων για την «ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων». Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν προς υπαγωγή για τις τουριστικές επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν σε αριθμό εκείνα του καθεστώτος «μεταποίηση - εφοδιαστική αλυσίδα».

Αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το καθεστώς «αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων», μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (opsan.mindev.gov.gr).

Έρχεται τον Ιανουάριο ο νέος κύκλος της «μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας»

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα καθεστώτα παραμένουν ανοιχτά για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με στόχο εντός 60 ημερών να πραγματοποιούνται οι υπαγωγές των επενδυτικών σχεδίων κι αφού έχει ληφθεί μέσα σε 45 ημέρες η διαδικασία προέγκρισης από τις τράπεζες.

Όπως άλλωστε έχει επισημάνει πολλές φορές κι επανέλαβε και χθες από την Τρίπολη ο κ. Παπαθανάσης, παρατάσεις δεν θα δίνονται, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, δυσχεραίνουν τη διαδικασία των υπαγωγών και καθυστερούν τις επενδύσεις.

Για αυτό το λόγο, με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει ο νέος, δεύτερος κύκλος υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς «μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα». Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου υποβολής αιτήσεων, στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης κατατέθηκαν συνολικά 401 επενδυτικά σχέδια προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ βάσει των συγκεκριμένων αιτήσεων προβλέπεται η δημιουργία περισσότερων από 3.800 νέων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα:

• 15 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 32,6 εκατ. ευρώ

• 51 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 112,9 εκατ. ευρώ

• 24 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού 54,4 εκατ. ευρώ

• 105 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 295,5 εκατ. ευρώ

• 3 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνολικού προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ

• 55 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 173,7 εκατ. ευρώ

• 53 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 136,2 εκατ. ευρώ

• 9 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ

• 19 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ

• 4 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ

• 19 επενδυτικά σχέδια αφορούν Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 47,3 εκατ. ευρώ

• 41 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 63,3 εκατ. ευρώ

• 3 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ.

Τα 13 καθεστώτα ενίσχυσης

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο Αναπτυξιακό θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως εξής:

1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων

2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων

3. Νέο Επιχειρείν

4. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία

6. Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία

7. Μεταποίηση - Εφοδιαστική αλυσίδα

8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια

9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων

10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

11. Μεγάλες επενδύσεις

12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

13. Επιχειρηματικότητα 360ο

Τα είδη των ενισχύσεων

Στα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στον νέο Αναπτυξιακό θα δοθούν τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

α. Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση την οικεία φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, ο οποίος αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) και συνιστά ισόποσο αποθεματικό, το οποίο τηρείται σε διακριτό λογαριασμό στις οικονομικές τους καταστάσεις.

β. Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού, για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.

γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησής τους και εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά έτη και η προθεσμία άρχεται από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

δ. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση.

ε. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου - αφορά στο καθεστώς «Νέο Επιχειρείν» - που συνίσταται στην επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου που καταβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα που τα χορηγούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «δώρα» των Βρυξελλών στην Αθήνα για χρέος, αγορές - Νέες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις & μέτρα στήριξης

Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider