Την άνοδο του ΑΕΠ με αρκετά βραδύτερο ρυθμό, κατά 2,8% το 3ο τρίμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται πως το 2ο τρίμηνο του 2022 η άνοδος του ΑΕΠ είχε υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ σε 7,7% και το 1ο τρίμηνο σε 8%, αλλά τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν εκ νέου προς τα «κάτω»: σε 7,1% και σε 7,9% αντίστοιχα.
Γενικά, τα στοιχεία δείχνουν πως οι πιέσεις της κρίσης εμφανίζονται και στην ελληνική οικονομία, με την ιδιωτική κατανάλωση να είναι προς το παρόν ο μοχλός στήριξης και με άγνωστο «Χ» τη συμβολή του τουρισμού, καθώς η άνοδος συνολικά στις υπηρεσίες ήταν τελικά ισχνή (3%).
Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει επίσης πως το 3ο τρίμηνο 2022 «επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων (σσ κατά 571,7% ή κατά 3,46 δισ. ευρώ) επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».
- Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Η αύξηση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας
Τι γίνεται στην ΕΕ
Σε σχέση με την ΕΕ, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,8% είναι οριακά πιο υψηλή από τον μέσο όρο, όταν 3 μήνες πριν ήταν από τις πιο υψηλές ανά την Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν παράλληλα σήμερα.
Ο μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη σε ετήσιο επίπεδο είναι 2,3% και στην ΕΕ των «27» κρατών 2,5%. Η Λετονία και η Εσθονία έχουν ήδη «μπει» σε ύφεση», ενώ στην Ιρλανδία το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 10,6% αλλά και στη Γερμανία κατά 1,3%.
Το στοίχημα για άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,6% στο σύνολο του 2022
Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2022 είναι κατά 5,6%. Το 2023 η εκτίμηση είναι για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 1,8%.
Πλέον, με τα νέα στοιχεία, η εκτίμηση του Προϋπολογισμού μένει να φανεί αν επιβεβαιώνεται, ανάλογα και με τις επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου αλλά και με το αν θα γίνουν άλλες αναθεωρήσεις: θα πρέπει να πετύχει η χώρα άνοδο ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 4,5% το τελευταίο τρίμηνο αλλά και να μην γίνουν άλλες αναθεωρήσεις προς τα «κάτω».
Η πορεία του ΑΕΠ το 2022 έχει ειδική σημασία, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, και για το περιθώριο για τη μείωση του χρέους, αλλά τα περιθώρια που υπάρχουν (εμμέσως) για τη στήριξη της αγοράς.
Μείωση ΑΕΠ σε σχέση με 2ο τρίμηνο 2022- Μείωση κρατικής κατανάλωσης
Επιπλέον, έχει αρνητικό πρόσιμο η μεταβολή σε εύρος τριμήνου. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022.
Σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2021, η αύξηση κατά 2,8% προήλθε κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση αφού η κρατική μειώθηκε (6,2% και -2,9%) αντίστοιχα και από τις επενδύσεις (που είχαν μονοψήφια άνοδο). Μικρή καταγράφεται η συμβολή του τουρισμού. Αναλυτικά η πορεία του ΑΕΠ προέρχεται από τις εξής μεταβολές:
**Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
** Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
** Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.
** Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.
Η ΕΛΣΤΑΤ προαναγγέλλει αναθεωρήσεις. «Τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου για το 3ο τρίμηνο 2022 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2022 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.). Επιπλέον, τα στοιχεία για τις συνιστώσες του ΑΕΠ (π.χ. Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, Φόροι, κ.λπ.) των τριμήνων του τρέχοντος έτους τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές, αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν θα είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία εθνικών λογαριασμών έτους 2022, όπως προέρχονται από το σύστημα Πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων (ανάλυση σε 130 προϊόντα)» αναφέρει.