«Καμπανάκι» BoE για συντριπτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ελέω πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» BoE για συντριπτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ελέω πληθωρισμού
Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Βρετανία έκρουσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοE).

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοE) προειδοποίησε την Τρίτη για «σημαντική πίεση» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, ωστόσο επεσήμανε πως η ανθεκτικότητά τους είναι μεγαλύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

«Η πτώση των πραγματικών εισοδημάτων, η αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων και η άνοδος της ανεργίας θα ασκήσουν σημαντική πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών», ανέφερε η BoE στην εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλότερες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων το 2023, με τη μέση μηνιαία δόση να αυξάνεται σε 1.000 στερλίνες από 750, που ισοδυναμεί με περίπου το 17% του εισοδήματος προ φόρων και το 2,4% εξ αυτών θα δυσκολευτούν να αντέξουν οικονομικά, όπως προέβλεψε η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής (FPC).

«Η FPC κρίνει ότι οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, ακόμα κι αν οι συνθήκες είναι χειρότερες από τις προβλέψεις», υπογράμμισε ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικώνμ Τζέρεμι Χαντ που συνόδευε την έκθεση.

Η αγορά κατοικίας στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να χάνει δυνάμεις λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της επερχόμενης ύφεσης, ενώ η BoE προειδοποίησε για αυξημένες πιθανότητες παγίωσης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κινδύνων.

«Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και η επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και την ανεργία θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την βιωσιμότητα του χρέους για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως», σημείωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Reuters.

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επενδυτές θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ιδιαίτερα προσεκτική και συνετή προσέγγιση σε οποιαδήποτε υιοθέτηση assets μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή τα απαραίτητα ρυθμιστικά πλαίσια για την αγορά των crypto», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Η χώρα έχασε 417.000 εργάσιμες ημέρες εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων τον Οκτώβριο

Βρετανία: Μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας τον Οκτώβριο - Στο 3,7%

Βρετανία: Αυστηρά μέτρα για τους παράτυπους μετανάστες από την Αλβανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider