Το «σκανδιναβικό μοντέλο» στην Ισπανία: Λιγότερες ώρες εργασίας χωρίς μείωση μισθών - Επιδοτήσεις 10 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «σκανδιναβικό μοντέλο» στην Ισπανία: Λιγότερες ώρες εργασίας χωρίς μείωση μισθών - Επιδοτήσεις 10 δισ. ευρώ
Σε ΜμΕ που μειώνουν τον χρόνο εργασίας κατά τουλάχιστον μισή μέρα την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας παρουσίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της βιομηχανίας, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας, οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στη δράση θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντισταθμίσουν τη μείωση τω ωρών εργασίας με τρόπους που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα τους.

Οι βελτιώσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός ενός έτους από την έναρξη τους, ενώ η κάθε εταιρεία θα πρέπει να «τρέξει» το πρόγραμμα για τουλάχιστον 2 έτη.

Η κρατική ενίσχυση που θα λάβουν οι ΜμΕ θα ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ και είναι στα πλαίσια του «σκανδιναβικού μοντέλου» που λέει ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί εάν μειωθούν οι ώρες εργασίας, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά η ιδέα άρχισε να γίνεται περισσότερο δημοφιλής μεταξύ εταιριών, πολιτικών και φορέων του δημόσιου τομέα κατά την κρίση της Covid-19.

Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής η κυβέρνηση θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους σε εταιρείες που μειώνουν τον χρόνο εργασίας κατά τουλάχιστον μισή μέρα την εβδομάδα. Παράλληλα, θα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση και τις κινήσεις ενίσχυσης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

Μόνο οι εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και οι γυναίκες θα πρέπει να αντιπροσωπεύονται στο πιλοτικό σχέδιο σε βαθμό ανάλογο με την παρουσία τους στην κάθε επιχειρήσεις.

Μια εταιρεία με έως 20 υπαλλήλους θα πρέπει να εντάξει τουλάχιστον το 30% του συνολικού της προσωπικού στο πρόγραμμα, ενώ μια εταιρεία που απασχολεί από 21 έως 249 υπαλλήλους θα πρέπει να εντάξει τουλάχιστον το 25% του συνολικού της προσωπικού, μετέδωσε το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Σταθερό κράτησε το βασικό επιτόκιο στο 7,5%

Bundesbank: «Σίγουρη» η ύφεση στη Γερμανία το 2023 - Πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 7,2%

Deutsche Bank: «Τα χειρότερα πρέπει να έχουν τελειώσει» - Η πρόβλεψη για πληθωρισμό και ύφεση το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider